home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Több mint kétszáz kiállító
Tóth Tibor
2019.09.15.
LXXIV. évf. 37. szám
Több mint kétszáz kiállító

Szeptember 6-ától 8-áig a Topolyai Napok nyitórendezvényeként tizenhatodik alkalommal tartották meg az Expo 2019 Nemzetközi Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítást. Az idei rendezvényre több mint kétszáz termelő, vállalkozó, kistermelő, kézműves jelentkezett. Ők a Topolyai Piac Közvállalat csarnokában és környékén kínálták portékájukat, és mutatkoztak be az érdeklődőknek.

A tágas udvarban különféle mezőgazdasági gépek sorakoztak fel, a Szuperliga éllovasának, a topolyai TSC Labdarúgóklubnak néhány gépjárművére is felfigyelhettünk, a csarnokban pedig különféle kézművescsodák, házi készítésű és biotermékek között sétálhattak a látogatók. Slingár Irén, a Topolyai Termelők Egyesületének elnöke, az Expo 2019 fő szervezője örömét fejezte ki a kiállítók számát illetően, hiszen Szerbiából, Vajdaságból, Magyarországról és Erdélyből is érkeztek kiállítók, tehát az Expo évről évre egyre nagyobb méreteket ölt.

— A nagy mezőgazdasági gépektől kezdve a helyi termékből lekvárt készítő asszonyokig minden megtalálható a kiállításon. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint jelentős üzletek jöttek létre, hiszen már a dél-szerbiai kiállítók termékei is kaphatóak a topolyai üzletekben. A magyarországiak egyre nagyobb száma mellett a Kárpát-medence régióiból is egyre többen mutatják be termékeiket, ami büszkeséggel tölt el bennünket. Az utóbbi időben nagy hangsúlyt helyezünk a kistermelőkre, az idén pedig a biotermelők is részt vesznek a kiállításon — mondta Slingár Irén.


Rengeteg házi készítésű termék közül választhattak az érdeklődők (a szerző felvételei)

A megnyitóünnepségen elsőként Kislinder Gábor, Topolya polgármestere szólt a jelenlevőkhöz. Kiemelte, hogy a gazdasági fejlődés motorja az ipar és a mezőgazdaság.

— Az ipari parkban jelentős beruházások valósultak meg, és olyan vállalatok kezdték meg működésüket Topolyán, mint a Kite Kft. mezőgazdasági gépeket forgalmazó cég és a Gebi Kft. takarmánygyár, valamint hamarosan a tejgyár és egy elektronikai alkatrészeket gyártó üzem is megkezdi tevékenységét. Községünk lakosságának jelentős része kötődik a mezőgazdasághoz, ezért annak fejlesztéséhez önkormányzatunk is igyekszik hozzájárulni. Az idén 14 millió dinárt különítettünk el a mezőgazdasági termelőknek és az állattenyésztőknek különféle támogatások formájában. Egy közösség megmaradása az életminőségtől, a munka- és a fejlődési lehetőségtől függ. Ezek birtokában a fiatalok itthon maradnak, és itthon tudnak boldogulni — nyilatkozta Kislinder Gábor.

Jakab Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára elmondta, hogy az Expo egy jellegzetes esemény, ahol a kézműves- és a házi készítésű termékekbe a termelők saját jellemüket és ízeiket viszik bele, de a folyamatos fejlődésnek köszönhetően az új technológia is érvényesül.

