home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Több pénz sportra
Tóth Tibor
2020.03.14.
LXXV. évf. 10. szám
Több pénz sportra

A zentai sportéletet az elmúlt évben is a hagyományos sikersportágak, a birkózás, a kajak, az atlétika és a kick-box jellemezték. A község területén működő harminc sportegyesületből huszonhat rendszeresen pályázik a költségvetés eszközeire.

Néhány új sportklub alakult ugyan a község területén, de még egyikük sem kérte felvételét a zentai sportszövetségbe. Szegedinszki Igorral, a zentai sportszövetség titkárával az elmúlt sportévről és az idei évre vonatkozó tervekről beszélgettem.

* Mi jellemezte a 2019. (sport)évet Zentán? 

— Sikeres évet tudhatunk magunk mögött, hiszen azok a klubok, amelyek korábban is szállították a jó eredményeket, az elmúlt évben is ugyanezt tették. Az egyik legkiemelkedőbb zentai sportág, a birkózás képviselői serdülő, ifi és junior korosztályban több országos bajnoki címet szereztek, és Almási Bence személyében felnőtt országos bajnokuk is van. Kajakozóink évről évre kitűnő eredményeket érnek el a hazai és a nemzetközi regattákon. A kiváló versenyzők közül Barta Évát említeném, aki korosztályos Európa- és világbajnokságon is szerepelt az elmúlt évben. Fontos kiemelni a zentai Budo Klub kick-box versenyzőit, akik nagyon sok éremmel tértek haza az országos bajnokságról. Az atléták közül Világos Adriana volt a legsikeresebb, hiszen az országos bajnoki cím mellett a Balkán-bajnoki titulust is megszerezte.


Szegedinszki Igor

* A zentai sportolók főként egyéni sportágakban remekelnek. Mi a helyzet a csapatsportágakkal? 

— Csapatsportágban a klubjaink nem túl magas szinten versenyeznek. A labdarúgás szinte minden közösségben, így nálunk is, alapsportnak tekinthető. A Zenta Labdarúgóklubban több korosztályos csapat játszik a megfelelő ligákban, a felnőttcsapat pedig ebben az idényben saját nevelésű, zentai és zentai kötődésű játékosokkal szerepel a Szabadkai Körzeti Ligában. Nagyon sok gyerek választja a kézilabdaklubot, ahol az utánpótlás-korosztályok mellett felnőttférfi- és női csapat is működik. A röplabdázók az elmúlt idényben nem versenyeztek, a 2019/2020-as szezonban viszont újjászerveződött a klub, és beneveztek a ligaküzdelmekbe. A vízilabdázóknál már több éve generációváltás folyik, ennek ellenére ők is próbálnak helytállni a ligában. Újdonság, hogy felnőttférfi-kosárlabdacsapat alakult a városban, így már nem csak női együttesünk van.

* Milyen újdonságokról tudsz beszámolni az iskolai és a szabadidősport terén? 

— A kiemelt figyelemben részesített iskolai sportot a Testnevelő Tanárok Egyesülete koordinálja. Iskolás sportolóink is öregbítették a község hírnevét, hiszen az iskolai bajnokságokon kitűnő eredményekkel örvendeztettek meg bennünket. A szabadidő- és munkássporttal foglalkozó Sport Mindenkinek egyesület tagjai több aranyérmet nyertek a Vajdasági Munkásolimpián. A zentai sportolók főleg atlétikában, ezen belül hosszútávfutásban és teniszben jeleskedtek.

* Az idei évi költségvetésből mennyi jut sportra?

— 27 100 000 dinár, ez a tavalyi 25 millióhoz képest több mint 2 millióval nagyobb összeg. A kategorizáció során pontoztuk és rangsoroltuk a klubokat. A községi tanács döntése után a klubok aláírhatják a szerződéseket az önkormányzattal a 2020. év pénzelésével kapcsolatban. Reméljük, ez is hozzásegíti a klubokat ahhoz, hogy 2020 még sikeresebb legyen.

* Ösztöndíjazzátok-e a legjobb sportolókat?

— Ahogy minden évben, úgy az idén is ösztöndíjban részesítjük a legjobbakat. Néhány éve a szabályzatba egy kitételt vezettünk be, mely szerint minden korosztályos válogatott sportolónkat ösztöndíjban részesítjük, emellett a felnőtt országos bajnokaink is kapnak ösztöndíjat. Az idén tíz sportoló került fel a listára. Ők a pontozásos rendszer függvényében tizenkét hónapon át meghatározott összeget kapnak.

* Történtek-e beruházások, fejlesztések a sportlétesítmények terén?

— Az egyik legjelentősebb beruházás a népkerti stadion felújítása, ami a topolyai TSC Labdarúgóklub érdeme. Felállították a reflektorokat, kisebb lelátóval bővítették a stadiont, valamint a klub épületét és az öltözőket is felújították. A topolyai stadion elkészültével a TSC hazaköltözik, viszont a létesítmény Zentán marad, és a zentaiak használhatják tovább. Tavaly felújították a Stevan Sremac Általános Iskola tornatermét, melyet a diákok mellett több sportegyesület is rendszeresen használ. Az idei évre vonatkozó tervek közül az atlétikai pálya felújítását emelném ki elsőként, erre már régóta várunk. A tervek a megfelelő szervek asztalára kerültek, már csak a munkálatok megkezdését lehetővé tevő döntésre várunk. Az új atlétikai pálya elkészültével egy teljesen felújított létesítményhez jutunk.

* Milyen tervei vannak a sportszövetségnek 2020-ra?

— A sportegyesületeket továbbra is segítjük a tömegesítés terén. Az idén is megrendezzük a Sportválasztó Napot, melyen a klubok bemutatkoznak a gyerekeknek, az óvodásoknak és a kisiskolásoknak. A korábbi években a kluboktól rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, mivel nagyon sok gyermek kezdett el sportolni. Mindenképp a sport tömegesítése és népszerűsítése a célunk, hiszen jó lenne, ha minél több gyermek kapcsolódna be valamelyik sportklub munkájába.

* A sportcsarnok vezetője is vagy. Milyen események várhatóak az idén az impozáns létesítményben?

— Az edzések mellett, melyek reggel nyolctól este tízig tartanak, lassan beindulnak a labdajátékokban a ligaküzdelmek. A hagyományos sporteseményeket — mint amilyen a Nikola Vukov-birkózóemlékverseny és a Zentai Csata sakktorna — az idén is a sportcsarnokban rendezik meg az egyesületek. Újdonságról nem tudok beszámolni, de bízom benne, hogy a klubok felbátorodnak, és minél nagyobb horderejű, esetleg nemzetközi versenyt is megszerveznek a sportcsarnokban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..