home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Tökéletes egyszerűség
Szakáll Laura
2022.02.01.
LXXVII. évf. 4. szám
Tökéletes egyszerűség

Gyurkovics Hunor életművének legmeghatározóbb pontjait mutatja be a Szabadkai Kortárs Galériában megnyílt retrospektív tárlat, melyen az alkotó több évtizedes munkásságából készült válogatást tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítást az évfordulók jegyében rendezték meg, Gyurkovics Hunor ugyanis nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, ötven éve lépett a képzőművészeti pályára, a kortárs galéria pedig hatvanéves. A válogatás sokrétű, minden olyan technika megjelenik a tárlaton, amelyet alkalmaz az alkotó.

— A tökéletes egyszerűségre törekszem, ezért ez a tárlat címe. Volt egy zöld, egy kék és egy vörös periódusom. Ezek a fázisaim a mai napig megvannak. Ami a témákat illeti, nem csak tájképeket festek, vannak tematikus képeim is. A festészet olyan, hogy amikor az ember eldobja az ecsetet, akkor vége van. Én még úgy érzem, sok kép van bennem, melyet meg akarok festeni, sok téma, sok anyag, sok papír és vászon előkészítve. Amíg fentről megengedik nekem, addig dolgozni fogok. A Bibliát is elolvastam nemrég, abból is sokat merítek. A szüleim lelkészek voltak, ez bennem van, ezt ki akarom még festeni magamból. A nemzetemnek eddig is sok mindent adtam, ezentúl is szándékozom még a nemzetemnek juttatni az anyagomból, tudományomból. Annyi képem van, hogy most párhuzamosan tíz ilyen kiállítást is csinálhatnék, és hiszem, hogy lesz még alkalom — mondta Gyurkovics Hunor képzőművész.

A megnyitón Blaskó Árpád, az intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket.

— Ezt a tárlatot tavaly, az év végére terveztük, de a galéria új világításának a beszerelése miatt erre az évre csúszott át, és így évnyitó rendezvény lett. A művész a nyolcvanadik életévét töltötte be tavaly, a galéria pedig hatvanéves. Reméljük, még sok ilyen szép pillanatban lesz részünk, ez pedig egy igazán szép kezdete egy jubileumi esztendőnek.

Gyurkovics Hunor kiállítását Miroslav Jovančić és Kucor Tamara, az intézmény kurátorai nyitották meg.

— Külön öröm számomra, hogy ilyen nagy számban gyűltünk össze ma este, ez is mutatja, milyen nagy tiszteletnek örvend Gyurkovics Hunor. Évfordulók köré építettük a tárlatot. Nemcsak a nyolcvanadik születésnap a fontos, hanem az is, hogy ötven évvel ezelőtt költözött Gyurkovics Hunor Szabadkára, ahol a pedagógiai akadémia tanára is volt. Ezt a kiállítást néhány hónapja kezdtük közösen előkészíteni, mondhatom, hogy nagy kihívás volt, hiszen ötven év munkájának a termését kellett áttekinteni, ebből válogatni. Egy nagyon termékeny, hihetetlenül hatalmas alkotóerejű művésszel állunk szemben, örülök, hogy a kiállítás címéhez hűen egy letisztult, tökéletesen egyszerű, de szemléletes és beszédes tárlatot sikerült összeállítani, mely Gyurkovics Hunor életművének legmarkánsabb pontjait mutatja be — hangsúlyozta Kucor Tamara.

A fennállásának hatvanadik évfordulóját ünneplő kortárs galéria egyébként a köztársasági kultuszminisztérium pályázatán 3 millió dinár értékű támogatást nyert új világítótestek, illetve korszerű galériavilágítás beépítésére. Gyurkovics Hunor munkáit, már a megújult megvilágítással, február 28-áig nézhetik meg a képzőművészet-kedvelők.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
Múzsaidéző
„A tökéletes egyszerűségre törekszem”
2020.12.02.
LXXV. évf. 48. szám
Pécsett született, Harasztiban töltötte gyermekkorát, és azzal büszkélkedhetünk, hogy Vajdaságba költözöt…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..