— A gazdasági ágazatok közül a mezőgazdaság néz a legnagyobb kihívások elé, és ebben az ágazatban várható a legnagyobb technológiai forradalom is. Az agrárium szempontjából a Kárpát-medence egy közös tér, ahol a gazdákat hasonló kihívások várják. Ezek a kihívások, mint például az éghajlat változása, a demográfiai változások, az agrárpiacon és a támogatási lehetőségek terén végbemenő változások, a generációváltás a gazdák közötti hidak létrehozásával, együttműködéssel, kölcsönös gondolkodással oldhatóak meg. A vajdasági magyar gazdák az anyaország részéről támogatásban részesülnek, elég, ha csak a falugazdász-szolgálatot említem, vagy a töretlenül működő Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programot, mely szintén magyarországi kezdeményezés által jött létre. Nagy gond a generációváltás, mivel a fiatalok egyre nehezebben fordulnak az agrárium felé, ami a hagyományosan gazdálkodó családokat is nagymértékben érinti — mondta Jakab Tamás, majd hangsúlyozta a Magyarok Kenyere program jelentőségét, mely megmozdulás mára a Kárpát-medencei magyar gazdák karitatív tevékenységének és a magyar nemzet összetartozásának jelképévé vált.


Az Expót dr. Pásztor Bálint nyitotta meg

Az Expo 2019 Nemzetközi Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítást dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti frakcióvezető nyitotta meg. Elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt nyitotta meg legutóbb ezt a rendezvényt, mely azóta is bizonyította létjogosultságát.

— Nemcsak a portékák kínálásáról szól ez a közösségi esemény, hanem szakmai találkozók megszervezéséről is. A korábbi konferenciák is szakmai támpontot nyújtottak, hiszen néhány évvel ezelőtt itt fogalmazódott meg ama kistermelői szabályzat meghozatalának szükségessége, amely azt célozza meg, hogy a kistermelők áruikat, növényi és állati eredetű termékeiket szabadon tudják forgalmazni. Az állati eredetű élelmiszerekkel kapcsolatban ezt sikerült megoldani, de nagyon rövid időn belül a növényi alapú élelmiszerekre vonatkozóan is megoldódik ez a kérdés. Az agráregyesületek egymásra találtak az elmúlt tíz év alatt, és koordináltan működnek, ezzel is elősegítve az érdekérvényesítést. A Prosperitati Alapítványhoz köthető programok az elmúlt három évben 13 millió euró vissza nem térítendő támogatást hoztak Topolyára. Javasolnám a termelőknek, hogy használják ki azokat a lehetőségeket, amelyeket az alkoholos italokról szóló szerbiai törvény biztosít, nevezetesen, hogy jegyeztessék be az eredetvédett pálinkát, ami idegenforgalmi és egyéb előnyökkel is jár. A szervezők gondolkodjanak el egy olyan kiadvány megjelentetéséről, amelyben lejegyeznék azt a sok jó dolgot, amelyet a közösségnek adtak, így mindez megmaradna az utókor számára is — mondta Pásztor.


Több mint kétszázan állították ki termékeiket

A termelők között sétálva több kosárban ízlésesen elrendezett szőlőn, szilván és körtén akad meg a tekintetünk. A bajsai Mengyán Károly a felsorolt gyümölcsök mellett pálinkát is kiállított az Expón, utóbbi azonban még a pult alatt, a hűvösben pihent.

— Az idei szőlőtermést 70 százalékosnak mondanám, mivel a sok eső utáni magas hőmérséklet sajnos kedvezett a peronoszpórának és a lisztharmatnak. Szőlőskertemben az idén legalább tíz alkalommal permeteztem, ami soknak számít. Minőségre kiváló a szőlő, tehát jó bor készül belőle, és úgy nézem, hogy mennyiségre is több lesz a tavalyinál.

A pénteki nap folyamán a Pannonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselői tartottak előadást az Európai Vállalkozói Hálózat kezdeményezéseiről, szombaton pedig A modern agrár- és feldolgozóipari technológiák a piacképes mezőgazdaságért 2019 címmel a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Szabadkai Regionális Képviselete és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének szervezésében tartottak szakmai konferenciát.

A két nap során a gyermekeknek műhelymunkákat szerveztek, helyi termékeket kóstolhattak az Expo látogatói, vasárnap megtartották a II. Expo Craft Beer Festet, azaz a kézművessörök vásárát, kihirdették a pálinkaverseny győzteseit, majd tombolával és az ajándékok átadásával zárult az Expo 2019 Nemzetközi Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállítás.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..