Tisztességes munkából megélni

Tisztességes munkából megélni

A járványhelyzettel kapcsolatban már sok mindent elmondtak és leírtak. A legegyszerűbb megállapítás nyilván annyi, hogy jobb volna, ha nem is volna. Az is tény viszont, hogy társadalmi és ezzel együtt gazdasági létünk számos olyan dimenziójára világított rá, amely mindeddig árnyékban volt.

A vírus például az illegális piacokat is megfertőzte, noha országonként változó, hogy mi a tiltott és mi az engedélyezett. Vannak olyan államok, ahol a szexuális szolgáltatások bizonyos formában legálisak, ám a koronavírus megjelenése szinte egyik napról a másikra befagyasztotta az ilyen szolgáltatásoknak az élő kapcsolatokon alapuló szegmensét. A szexuális piacon tevékenykedők érdekvédelmi szervezetei Európa–szerte arról panaszkodnak, hogy csak a webkamerás, online forma maradt életben, de ilyen körülmények között nem tudnak „tisztességes munkából” megélni. Innen már csak egy lépés lehet, hogy az állam valamilyen módon megpróbálja kisegíteni őket?

A járvány megfékezésére hozott intézkedések jócskán megnehezítették, sok esetben teljesen el is lehetetlenítették az alvilág „munkáját”. Egyes hírügynökségek már korábban beszámoltak a Nyugat-Európa egészét sújtó kábítószerhiányról. A drogpiac ismerői szerint ennek ellenére az árak csökkennek vagy legfeljebb stagnálnak. A keresleti oldalon ugyanis a fogyasztók szintén korlátozva vannak mozgásukban, illetve az anyagi eszközeik is talán szűkösebbek. A határok megnehezített átjárhatósága jelentős kihívás az ágazatban tevékenykedők számára.

A rugalmas üzleti politikát gyakorló bűnözők azonban esetenként gyorsan át tudtak térni a járvánnyal kapcsolatos bűncselekmények elkövetésére. Olyan furcsa helyzet alakult ki, hogy a prostitúció és a tiltott szerek forgalmazása helyett most jobban megéri maszkokkal, kesztyűkkel és fertőtlenítőszerekkel üzletelni. Azt mondják, házalók is megjelentek, elsősorban vidéki településeken, akik hatékony fertőtlenítőszereket, védőmaszkokat, kesztyűket kínálnak. De az sem ritka — állítólag —, hogy fertőtlenítés ürügyén akarnak bejutni a lakásba.

Ez a helyzet egy másfajta átalakulást is magával hozott. Ahogyan az éttermek is nagyobb hangsúlyt helyeznek a házhoz szállításra, úgy a tiltott szerek forgalmazói is alkalmazkodnak. Nyílt titok, hogy a „fejlett országokban” a „kiszállítócégek” emberei például pizzafutárnak álcázva magukat, vagy más élelmiszerek közé rejtve szállítják házhoz a megrendelést. A zsebtolvajok is bevétel nélkül maradtak az utóbbi időben. A 2 méteres távolság betartása nagyon megnehezítheti, hogy bárki bárkit kizsebeljen. De a tömegközlekedési eszközökön sem lehet űzni a „mesterséget”, tömegrendezvények pedig nincsenek.

Az illegális szerencsejátékok szervezői ugyancsak nagy gondban vannak most. Becslések szerint a feketén lebonyolított fogadások többmilliárdos forgalmat hoztak évente. Az is köztudomású, hogy a fogadóirodák akár a bűnözésből származó pénzek tisztára mosására is alkalmasak lehetnek. Szinte minden, eddig még jól működő, ehhez hasonló tevékenység bajba került ebben a helyzetben, és paradox módon az ebben a szférában tevékenykedők talán még jobban érdekeltek abban, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba, mint a legális szférákban tevékenykedők. Nem mellékesen a járványhoz kapcsolódóan a rémhírterjesztés is a gyorsan felfutó „iparágak” közé küzdötte fel magát.


Illusztráció (Pixabay.com)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nézőpont rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Tisztességes munkából megélni
Nézőpont
  • Tóth Péter
  • 2020.05.30.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Tisztességes munkából megélni
Nézőpont
  • Tóth Péter
  • 2020.05.16.
  • LXXV. évfolyam 20. szám
Facebook

Támogatóink