home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Több mint ötszázan a fesztiválon
Tóth Tibor
2023.08.17.
LXXVIII. évf. 33. szám
Több mint ötszázan a fesztiválon

A hétvégén Magyarkanizsán 41. alkalommal tartottak nemzetközi úszó- és futófesztivált, illetve 1. alkalommal rendezték meg a Kanizsa Warrior elnevezésű, kitartást és ügyességet igénylő akadályversenyt. Úszásban összesen 171-en indultak, akik 200, 570 és 3000 méteren csobbanhattak a Tiszába, míg a 328 benevezett futó számára 900, 1400, 2600, 4000 és 10 000 méteres futamokat tartogattak a szervezők. Az idén is népszerű volt az XL aquatlon, mely 3 km úszásból és 10 km futásból tevődött össze.

A hagyományok szerint az óvodások, azaz a katicabogarak nyitották a rendezvényt, akik a kismedencében szüleik biztatása közepette úsztak le egy hosszt. A rövidebb távok közül elsőként a 200 és az 570 méteres verseny résztvevői rajtoltak, melynek győztesei a zentai Fekete Hajnal Emese, illetve az óbecsei Jakša Stepanov voltak. A 3 km-es távon a férfiak mezőnyében kettős óbecsei győzelem született, az 1. helyen ugyanis Stefan Nićin (27:00), a 2.-on Marko Lončarski (27:27) ért célba, Muhi Ádám (27:40), a Kanizsa Úszóklub tagja pedig a dobogó harmadik fokára állhatott.

— Az utóbbi időben nagyon sokat edzettem, ilyen közel még nem voltam az ellenfeleimhez. Javítani csak az erőnlétemen kell még valamennyit, és akkor utolérhetem közvetlen riválisaimat. A hosszútávúszó-idény augusztus végén ér véget, jelenleg a 2. helyen állok, de a hátralévő versenyeken előzni szeretnék, és megszerezni az 1. helyet — mondta Muhi Ádám, aki a közelmúltban a Topolyán megtartott 10 km-es országos bajnokságon is bronzérmet szerzett, a šabaci ultramaratonon pedig először teljesítette a 19 km-es távot.


A három leggyorsabb úszó (balról jobbra): Stefan Nićin, Varga Réka, Marko Lončarski

A nők mezőnyében a 3 km-es távot az óbecsei Varga Réka (27:12-es ideje a második legjobb az összes résztvevő közül) úszta le a leggyorsabban, a 2. helyen a németországi Geislingenből hazalátogató Buják Nikoletta, a 3.-on pedig az újvidéki Lena Drk végzett.

— A Tisza elég jól hozott a cél felé. Együtt indultam a fiúkkal, és a táv feléig együtt úsztam velük, majd Stefan ütemet váltott, egy kicsit elhúzott, de próbáltam vele tartani a lépést. Szinte minden versenyen mi ketten küzdünk az 1. helyért. Egyébként Stefan csapattársam a Swimm Star Úszóklubban, együtt edzünk. A nők mezőnyében vezetem a hosszútávúszó-ligát, célom az 1. helyezés megtartása — értékelt a célba érkezés után Varga Réka.

Az eseményen jelen volt Kormányos László tartományi sporttitkárhelyettes is, aki elmondta, hogy az illetékes tartományi titkárság a magyarkanizsai úszó- és atlétikai klubot különböző pályázatok által rendszeresen támogatja.

— A sportturizmus újabb szegmens a titkárság palettáján, több pályázati kiírás él ezzel kapcsolatban. A pályázóknak felhívom a figyelmét Magyarkanizsa példájára, hiszen a legtöbb sportegyesület a Tisza-parton is szervez rendezvényeket, melyekkel hozzájárulnak a sportturizmus fejlődéséhez — mondta Kormányos, hozzáfűzve, hogy a titkárság az idén több mint tíz pályázatot támogatott a község területén.


A 10 km-es futóverseny legjobbja, Nagy Gellért Béla már a rajt után élre állt

Az úszóversenyeken sikeresen szerepeltek a Kanizsa és a Cápák Úszóklub tagjai is.

— Huszonnégy versenyzővel indultunk a maratonon. Nagyon elégedett vagyok az elért eredményekkel, hiszen Muhi Ádám a fiúk között összesítettben a 3. helyen végzett, és a legjobb magyarkanizsai úszó címet is ő érdemelte ki. Versenyzőimnek a Tisza hazai pálya, napi szinten lent vannak ugyanis, a folyóban edzenek, mely meglepően tiszta volt, nem úgy, mint a verseny előtti napokban. Hőmérséklete 25 fok körül alakult, kellemes benne úszni — mondta Dragan Aćić, a Kanizsa Úszóklub elnöke.

