home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Titkos társaságok
(—)
2013.11.20.
LXVIII. évf. 47. szám
Titkos társaságok

A világot a háttérből irányító titokzatos csoportok, avagy a tagjait szórakoztató baráti szerveződések — leginkább ez a két vélemény olvasható az interneten a titkos társaságokról.

A Skull and Bones

A Yale Egyetemen 1832-ben alapított titkos társaság a végzett nagymenők klubja, és mint ilyen — legalábbis az összeesküvés-elméletek hívei szerint — kezében tartja egyebek között a CIA-t és számos más amerikai kormányszervet. Mások szerint a Skull and Bones a globális szuperelit csúcsintézménye — és mindent az irányítása alatt tart.

Egyvalami bizonyos: a 2004. évi amerikai elnökválasztás pikantériája, hogy az akkor újraválasztásáért küzdő republikánus elnök, George W. Bush és demokrata kihívója, John Kerry egyaránt a titkos társaság tagja volt.

A Bullingdon Klub

A Skull and Bones brit megfelelőjét Oxfordban alapították, és tagjai között olyan személyiségek találhatók, mint David Cameron miniszterelnök és Boris Johnson, London polgármestere. A klubtagok között volt király (pl. VII. és VIII. Edward), megszámlálhatatlan miniszter stb. — tehát exkluzív intézményről van szó.

A Bilderberg-csoport

A Bilderberg-csoport — a legbefolyásosabbnak tartott társaságok egyike — a II. világháború után jött létre, és „félhivatalosan’’ működik, a létezéséről, tagjairól jórészt tudni, ám arról, hogy a találkozókon mi történik, szinte semmit sem, hiszen szigorúan zárt ajtók mögött zajlik, és maximális védelem kíséretében.

Az összeesküvés-elméletek hívei szerint e csoport célja a világuralom megszerzése, és semmitől sem riadnak vissza. Mások viszont úgy gondolják, hogy levitézlett egykori vezető politikusok és bankemberek csoportjáról van szó, mely néha összejön, hogy tagjai némi ital és jó étel fogyasztása közepette elmerengjenek a múlt dicsőségén.

A Thule Társaság

Az is előfordul néha, hogy az összeesküvés-elméletek híveinek igazuk van, és egy titkos társaság valóban képes megváltoztatni a történelem menetét. Erre az egyik legjobb példa a Thule Társaság. A szervezetet az I. világháború idején egy veterán, bizonyos Walter Neuhaus alapította Münchenben. A csoport tagjai hittek az árja faj tisztaságában, és minden belépni vágyót arra köteleztek, hogy jelentse ki: vérvonala mentes a zsidó, a színes bőrűek és egyéb faj behatásától. Nyilván kitalálták, hogy a csoport tagjai Adolf Hitler lelkes támogatói voltak, akik nemcsak szóban, vagyis elméletben, hanem pénzzel, azaz a gyakorlatban is pártfogolták. Ezért történészek egy csoportja állítja: a Thule támogatása nélkül Hitler legfeljebb lábjegyzet lenne a történelemkönyvekben.

Illuminátusok

A bajorországi Illuminátus társaság a titkos társaságok sorából botrányos tanaival, tömeghisztériát keltő cselekedeteivel tűnt ki. A több mint kétszáz éve alapított legrettegettebb titkos társaság részt vett a történelmet formáló jelentős eseményekben — és világuralomra akart törni. A rend elképzelése az volt, hogy el kell törölni minden országot, egyházat és a magántulajdont, hogy egyetlen állam uralkodjon az egész földön. Az illuminátusok alaptétele az új világrend megteremtése volt, s noha a társaságot betiltották, napjaink történései felkeltik annak gyanúját, hogy még mindig működik — és erősebb, mint valaha. (—)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..