home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Több középiskolai tagozat nyílik Nagybecskereken?
(Szerkesztőségi összefoglaló)
2013.11.13.
LXVIII. évf. 46. szám

Évente több alkalommal találkoznak a közép- és dél-bánáti iskolák képviselői, hogy megbeszéljék a tanintézményeikben felvetődött gondokat, tapasztalatot cseréljenek, összegezzék az eredményeket és ismertessék terveiket.

Az egyik legfontosabb kérdés mindig az, hogy a régióban működő általános iskolákban hány magyar ajkú nyolcadikos érettségizik majd, hiszen ennek alapján igényelhetők magyar középiskolai tagozatok a nagybecskereki iskolákban a következő tanévre.

A házigazda szerepét Hallai Zoltán, a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola igazgatója töltötte be, de részt vettek a magyarittabéi, a magyarcsernyei, a tordai, a torontálvásárhelyi és a székelykevei általános iskolák képviselői is.

Az utóbbi évtized tapasztalata szerint a régióban mintegy 180–200 magyar diák kisérettségizik. Többségük Nagybecskereken folytatja tanulmányait — a muzslyai Emmausz fiúkollégium és a nagybecskereki leánykollégium mintegy 120 középiskolás részére biztosít kedvezményes bentlakást.

Igaz ugyan, hogy a magyar diákok száma folyamatosan csökken, ám reménykedésre ad okot, hogy Nagybecskereken a jelenlegi négy helyett jövőre akár öt magyar elsős középiskolai osztály is nyílhat, ha kilesz a minimális jelentkezési létszám. Kilátás van egy magyar tagozat létesítésére a közgazdasági középiskolában, emellett az idén hét diákkal megnyílt egy hároméves magyar osztály a villamossági szakközépiskolában.

Deli Andor tartományi oktatási titkár fontosnak tartja ezeket az összejöveteleket.

— Jó és hasznos, hogy az iskolaigazgatók intenzív kapcsolatot tartanak fenn egymással és a titkárságnak is közvetlen betekintése van az adott térség oktatásába, ez pedig gördülékenyebb ügykezelést eredményez.

A találkozón a káderhiányról, a tankönyvkérdésről, továbbá a kisdiákok számának az alakulásáról is szó esett.

Az adatok szerint Magyarittabén nyolc kisérettségiző lesz, jövő év szeptemberében pedig tíz elsős kezdi meg iskolai tanulmányait. Sajnos, Tamásfalván az elkövetkezendő években minden ősszel csak egyetlen magyar elsősre számítanak. Az összevont tagozatba az idén hat kisdiák jár, ám jövőre már csak hárman maradnak. Torontálvásárhelyen tavaly 28 magyar ajkú elsőst írattak be az iskolába, az idén 27-et, jövőre azonban sajnos csupán 24-en lesznek. Székelykevén évente tízzel csökken a helybeli iskola tanulóinak a száma, az azonban bizakodásra ad okot, hogy jelenleg 24 óvodásuk van. Muzslyán az idén 52 elsős jár a három osztályba, jövőre nyolccal többen lesznek. Hertelendyfalván egyetlen gyermek hiányzott ahhoz, hogy különválasszák az összevont tagozatokat. Magyarcsernyén 13 elsős van, jövőre tízre számítanak, Tóbán viszont már évek óta összevont tagozat működik.

Jó példának számít, hogy az MNT iskolabusz-programjának köszönhető-
en két antalfalvi gyermek anyanyelvén tanulhat. A legbüszkébbek a tordaiak lehetnek, hiszen iskolájukban hosszú idő után a 32 elsős számára két magyar első osztály nyílhatott. Náluk az idén 19 nyolcadikos érettségizik.

 

Lemondás

Hallai Zoltán (VMSZ) a tisztségek összeférhetetlensége miatt benyújtotta a nagybecskereki városi tanácsban betöltött posztjáról való írásbeli lemondását. A testület kisebbségi ügyekkel megbízott tagjának — aki egyúttal a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola igazgatója is — a lemondásáról várhatóan a városi képviselő-testület soron következő ülésén döntenek majd.

A Vajdasági Magyar Szövetség ez év februárjában lépett be a haladók és a szocialisták által vezetett nagybecskereki önkormányzati hatalomba. A pártnak két mandátuma van a 67 tagú helyi parlamentben. Hallai Zoltán helyére valószínűleg Sztojkó József matematikatanár kerül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..