home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tizenhárom százalékos növekedés
Tóth Tibor
2020.03.30.
LXXV. évf. 13. szám
Tizenhárom százalékos növekedés

A magyarkanizsai 2019. (sport)év az eredmények mellett számos jelentős beruházásról marad emlékezetes. Vass Zoltánnal, a Községi Tanács sporttal megbízott tagjával még a rendkívüli állapot bevezetése előtt az elmúlt évet vettük górcső alá, de az idei évre vonatkozó tervekről is szót ejtettünk. 

* Miről marad emlékezetes 2019 a magyarkanizsai sport szempontjából?

— Elsősorban az infrastruktúra területén végzett beruházásokról, de emellett szólni kell a sporteredményekről is. A Vajdasági Liga északi csoportjában versenyző adorjáni Tisza labdarúgói a 2018/19-es idényben a 4. helyen végeztek, az őszi idényt pedig az 5. helyen zárták. A TSC Magyarkanizsa labdarúgónői az I. Liga 2. helyén végeztek, a 2019/2020-as szezon őszi idénye után pedig az 1. helyen állnak, tehát őszi bajnokok. A Tisza Menti Liga elmúlt idényében a magyarkanizsai Potisje a 3., a Horgos 1911 csapata pedig a 4. helyen zárt, a folyó idényben a magyarkanizsaiak a 2.-ak, a horgosiak pedig 5.-ek a táblázaton. Egyéni sportágakban is sok szép eredmény született a községben. Habár a savate nem olimpiai sportág, nálunk igen népszerű, és versenyzőink a vajdasági, valamint a szerbiai szintű versenyeken is több 1. és 2. helyet szereztek. Kajakozóink is szépen szerepeltek, mind a tartományi, mind az országos bajnokságon, néhányan tagjai a szerbiai válogatottnak is. Nem véletlen, hogy Magyarkanizsán épül meg a Vajdasági Birkózóakadémia, hiszen a Potisje versenyzői egyéniben és csapatban is számos tartományi és országos bajnoki címmel örvendeztettek meg bennünket. Többen tagjai az országos válogatottnak, melyben méltón képviselik a klubot, a községet. Atlétikában Marina Živković már több éve szállítja az érmeket. Ha valamelyik verseny rajtlistáján olvashatjuk a nevét, akkor szinte előre borítékolható, hogy éremmel/érmekkel tér haza. Mellette a Partizan Atlétikaklub többi versenyzője is szépen szerepelt a 2019-beli megmérettetésein, akárcsak cselgáncsozóink, akik szintén érmeket nyertek az év legfontosabb versenyein. Úszóklubunk megnyerte a szerbiai nyíltvízi hosszútávúszó kupát, és Az év sportolója választáson községünk legjobb egyesületének bizonyult. Férfi asztaliteniszezőink egy rangfokozattal feljebb kerültek, és a II. Liga északi csoportjának a 3. helyén állnak, a női csapatunk pedig a Vajdasági Liga 3. helyét érte el, jelenleg a 2. helyen áll. Kiváló munka folyik a kézilabdaklubban, ahol a különböző korosztályos csapatok a Vajdasági Ligában szerepelnek. 


Vass Zoltán

* Hány sportklub működik a sportszövetség keretében?

— Harminchárom, mellettük létezik még néhány klub, mely nem tagja a sportszövetségnek. Egy új klub az alakulás fázisában van, mégpedig a kosárlabdaklub.

* Hogy állnak a klubok az utánpótlással, van-e elegendő gyerek az egyesületekben?

— A község területén levő klubokat is érinti a demográfiai válság. Kevesebb gyermek jár iskolába, kevesebb gyermekből nehezebb ugyanazt a létszámú sportolót kinevelni, mint a korábbi években, de a magyarkanizsai klubokon ez a demográfiai válság annyira nem látszik meg. A község településein a gyerekek számának csökkenése már kezd kihatni a sportklubok működésére, és nem minden egyesület működik a korábbi szinten. Az önkormányzatban igyekszünk erre gyógyírt keresni.

* Milyen sportolási lehetőségek állnak a falvakban élők rendelkezésére?

