home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tizenegy elnökjelölt
(o. i.)
2012.04.18.
LXVII. évf. 16. szám

HÁROM NAP ALATT TIZENHÁROMEZER ALÁÍRÁS. Pásztor István, a VMSZ elnöke pártja vezetőinek kíséretében április 15-én, vasárnap délben adta át Belgrádban az elnökjelölését támogató aláírásokat. A háromnapos aláírásgyűjtés eredménye: majd tizenháromezer támogatói kézjegy, egészen pontosan: 12 963. A törv...

HÁROM NAP ALATT TIZENHÁROMEZER ALÁÍRÁS. Pásztor István, a VMSZ elnöke pártja vezetőinek kíséretében április 15-én, vasárnap délben adta át Belgrádban az elnökjelölését támogató aláírásokat. A háromnapos aláírásgyűjtés eredménye: majd tizenháromezer támogatói kézjegy, egészen pontosan: 12 963. A törvényben előírt 10 000 támogatói aláírás egyébként rekordidő alatt - mindössze két nap alatt - összegyűlt. Azt követően, hogy a párt képviselői a köztársasági választási bizottságnak átadták a dokumentációt tartalmazó dobozokat - a jelöléshez szükséges iratokat és a támogatói aláírásokat tartalmazó íveket - Pásztor István egyebek között a következőket nyilatkozta: ,,Vajdaságból csak én indulok a köztársaságielnök-választáson, és abban bízom, hogy nemcsak a vajdasági magyarok szavazatainak a nagy részét érdemlem ki, hanem azoknak a nem magyaroknak a támogatását is, akiknek fontos Vajdaság, akiknek fontos a tartomány fejlesztése, pénzelése és jövője, és akiknek elegük van az üres ígéretekből. Bízom benne, hogy a többi magyar párt is arra szólítja föl táborát, hogy rám szavazzon.'
A pártelnök elmondta: nem azzal a céllal indul, hogy államfő legyen, hanem hogy annyi szavazatot gyűjtsön össze, amely birtokában a VMSZ tárgyalóasztalhoz ülhet a második forduló két esélyesének valamelyikével. ,,Szeretném, ha Boris Tadić lenne az, és azt is szeretném, ha Tadićnak is az lenne a fontos Vajdasággal kapcsolatban, ami nekünk' - mondta a VMSZ elnöke. Pásztor István egyébként az egyetlen jelölt, aki nem veszi igénybe azt az 50 millió dinárt, ami egy-egy elnökjelöltnek a kampány lebonyolítására jár. Hozzátette: örülne, ha a jelöltek között több követője is akadna, mert ,,ilyen válságos időkben nem kellene ilyesmire költeni a polgárok pénzét'.
A FŐMUFTI IS INDUL. Azt mondják: minden csoda három napig tart. Ezt a radikális párt elnökjelöltjének az esete is bizonyítja. Mindenkit meglepett a hír, hogy az SZRP elnökjelöltje - az eredeti jelölt, Aleksandar Martinović helyett - a háborús bűnök elkövetésével vádolt, Hágában vizsgálati fogságban tartott pártvezér, Vojislav Šešelj felesége, Jadranka lesz. Jadranka Šešelj (amúgy háziasszony) az államfői versenyben? - nem sok idő maradt a rácsodálkozásra, mert jött egy még meghökkentőbb bejelentés. A szerbiai iszlám közösség vallási elöljárója, a sandžaki főmufti, Muamer Zukorlić bejelentette: jelölteti magát a szerbiai elnökválasztáson. A közvéleményben igencsak ellentmondásos személyiségként ismert mufti úgy akar ,,ring'-be szállni az államfői tisztért, hogy nem mond le vallási vezetői posztjáról...
