home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Több hely, mint diák
Markovics Annamária
2022.07.28.
LXXVII. évf. 30. szám
Több hely, mint diák

Középiskolai beiratkozási helyzetkép Vajdaságban

Majdnem kétszer annyi magyar középiskolai helyet hirdettek meg az idén Vajdaságban, mint ahány nyolcadikos diák fejezte be az általános iskolai tanulmányait. Baráth Gábor Gergely, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke a statisztikákról és a trendekről nyilatkozott lapunknak.

A 2022/2023-as tanévre Vajdaság Autonóm Tartomány területén 2112 helyet hirdettek meg a gimnáziumok és a középiskolák magyar nyelven. A 2112 helyből 1542-t négyéves, 570-et pedig hároméves szakirányon — kezdte az adatok ismertetését Baráth Gábor Gergely. Mint mondta: az MNT Oktatási Bizottsága májusban vitatta meg és támogatta a beiratkozási tervet, ezzel megadva a választás lehetőségét a végzős diákok számára.

A középiskolai helyekre vonatkozó kívánságlistát 1112 diák töltötte ki — közölte. „Természetesen maradtak fenn üres helyek, de ez annak az eredménye, hogy több helyet kínáltak a középiskolák, gimnáziumok, mint ahány végzős nyolcadikos volt Vajdaságban. Ennek köszönhetően a nyolcadikosoknak lehetőségük volt választani a középiskolai, gimnáziumi szakok között” — magyarázta.

 

Láthatók-e trendek?

— A rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy a mindegyik középiskola és gimnázium által nyújtott szakok között voltak népszerűek és kevésbé népszerűek. Trendekről nehéz beszélni, hiszen évről évre változik a szakok népszerűsége, egyik évben többen, másik évben kevesebben iratkoznak egy-egy szakra — részletezte. Azt is elmondta, hogy az idei évben Szabadkán két új szakirány is a diákok rendelkezésére állt, a bűnügyi technikus a Vegyészeti-Technológiai Középiskolában, valamint a színház- és audiovizuális művészetek szakirány a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban.

Az utóbbi húsz évben gyakran tanultak tovább a diákok magyarországi középiskolákban. Kérdésünkre, hogy most mi a helyzet, a szakpolitikus közölte: ez most is jellemző, a végzős nyolcadikosok egy része minden évben Magyarországon folytatja tovább a tanulmányait. „Szerencsére azonban nem beszélhetünk nagy számokról” — tette hozzá. Rámutatott, azzal, hogy évről évre gazdag beiratkozási terv készül, és az idei évben két új szakirány is megjelent, a nyolcadikosoknak még inkább lehetőségük van arra, hogy a számukra megfelelő szakirány, illetve az itthon maradás mellett döntsenek.

„Az elmúlt éveket figyelembe véve elmondhatjuk, hogy a diákok között nagyon minimális a lemorzsolódás, az általános iskola befejezése után a végzősök a továbbtanulás mellett döntenek” — emelte ki az MNT Oktatási Bizottságának elnöke.

 

A koronavírus-járvány hatásai

A koronavírus-járvány, ahogy az élet más területén, úgy az oktatás esetében is nehézségeket okozott, gondoljunk csak a távoktatásra vagy a kombinált modellre — magyarázta Baráth Gábor Gergely. Hozzátette: az elmúlt két év mind a pedagógusok, mind a diákok, mind a szülők számára nehéz időszak volt, ezért is nagyon fontos, hogy az idei, 2021/2022-es tanév rendes tantermi oktatás formájában telt. „A távoktatással vagy a kombinált modellel természetesen nem lehet azt az eredményt elérni, mint a rendes tantermi oktatással, de pedagógusaink állhatatos munkájának, illetve annak köszönhetően, hogy a diákok érezték a történések súlyát, az elmúlt két év is eredményesnek tekinthető” — mutatott rá, kiegészítve azzal, hogy a két nehéz év ellenére a diákok megfelelő tudásban részesültek.

 

Országos statisztikák

Az oktatási és technológiafejlesztési minisztérium tájékoztatása szerint országos szinten valamivel több mint 64 400 nyolcadikos diák, valamint körülbelül 1000, felnőttképzésben részt vevő személy fejezte be az idén az általános iskolát. Őket összesen 76 128 középiskolai hely várta az ország 509 állami iskolájában. Ebből 60 000 négyéves, 15 800 hároméves, valamint 234 hely kétéves képzésben. Országos szinten tehát majdnem 12 000-rel több szabad hely volt, mint diák.

Az iratkozás első körében a tanulók 86 százaléka jutott be arra a szakra, amelyet az első három helyen tüntetett fel, a tanulók 65 százalékának pedig a kívánságlista első helyén szereplő intézménybe is sikerült beiratkoznia. 

A szakminisztérium tájékoztatása szerint a legkeresettebbek a tehetséggondozó gimnáziumok, ahol általában már az első jelentkezési körben betelnek a helyek. Így történt ez a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban, valamint a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban is. A pontos adatok a www.mojasrednjaskola.gov.rs oldalon tekinthetőek meg.

Akit felvettek valamely szakra, de időközben meggondolja magát, szeptember első hetében még átiratkozhat másik iskolába, de erre csak akkor lesz lehetősége, ha maradtak fenn szabad helyek, és elérte a bejutáshoz szükséges pontszámot.

 

Kis létszámú osztályok                           

A kis létszámú osztályok, vagyis azon tagozatok esetében, ahová 10-nél kevesebb diák iratkozott, minisztériumi engedélyre van szükség a megnyitásukhoz, de ezeket a szaktárca az előző évek tapasztalatai alapján jóvá szokta hagyni. Abban az esetben viszont, ha az egy szakra beiratkozott diákok száma nem éri el az 5-öt, nem nyílik meg az osztály, és ezeknek a tanulóknak más szakot kell választaniuk.

Annak ellenére, hogy sok szabad hely maradt a vajdasági középiskolákban, az idén is voltak népszerű szakok, melyek már az első iratkozási körben megteltek. Ezek közé tartozik például a zentai Egészségügyi Középiskola, ahol az egészségügyi nővér-technikus szakon teljes, a gyógyszerész technikusin pedig majdnem teljes a létszám. Adán a Műszaki Iskolában a CNC-technikus szakon nem maradt szabad hely, de a számítógépek elektrotechnikusa tagozatra is még csak egy diák jelentkezhet.
Magyarkanizsán a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban népszerűnek bizonyult az új, gépjárműszerelői szak, valamint Szabadkán a Közgazdasági Középiskola turisztikai szaka szinte telt házas, de Óbecsén és Nagybecskereken a számítógépes, illetve az egészségügyi szakra is viszonylag sokan jelentkeztek. 
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..