— Kispiacon a tóthfalui Nyers István Labdarúgó Akadémia kihelyezett edzéseket tart, emellett a helyi fiatalok szabadidős tevékenységként asztaliteniszeznek, illetve karatéval is foglalkozhatnak. A karateklub nem tagja sportszövetségünknek, de mi nyilvántartjuk, hogy Kispiacon karatézni is lehet. Horgoson a legtömegesebb sportág jelenleg a labdarúgás. Az asztaliteniszklub helyzete stabilizálódott, és 2019 őszétől a megfelelő rangfokozatban játszanak. A martonosi Jedinstvo Labdarúgóklubban megszűnt a felnőttcsapat, de a gyerekekkel továbbra is foglalkoznak. Adorjánon a labdarúgóklub mellett sportlövőklub is működik, mely a tavalyi év végén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Oromhegyesen a Zitzer Kézilabdaklubban sportolhatnak a fiatalok, Tóthfaluban a labdarúgó-akadémia mellett cselgáncsozhatnak is a sportolni vágyók, Oromon pedig a foci mellett lovasklub is működik.

* Milyen jelentősebb beruházások történtek az infrastruktúra területén?

— A legjelentősebb beruházásnak a Sport- és Rekreációs Központban végzett fejlesztéseket tartjuk. A sportlétesítményben ezentúl három terem áll a sportolni vágyók rendelkezésére, az új teremben a küzdősportok kaptak helyet. A termeket jól kihasználják a sportolók, hiszen tizenhárom sportág űzhető a sportlétesítményben, mintegy 350 felhasználóval. A Firenzénél elkészült az új kézilabda- és kosárlabdapálya, valamint megújult a műfüves kisfocipálya. Tavaly elkezdték építeni az adorjáni futballstadiont, mely reményeink szerint a nyár elején lesz átadva. 2019 októberében helyezték le a Vajdasági Birkózóakadémia alapkövét, a munkálatoknak az idén meg kellene kezdődniük. Önkormányzatunkban több projektum készült a sportberuházásokra vonatkozóan. Készek a kidolgozott tervek a kajakklubbal, a horgosi labdarúgóklub épületeinek felújításával és a gyógyfürdőnél levő kézilabdapálya gumiburkolatával kapcsolatban. A közeljövőben szeretnénk elvégezni a Sport- és Rekreációs Központ nagytermének tetőcseréjét, a központ udvarában pedig egy felnőttkondiparkot kialakítani.


A Vajdasági Birkózóakadémia alapkövét 2019 októberében tették le

* Mit lehet tudni a leendő birkózóakadémiáról?

— Az akadémia teljes költségvetése 2,9 millió eurót tesz ki, összterülete 3000 négyzetméter, ebből a csarnok 800 négyzetméter, a kollégium 50 fő ellátására lesz alkalmas.

* A 2020. évi költségvetésben mekkora a sportra szánt összeg?

— 12 millió dinárt tudtunk elkülöníteni a sportklubok részére, ami a korábbi évekhez képest 13%-os növekedés. Az elosztásnál elsődlegesen a klubok eredményeit és tömegességét vettük figyelembe. Sportolóink ösztöndíjazására 900 000 dinárt különítettünk el.

* Melyek a legfontosabb sportesemények a községben?

— Ha a tömegességet nézzük, akkor elsőként a Nemzetközi Úszó- és Futófesztivált említeném, melyen tavaly 229 úszó és 442 futó fejezte be sikeresen a távot. A sporteseményre 20%-kal többen neveztek be tavaly, mint korábban, ami egy ilyen kis közösség életében nagy szám. Meghatározó sportesemény a Dukai Ferenc által, kilencedik alkalommal megszervezett Vajdasági Bank-Kanizsa Kupa elnevezésű nemzetközi kézilabdatorna, melyen tavaly augusztusban négy külföldi és egy hazai csapat mérte össze erejét. A gyermekhét keretében megszerveztük a sportválasztó napot, melyre mintegy 900 fiatal látogatott el, és második alkalommal rendeztük meg a nyári sportiskolát. A nyári szünetben tartott rendezvényen 100 magyarkanizsai, 38 kispiaci és 33 horgosi tanuló vett részt. Évente megrendezzük a Csaba Ferenc és a Balassa Rudolf Nemzetközi Birkózó Emléktornát, mely e küzdősport szerelmeseit csábítja a sportcsarnokba.

* Milyen terveitek vannak 2020-ra?

— A felsorolt eseményeket az idén is megszervezzük, emellett minden klub megrendezi a saját versenyét, ahogy eddig is. A sportszövetség munkatársaival együtt szeretnénk elérni, hogy a község területén minden kisgyerek megtanuljon úszni. Szeretnénk, ha a község területén élő első és második osztályos tanulóknak minderre záros határidőn belül lehetőségük lenne. A gyógyfürdővel tárgyalások folynak ezzel kapcsolatban — zárta a beszélgetést Vass Zoltán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..