TIZENEGY JELÖLT? A jelöltek a köztársaságielnök-választásra vasárnap éjfélig adhatták át dokumentációjukat a köztársasági választási bizottságnak. A bizottsághoz 11 polgár nyújtotta be dokumentációját, a bizottság mind a 11 jelölést hitelesítette. Ezek szerint indul a választásokon Boris Tadić (Demokrata Párt), Ivica Dačić (Szerbiai Szocialista Párt), Vojislav Koštunica (Szerbiai Demokrata Párt), Zoran Stanković (Szerbia Egyesült Régiói), Čedomir Jovanović (Fordulat), Jadranka Šešelj (Szerb Radikális Párt), Tomislav Nikolić (Szerb Haladó Párt), Vladan Glišić (Dveri mozgalom), Pásztor István (VMSZ), Zoran Dragišić (Munkások és Parasztok Mozgalma) és Muamer Zukorlić. A következő határidő április 19.: a jelöltek a nevezett napon éjfélig jelezhetik, ha vissza kívánnak lépni. Arról, hogy a 11 jelölt közül (ha senki sem lép vissza) ki melyik sorszámmal indul a választáson, április 20-án Belgrádban sorsolással döntenek.
AGRÁRTÁMOGATÁS. A szerbiai parlament mezőgazdasági bizottságának legutóbbi ülésén részt vettek az új támogatási rendszer ellen tiltakozó vajdasági gazdák képviselői is. Ott indokokkal támasztották alá, miért jobb az eddigi, területalapú támogatás, és a bizottsági tagok (az ellenzékiek, de a hatalmi pártokhoz tartozók is) támogatták követeléseiket. A mezőgazdasági miniszter, Dušan Petrović ezzel szemben kijelentette: a kormány nem tágít az új, terményalapú támogatástól, mert ezzel (a gázolajkedvezménnyel együtt) háromszor annyi gazdát tud támogatásban részesíteni az állam, mint tavaly. De hozzátette: területalapú támogatás is lesz előleg formájában, mert van rá pénz.
Múlt szerdán a kormány olyan rendelkezést fogadott el, mely szerint előleget kapnak azok a földművesek, akiknek bejegyzett gazdaságuk van: hektáronként 1500 dinár előleg jár a gabona, hektáronként 4000 dinár az ipari növények, 2500 dinár a burgonya után. A kedvezményes gázolajvásárlás határidejét május 15-éig meghosszabbították. A kormány elfogadta a takarmánynövények támogatásáról szóló rendeletet is, melynek értelmében a gazdák a jószágállományuk etetése céljából termelt növények esetén kilogrammonként támogatásra jogosultak.
Most a vajdasági gazdákon a sor, hogy nyilatkozzanak a kormányhatározatok kapcsán. A területalapú támogatások visszaállítását követelő megmozdulásukban ugyanis Belgrádnak április 24-éig adtak határidőt.
LETARTÓZTATÁS - NÉGY ÉV UTÁN! 2008-ban a Kosovó függetlenségének a kikiáltása okán szervezett belgrádi nagygyűlés után a vandálok gyújtogatásba kezdtek, melynek során tűz pusztított az amerikai nagykövetség épületében. A rendőrség csak most, múlt kedden tartóztatta le azt a 14 személyt (köztük 8 vajdasági illetőségűt), akik az USA-nagykövetség felgyújtásával gyanúsíthatók. Az Egyesült Államok diplomáciája az elmúlt négy évben kitartóan követelte Belgrádtól az elkövetők kézre kerítését. Mindhiába, ami teljesen érthetetlen, hiszen futballhuligánokról van szó - a most előzetes letartóztatásba helyezettek mindegyikét jól ismeri a rendőrség. A ,,választási elkapás'-uk pikantériája, hogy Ivica Dačić belügyminiszter - amúgy kormányalelnök - azt állítja: ő nem tudott, őt nem tájékoztatták a huligánok elleni rendőrségi akcióról. És nem tetszett neki az időpont: ,,miért kellett éppen az örökrangadó előtt?'.
SZOBORAVATÓ ZOMBORBAN. Tizenhét évvel a halála után végre mellszobrot kapott Zomborban neves írónk, akadémikusunk, Herceg János. Szülővárosában, a Városi Könyvtár igazgatósági épülete előtt kapott helyet a szobra - Milenko Buisa alkotása -, ahol Veljko Petrović és Laza Kostić mellszobra áll.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..