Több tepsi pékkifli

Több tepsi pékkifli

Magyarcsernyén megrendezték a XIII. Kalácsfesztivált.

Ezen az eseményen minden évben más fajta kalácsot sütnek a csapatok, az idén pékkiflit kellett készíteniük. A dagasztás, nyújtás, tekerés után a kiflik a tepsikbe kerültek, majd a kinti kemencében sültek pirosra, ropogósra.

A megmérettetésen nemcsak csernyeiek vettek részt, hanem érkeztek csapatok Kisoroszról, Tóbáról, Tiszakálmánfalváról, Muzslyáról, Livadáról, Töröktopolyáról, valamint a határon túlról, Ótelekről (Románia) és Szarvasról (Magyarország).

A fesztivált a 14 órakor kezdődő kultúrműsor és az eredményhirdetés zárta. Az Ady Endre Művelődési Egyesület legkisebbjeit, a Pitypang néptánccsoportot vastapssal jutalmazta a közönség, a szavalók is mély átéléssel mondták el a verseket. Senki sem tért haza serleg, érem és oklevél nélkül, a hozott, otthon elkészített süteményeket is díjazták ugyanis. A háromtagú zsűrinek a helyi nyugdíjas-egyesület tagjai által elkészített kiflik ízlettek a legjobban. Második helyen a szajáni, a harmadikon pedig a budiszavai csapat végzett.


Molnár Géza felvételei

Szigeti Erika szarvasi nyugdíjas pedagógus, a zsűri elnöke így vélekedett:

— Ötödik alkalommal vagyok Magyarcsernyén, és nagyon jólesik az embernek ilyen közegben lennie. Mindig találok új barátokat. A zsűrizés nehéz volt, hiszen isteni finom, habkönnyű, réteges kifliket kóstolgathattunk. Borbás Marcsi jutott eszembe, aki mindig azt hangsúlyozza, hogy nem kell nagy dolgokat készíteni. Az egyszerű, mindennapi ízek mindennél fontosabbak, az a lényeg, hogy benne legyen a megfelelő mennyiségű zsír, liszt… Merem állítani, hogy a bánsági lisztnél nincs jobb. Tavaly kaptam itteni lisztet, és sokkal finomabb lett a kalácsom.

Oláh Eszter kérésemre a következőket mondta el:

— Öten jöttünk Muzslyáról, a Rémusz egyesület tagjai vagyunk. Először veszünk részt ezen a fesztiválon. Nagyon szépen fogadtak bennünket, jól éreztük magunkat, otthonias volt a hangulat, új ismeretségeket is szereztünk. A csapatunkból mindenki hozzájárult a kiflikészítéshez, az adagoláshoz, a gyúráshoz, a sütés felügyeléséhez. Tojással kentük meg a tetejét, és köménymaggal, sóval szórtuk meg. Gyakran sütünk otthon is pékkiflit, valamint a muzslyai rendezvényekre, lakodalmakra, más ünnepségekre is szoktak rendelni.

Mátyás Ágnes Tiszakálmánfalváról érkezett.

— Immár tizedik alkalommal vagyunk jelen Magyarcsernyén, és remélem, a jövőben is így lesz. Marika barátnőnk hagyományos receptje szerint készült a kifli, melyet köménymaggal ízesítettünk, mert mi így szeretjük.

Szilágyi Sándor, a magyarcsernyei hagyományápolók elnöke a következőket nyilatkozta:

— Ezer kifli biztosan kisült a nap folyamán. És ezeket jóízűen el is fogyasztottuk. Ebéddel, gulyáslevessel is kedveskedtünk a megjelent csapatoknak, vendégeknek. Jövőre is visszavárunk mindenkit, de hogy mit kell majd sütni, azt még nem tudjuk.

A helyszín történéseit nótaszó is kísérte, melyről az Ady Endre ME zenekara gondoskodott.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Több tepsi pékkifli
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.07.07.
  • LXXV. évfolyam 27. szám
Több tepsi pékkifli
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.07.05.
  • LXXV. évfolyam 27. szám
Facebook

Támogatóink