home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tíz NAGY koncert a KIS házban
Szerda Zsófi
2018.03.01.
LXXIII. évf. 9. szám
Tíz NAGY koncert a KIS házban

A Klein House Social Bar Szabadka egyik kedvelt közösségi tere, mely megtűr kutyát, macskát, fiatalt, öreget, zenészt, írót, utcasöprőt, mosógépszerelőt, programozót.

Finom a bor és a fehér forró csoki, jók a programok, s a nagy ablakoknak köszönhetően a tér kellemesen fényes is. Az idén — egyedüli vajdasági klubként — a Klein House nyertes pályázattal büszkélkedhet, s a szabadkaiak már készíthetik is a táncos lábaikat, hiszen a pályázat értelmében tíz könnyűzenei program érkezik a Klein House-ba az NKA Hangfoglaló Programjának köszönhetően.

A Klein House 2016 februárjában nyitotta meg kapuit, s azóta rengeteg programmal színesítette Szabadka kultúréletét. Koncerteknek (Garden Quartet, Ethnokor, Blazin’Quartet, Mike Parker’s Trio Theory, Dušan Popović Lipovac & Spona, Duo Contrabayando stb.), könyvbemutatóknak (Danyi Zoltán: A dögeltakarító, Papp Árpád: Igaz történetek Mindenkiföldjéről I. és II. kötet, Jódal Kálmán: Die Liebe, Nina Yargekov: Kettős állampolgárság, Bíró Tímea: A pusztítás reggelei, Sándor Zoltán: Térdről a világ), kiállításoknak (Siflis András, Nagy József, drMáriás, Marek Ormandik, Kanyó Ervin, Kozma Laura, Miroslav Jovančić és mások), színházi előadásoknak (Népszínház Magyar Társulat: Csak egy szóval mondd, Kiss Anikó és Emilia Jagica: Folded Flesh, Radoslav Milenković: А szerelem olvasása, Varga Heni & Döbrei Dénes performance-a, Sittér Andrea: Capri / Balloon, Fülöp Tímea: Egy szó) s egyéb kulturális rendezvényeknek ad otthont.

Egy évvel később ezeket a törekvéseket a Trans European Halles nemzetközi hálózata is elismerte, és felrajzolta a Klein House-t Európa 770 független kulturális központjának virtuális térképére. A Klein House több egyesülettel dolgozott már együtt (Francia Intézet — Belgrád, Milkó Izidor Vajdasági Zsidó Kulturális Intézet, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadkai Zeneiskola, UrLik kulturális aktivitást fejlesztő csoport, Tijana Jurić Alapítvány, Szab-way színházi szervezet, Nyári Mozi Színházi Közösség, Forum, Életjel, zEtna Kiadó, Életjel — Csáth Géza Művészetbaráti Köre, Sikoly folyóirat, Symposion folyóirat, Híd Kör, Híd Kör Art, Temerini Alkotó és Képzőművészeti Tábor (TAKT), Etnofest, Jazziré Fesztivál, Jazzik Fesztivál, Malomfesztivál stb.).

A Klein House-ban tevékenykedik a nemrég alakult Progressive Egyesület is — Gyurkovics Virág vezetésével —, mely az idén pályázott, majd nyert is a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Programján.

Az NKA immár negyedik éve folytatja támogató programját a magyar könnyűzene népszerűsítése céljából, korábban ez volt a Cseh Tamás Program, most azonban Hangfoglaló néven fut. Induló előadókat, klubokat, előzenekarokat támogat, illetve pályázatot ír ki például menedzsmentképzésre, zenei oktatásra, jogdíjfizetésre. A programot az úgynevezett üres adathordozók (pl. memóriakártyák, külső adattárolók, tabletek) után beszedett jogdíj NKA-hoz kerülő 25%-ából finanszírozzák.

A kleinos rendezvények lebonyolítását, a fellépők költségeit (úti-, szállítási költség, fellépti díj, hangosítás, szóróanyag stb.) mind ez idáig külön források nélkül, a részvevők vagy éppen a házigazdák saját maguk fizették ki. Ezeket az eddigi kiadásokat, illetve egy részüket a jövőben a Progressive Egyesület kívánja lefedni, mely a Klein House-szal együttműködve 2017-ben pályázott és nyert, ennek köszönhetően tíz magyarországi könnyűzenei előadó ad koncertet a februártól májusig terjedő periódusban Szabadkán, a Klein House-ban, mely egyedüli vajdasági klubként nyert a pályázaton. A támogatás értéke 2 millió forint. Ez az összeg a fellépők tiszteletdíját csak részben fogja lefedni, a további kiadásokat a belépőjegy árából, illetve önerőből fizetik. Az első rendezvényt telt ház előtt tartották meg a hétvégén, ez volt Pély Barna szólókoncertje, aki igazán kitett magáért, hogy ne unatkozzunk. A profi zenész egy nagyon energikus, pörgős koncertet adott, a közönség sosem csalódik benne, a hangulat a tetőfokára hágott, az ablakok is bepárásodtak. Muzsikálhatott volna még, a jóból sosem elég, de így is kerek élményt vittünk haza.

S nincs pihenés, hiszen szombaton (március 3-án) máris érkezik a Tudósok, drMáriással az élen, lesz egy kis underground rock, illetve jól ismert számok is elhangzanak (Bevándorló blues, Nincs meg a pénzem, Gyere be a diszkóba), és nem maradnak el a jó kis beatek, a jó szólók, a jó groove. Az őrült buli garantált. És e két koncerten túl lesz még nyolc, íme néhány név a fellépők közül: Péterfy Bori & Love Band, Kamilka és a Pesti Sikk, Tompos Kátya, Szeder, Csaba Toth Bagi Balkan Union, valamint további neves jazz és experimentális zenei együttesek. A koncertsorozat Future Vocal History címen fut. Jegyek a Klein House-ban kaphatóak.


Raffai Csaba felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..