home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Tizenegy arany Pécsről
Tóth Tibor
2016.11.14.
LXXI. évf. 45. szám
Tizenegy arany Pécsről

Kiválóan szerepelt a délvidéki küldöttség Pécsett, a 12. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság teremsportágainak döntőjén. A Gyólai Zoltán vezette 75 fős csapat a megszerezhető húsz aranyéremből tizenegyet hozott haza.


Csapatunk Páva Zsolt pécsi polgármesterrel és Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóval

A háromnapos rendezvényen öt országból több mint háromszáz magyar ajkú általános és középiskolás versengett sakkban, birkózásban, asztaliteniszben és leánykézilabdában. A rendezvény Kű Lajosnak, a Ferencváros egykori labdarúgójának, az 1972. évi müncheni nyári olimpia ezüstérmesének, a belga FC Brugges BEK-döntős csapata játékosának kezdeményezésére jött létre. Eleinte csak labdarúgás szerepelt a programban, majd a focihoz társult a leánykézilabda, a birkózás és a sakk is. A diákbajnokság célja a határok feletti nemzetegyesítés, ami sporttal, hittel és kultúrával érhető el.


Birkózóink

A hagyományokhoz híven birkózásban újra tarolt a Fábián Ákos vezette délvidéki különítmény. Aranyérmet Berkec Deján (31 kg), Lakatos Dávid (33 kg), Losonc Szabolcs (47 kg) és Ágoston Dávid (53 kg) szerzett, a dobogó 2. fokára Fekete Endre (47 kg), Nović Dávid (59 kg), Vrábel Áron (63 kg), Sarnyai Ákos (66 kg) és Kis Jovák Tamás (73 kg) állhatott, míg bronzérmet Zónai Zsolt (37 kg) és Szabó József (53 kg) nyert.

Asztaliteniszben, a lányok mezőnyében a hat éremből öt a mieinkhez került. Az általános iskolások között az 1. helyet Fejős Anna, a 2.-at Szabó Andrea szerezte meg, míg a középiskolások mezőnyében Gulyás Szabina, Gyólai Brigitta, Kószó Beáta volt a sorrend. A fiúk mezőnyében két érem a mérleg: Miskolci Kristóf a középiskolások között az 1., Pavić Patrik pedig az általános iskolások között a 3. helyen végzett. Sakkban hat érem a délvidéki termés: аranyat Nagy Mélykúti Katalin (általános iskolások), Mila Šoklovački (középiskolások) és Kecskeméti Árpád (középiskolások) nyert, az ezüstérem Korponai Ákos (középiskolások), a bronzérmek pedig Horvát Evelin (általános iskolások) és Nagy Alex nevéhez fűződnek.

Leánykézilabdában a horgosi együttes képviselte színeinket, és a lányok az erős mezőnyben a 7. helyet szerezték meg. A szellemi vetélkedőt három pont híján maximális pontszámmal Délvidék nyerte, Erdély és Felvidék előtt. A délvidéki küldöttség tagja volt még Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke, Körtvélyesi Tícián, az adai sportközpont igazgatója és Balázs Ferenc, Csóka község alpolgármestere is.

Gyólai Zoltán, a Délvidéki Aranycsapat Alapítvány elnöke elégedettségét fejezte ki az eredményekkel kapcsolatban, majd megköszönte a Magyar Nemzeti Tanácsnak, hogy a fent említett alapítvány mellett hozzájárult ahhoz, hogy a nem is olyan kis csapat ott lehessen Baranya megye fővárosában. Jövőre folytatódik a diákbajnokság, de a teremsportágak döntőit egy másik városban tartják meg, melynek nevét még homály fedi.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..