Több leszel, ha alkotsz
2020.04.24.
LXXV. évf. 17. szám
Több leszel, ha alkotsz

„Az ismert helyzetben hallgatóinknak, alkotóinknak és kézműveseinknek élete az otthonmaradással megváltozott. A Hagyományok Háza gyakorlatilag felfüggesztette az őket érintő aktív tevékenységét, így partnereinknek jelentős — alkotásra fordítható — ideje szabadult fel.  Most van időm alkotni! — Több leszel, ha alkotsz felhívás egy szükség szülte lehetőség. Elképzelésünk szerint nemcsak az elkészült tárgyakat, hanem az alkotási folyamat dokumentációját is kérjük a pályázóktól. Ezáltal bepillanthatunk az alkotó műhelyébe, s mestermunkájához leírást is igénylünk. Úgy véljük, hogy ez az idő tökéletesen alkalmas arra, hogy egy korábban dédelgetett tervüket megvalósítsák, vagy egy már megkezdett, de valamilyen okból félretett darabot befejezhessenek. Minden kézművesnek van egy kis szekretere, vagy kosara, ahová a még megmunkálandó félkész műveiket rejtik. Más esetben a gondolataik között — tudat alatt, felett — őriznek ötleteket, amelyeket korábbi tanulmányi útjaik, vagy a Hagyományok Háza programjai ültettek el bennük. Ezek az ideák most szárba szökkenhetnek és kiteljesedhetnek. A történetekkel kiegészülve pedig kerek és egész lesz egy tárgy, s a munkamenet.

Egyszersmind reméljük, hogy e körülmények jegyében kicsit más tárgyak készülhetnek, az időbőség az alkotók megújulását is szolgálja, s különösen kreatív megoldásokra sarkallja őket. Örömünkre szolgálna, ha a családtagok is összefognának, és akár több mesterségbeli tudás is találkozhatna egy pályázaton belül. Kívánjuk, hogy használják elmélyülésre az időt, nyúljanak vissza a gyökerekhez, teremtsenek hidat korábbi ideáik, s a jelen között. A pályamunkák ezáltal egy különösen egyedi időszak lenyomatai lehetnek, így a munkafolyamat leírásával és a kapcsolódó történetekkel kiegészített alkotások később az oktatást is szolgálhatják.”

Jelentkezési határidő: 2020. május 20., éjfél

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Pályázat rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..