home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tóbára vittek ajándékokat a muzslyai végzősök
Kónya-Kovács Otíla
2021.12.06.
LXXVI. évf. 48. szám
Tóbára vittek ajándékokat a muzslyai végzősök

A szeretet ünnepéhez közeledve minden évben jótékonykodnak a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola diákjai. December elején a tóbai gyerekeket látogatták meg, akikhez a nyolcadikosokat az osztályfőnök, Gabona Ferenc és az iskolaigazgató, Molnár Attila vitte el.

— Öt évvel ezelőtt jótékonykodtunk először, Nezsénybe vittem el az osztályomat, akkor ők is nyolcadikosok voltak. Megkérdeztem, mit szeretnének ők Mikulásra, és elmondták, hogy másokat is megajándékozhatnánk. Belegondoltunk, hogy kit is lenne jó megajándékozni, és úgy döntöttünk, hogy egy szórványtelepülésre megyünk, ahol kevés a magyar gyerek, de mégis van. Az én osztályom nagy volt, 21-en voltak akkor, és azt gondoltuk, milyen szép is lesz tőlünk, hogy ilyen nagy osztály elmegy megajándékozni egy kicsi osztályt. Kalandos volt az utunk, jég borította az utakat, de eljutottunk a helyszínre, és mindenki nagyon boldog volt. A nezsényiek azért, mert gondoltak rájuk, mi pedig azért, mert adakoztunk, jótékonykodtunk, örömet szereztünk. Persze látták mindezt a hetedikesek, hogy mit csináltunk, és ők is szerették volna megismételni, ezért a másik évben már ők jótékonykodtak. Voltunk Ürményházán, Udvarszálláson, most pedig Tóbára jutottunk el — mesélte Molnár Attila iskolaigazgató.

Ebben az évben Gabona Ferenc hitoktató az osztályfőnöke a nyolcadikosoknak, és ez némiképp össze is van kötve azzal, hogy a bérmálkozásra készülők, a végzősök azok, akik jótékonykodnak, illetve nyújtanak valamit társaiknak a szórványok szórványában.
— Törekszünk arra, hogy a diákok, de különösen a nyolcadik osztályosok valamilyen jótékonysági akcióban részt vegyenek. Az idén, az év elején az osztállyal megbeszéltük, hogy mi vállaljuk ezt a küldetést ebben az évben. Elkészítettük közösen a csomagokat, persze mindenki kiválasztott egy tanulót a tóbai iskola alsós tagozataiból, és annak a nevét rá is írta a dobozra. Lehet, hogy most, az adventi időszakban egy kis lemondással jár ez, de jó dolog, ha a gyerekek is tapasztalatból megérezhetik, milyen az, ha valakinek örömet szereznek. Tóbán nyolc tanuló van az alsó tagozatokon, ők nyolcan kaptak ajándékot a tizennégy fős nyolcadik osztálytól Muzslyáról.
A nyolcadikosok közül Pálfi Laura és Svarc Katarina elmondta, nagyon várják a pillanatot, hogy láthassák a kisebb társaik örömét. A készülődésről elmondták, mindenki kiválasztott egy kislányt vagy egy kisfiút, és amiről úgy gondolták, hogy örömet szerezne, azt tették a csomagba.

Peron Edit tóbai tanítónő, látva a gyerekek örömét, röviden összefoglalta, milyen sokat jelent a kis csapatnak ez a figyelmesség. Mint mindenki, a tanulói is szeretnek kapni — meg hát adni is. A muzslyai gyerekeket pedig megdicsérte, mert valódi példával szolgáltak, ami pozitív hatással lesz a tóbai gyerekekre.

Ceruza, füzet, színesek, sapka, kesztyű, plüssmaci, autó, csemege, csoki, cukorka — csak néhány dolog a cipősdobozban talált ajándékokból. A muzslyai diákok egy-egy ünnepi hangulatú rajzot kaptak, melyet legalább olyan szeretettel készítettek kis társaik, mint ők a cipősdoboznyi ajándékot. A rajzok mellett elhangzott egy kis műsor is, melyben felcsendült muzsika, dal, versike.

A gyerekek megtekintették a 350 lakosú falu egyesületeinek székházát, és ellátogattak a Szentháromság-templomba.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..