A szintén magyarkanizsai Cápák Úszóklubból több mint tizenöten vettek részt a versenyen.

— A fiúk mezőnyében mi indultunk a legfiatalabb úszókkal, hiszen több kilencéves és fiatalabb gyerek is rajthoz állt. Arra törekszünk, hogy minél fiatalabb és minél jobb úszókat neveljünk, a gyerekek életkorát elnézve pedig úgy gondolom, klubunknak van jövője. A Tisza hőmérséklete kellemes, gyors volt a sodrás, ami az úszók előnyére vált — mondta Beharović Enis, a Cápák vezetőedzője.

Az úszás után kezdődött a rendezvény hivatalos megnyitója, melyen Lackó Róbert, a Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke köszöntötte a sportolókat, és elégedettségét fejezte ki a nagyszámú versenyző láttán. Futásban az óvodások 200 métert teljesítettek szüleikkel a strand homokjában, majd a gyerekek 900, 1400 és 2600 méteres futamai következtek, melyek győztesei a törökkanizsai Fehér Natália, a zentai Antal Viktor és a magyarkanizsai Faragó Péter voltak. A 4 km-es távot a férfiak mezőnyében Nemanja Rajković nyerte meg Siniša Gavranov és Dienes Dániel előtt, míg a nők mezőnyéből a Spartacus atlétája, Elena Puškar került ki győztesen, a 2. helyet Sebestyén Petra, a 3.-at Jasna Starović szerezte meg. A férfiak számára rendezett 10 km-es versenyt a zentai, de a Spartacus színeiben induló Nagy Gellért Béla futotta le a leggyorsabban, ideje 34 perc 58 másodperc lett. Mögötte, több mint egyperces lemaradással, Sebestyén Balázs (36:15) végzett, míg a 3. helyen Nagygyörgy László (Trón, 39:33) ért célba.


A leggyorsabb magyarkanizsai úszók a legidősebb és a legfiatalabb résztvevővel, a szentesi Melkuhn Dezsővel és az óbecsei Sara Pavkovval

— Már közvetlenül a rajt után élre álltam, azonnal fel szerettem volna mérni, milyen a mezőny, ki lesz az, aki tartani tudja velem a lépést. Senki sem jött velem, így végig vezetve értem elsőként célba. A verseny kiváló felkészülés volt az augusztus utolsó vasárnapján Szabadkán megrendezendő félmaratonra. Nagyon szeretem a magyarkanizsai versenyt, szinte kihagyhatatlan számomra. Április óta a Spartacus tagja vagyok. Első érmemet szabadkai színekben a 10 000 méteres országos bajnokságon nyertem, ahol bronzérmes lettem, majd a tartományi bajnokságon 3000 méteren ezüstérmet szereztem — mondta Nagy Gellért Béla.

A nők mezőnyében magyarkanizsai győzelem született, hiszen Bognár Csilla szakította át elsőként a célszalagot 39 perc 49 másodperes idővel, megelőzve a belgrádi Hoffmann Larát (41:15) és a szabadkai Trón tagját, Jamanta Šafranjt (45:00).

— Nagyon jó volt a verseny, a pálya kiváló. Végig síkon futottunk, kivéve egy rövid szakaszt a pálya elején és végén, ez egy kicsit nehezítő tényező volt. Előző hétvégén is versenyeztem, testvérvárosunkban, Tatán félmaratont futottam le, és egy kicsit félve vágtam neki a mai megméretésnek. Lábaimon éreztem, hogy nem a legfrissebbek. Az első körben beálltam egy lány mögé, mögötte haladva próbáltam a tempót tartani, majd erősítettem, és úgy tűnik, ez a taktika bevált. Következő versenyem a budapesti Wizz Air-félmaraton lesz, ahol váltóban vagy egyéniben állok rajthoz, utóbbi esetében szeretném az egyéni csúcsom megjavítani. Jövőre biztos elindulok a futáson, az úszás attól függ, mennyire tudok felkészülni rá — mondta Bognár Csilla.

A 41. Nemzetközi Úszó- és Futófesztiválon úszásban és futásban több mint húsz korcsoportban hirdettek eredményt. Az egész napos sportesemény Magyarkanizsa Önkormányzata és a Bro’S Gym edzőterem szervezésében, illetve támogatásával valósult meg.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..