home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Tizedszer is parasztolimpia Topolyán
Tóth Péter
2021.08.25.
LXXVI. évf. 34. szám
Tizedszer is parasztolimpia Topolyán

Bikaborjút, családi wellnesshétvégét és értékes ajándékcsomagokat is nyert a „legeslegnagyobb paraszt”, a gunarasi Oroszi János vasárnap Topolyán a jubiláris X. Vajdasági Parasztolimpián. Második lett Kaszás Dávid, harmadik Szukola Zsolt, a negyedik helyet Faragó Arnold, az ötödiket pedig Puhalák Zsolt szerezte meg.

A topolyai vásártéren ezúttal az elmúlt évtized legsikeresebb parasztolimpikonjai mérték össze erejüket, leleményességüket és tudásukat. Mivel a járvány miatt tavaly nem szervezhették meg a Vajdasági Parasztolimpiát, így a jubiláris tizediket az idén tartották meg. Ezúttal a „bajnokok ligáját” rendezték meg, melyre meghívták az eddigi győzteseket, pontosabban az eddigi érmeseket. Van közöttük, aki már tartósan külföldön él, de erre az alkalomra nem tudott nemet mondani, és hazajött. Például Faragó Arnold, aki az első olimpia bajnoka volt, a másodikon pedig bronzérmes lett. Ezúttal a negyedik helyre „futott” be, de a petrencerúdtartást megnyerte, noha — ahogyan fogalmazott — évek óta nem volt a kezében a villa nyele. 

Tomik Nimród, a Topolyai Gazdakör alelnöke, a rendezvény egyik szervezője elmondta, az eltelt tíz év alatt sok minden megváltozott. A mezőgazdaság is egy hatalmas átalakuláson ment át. Az elején például szokványosak voltak azok a szalmabálák, amelyekkel most is zajlott a megmérettetés a különféle versenyszámokban, ma pedig ezek a kisebb fajták ritkaságnak számítanak, mivel a hatalmas, kerek bálák terjedtek el. Hozzátette, a fődíjat, a bikaborjút a Hajtman család ajánlotta fel, a wellnesshétvégét pedig a SAT-TRAKT.

A veterán parasztolimpikonok ezúttal is petrencerúdtartásban mérhették össze erejüket és kitartásukat. A helybeli Vituska Tibor ebben a versenyszámban szinte verhetetlen, ezért nem is engedték, hogy induljon — a parasztolimpián ilyen is lehetséges. A veteránok kategóriájában Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke is próbálkozott, de a zentaiak „becsületét” végül Kobrehel Ernő, a Zentai Gazdakör elnöke védte meg, megnyerve ezt a versenyszámot.

A gyerekek ezúttal is a rajzaikkal „foghattak” nyulat, illetve malacot. Az első években a kicsik valóban nyulat vagy malacot üldözhettek a vásártéren, de később a szervezők — a sérülések, balesetek elkerülése végett — úgy változtattak a szabályokon, hogy rajzzal lehessen kisállatot „fogni”, azaz nyerni. Minden pályázó jutalmat kapott, az alkotásokat előre is el lehetett készíteni, vagy pedig a helyszínen lerajzolni a parasztolimpia egy jelenetét, és átadni a munkát a szervezőknek.

A főzőversenyre is sokan beneveztek, egy híján félszáz bográcsban főztek „versenyszerűen”, de sok más bográcsban, üstben és kotlában is rotyogott valami. Majtán István ismert topolyai séf volt ezúttal a zsűri elnöke. Öt bronz-, öt ezüst- és ugyanennyi aranyérmet osztottak szét a további ajándékokkal együtt, az első, a második és a harmadik helyezett pedig serleget is kapott. A fődíjat, a Capriolo kerékpárt, egy topolyai-bajsai vegyes csapat vitte el.

A parasztolimpiát az idén a Topolyai Gazdakör, a Topolyai Termelők Egyesülete, valamint a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében tartották meg, és a szokásos kísérőrendezvényekkel folyt, mint amilyen a főzőverseny, a zenei programok, a délutáni és az esti koncertek. Az idén is volt parasztjakuzzi: egy műanyag fóliával kibélelt traktorpótkocsi, azaz „prikolica”. Emellett lehetőség volt az állatok simogatására, lovaglásra, kocsikázásra, mezőgépeket, kapcsolható eszközöket is bemutattak, és a helyi termékek kirakodóvására sem maradt el.

A rendezvény hangulatfelelősei Román Szasa és Tomik Nimród műsorvezetők voltak, a délutáni órákban Vojtér Attila zenekara játszott, este pedig a Tornyosi Zsiványok húzta a talpalávalót.

Ugyanezen a napon a Sarlós Boldogasszony katolikus nagytemplomban volt a kenyérszentelő. A fiákeres felvonulás a vásártérről indult a kenyérszentelő szentmisére. Ft. Szakály József címzetes prépost, topolyai plébános szentelte meg az újbúzából sütött kenyeret, majd pedig Szatmári Adrián polgármester szegte meg. A szentmise után, az összetartozás jegyében, mindenki kapott egy darabkát az újkenyérből.


Szatmári Adrián polgármester megszegi az újbúzából sütött kenyeret


„Hé, paraszt! Melyik út megyen itt Budára?” — petrencerúdtartó verseny


Parasztjakuzzi


Oroszi János, a bajnokok bajnoka

Fényképezte: Tóth Péter

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..