home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Tisztelt szerkesztőség!
Üdvözlettel: Csörgő Imre
2006.01.24.
LXI. évf. 4. szám

Bírálattal fordulók önökhöz, mert nem nagyon tudok napirendre térni Miskolczi Józsefnek a Hét Nap 2006. január 11-ei számában megjelent Vajdasági magyar útvesztőink című írása felett.Önök mindent közölnek, amiben nincs helyesírási hiba? Az még hagyján, hogy Miskolczi úr kívánságműsornak nézi a polit...

Bírálattal fordulók önökhöz, mert nem nagyon tudok napirendre térni Miskolczi Józsefnek a Hét Nap 2006. január 11-ei számában megjelent Vajdasági magyar útvesztőink című írása felett.
Önök mindent közölnek, amiben nincs helyesírási hiba? Az még hagyján, hogy Miskolczi úr kívánságműsornak nézi a politikát, és úgy állítja be, hogy csak el kell dönteni, hogy mit akarok elérni, és ebben az országban azt el is érhetem. De amikor az MNT megválasztásának módját helyteleníti, akkor már gyanakodni kezdtem, hogy itt valakit le akar járatni. Én magamból kiindulva nem tudnám eldönteni, hogy pl. egy újvidéki professzor vagy X. Y. magiszter tudná-e jobban képviselni az érdekeinket, hiszen nem vagyok jártas ezekben a körökben. Így természetesen jobbnak tartom, hogy elektorok által válasszák meg az MNT-t.
A nemzetközi szervezeteket sem jól ítéli meg. Szerintem azok a napidíjaik mellett eredményeket is akarnak, csakhogy azt a lovat verik, amelyik húz. Amelyik viszont ellenkező irányba fordul, azt megfenyegetik, és ha akkor sem áll kötélnek, akkor kockacukorral futnak utána.
Miskolczi úr igazán akkor mutatja ki a foga fehérét, amikor a pártokról ír. Itt már jó böllér módjára szúr-vág minden irányba. Meghökkentem, amikor az anyaország ellen fordult. Az anyaországi politikusok azért tettek is értünk valamicskét. Hogy mennyit, azt akkor tudnánk meg, ha a kisujjukat sem mozdították volna értünk az EU-nál. Hogy a szerb politikusok dühösek voltak érte? Az lehet. De azért fékezni kényszerültek a magyarellenességet. Hogy a helységnévjelző táblákat bepiszkították? Régebben magyar helységnévtáblák nem is voltak. Hogyan piszkíthatták volna be őket akkor?
Az már abszurd, hogy azt mondja: ,,Meg kellene kérdezni, név szerint ki az a vajdasági magyar ember, akiben megbíznak, s elfogadják, hogy képviselje érdekeiket.' Meg van kérdezve. Négyévenként erről szólnak a választások. Ezt mindenki tudja. Aki nem, hát mit mondjak?! A vezetőink azért vannak megválasztva, hogy döntéseket hozzanak helyettünk. Milyen káosz lenne itt, ha mindenki beleszólhatna a politikába? Minden hónapban kérdőívekre válaszolni? Minden héten konferencia? És mikor dolgoznánk?
Azért van négyévenként a választás, hogy vissza lehessen hívni őket. A vezetőinket. Ha rossz döntéseket hoznak.
A vajdasági magyar polgárnak nem muszáj, de tudhatja, hogy mi az a hárompillérű autonómia. Éppen a Hét Nap ismertette annak idején.
A vajdasági magyar igenis tud együtt élni a nem magyar szomszédjaival, ezt már sokszor bebizonyította. De ugyanazokat a jogokat kívánja élvezni, mint a nemzet tagjai. Azt akarja, hogy ugyanolyan arányban legyenek munkanélküliek a magyarok, mint a többségi nem magyarok. És ugyanolyan arányban akarnak betölteni vezetőállásokat a munkahelyeken, mint a többiek. Ezért kár lenne kérdezni őket, és erre félmillió eurót költeni.
Remélem, Miskolczi úr nem bánja, hogy vezetőink foglalkoznak gyermekeink bántalmazóinak és síremlékeink feldúlóinak felkutatásával, megfékezésével. Foglalkoznak ők mással is. Pl. magyar tanítóképző egyetem létrehozásával stb. Hadd ne soroljam, hisz Miskolczi úrral ellentétben ezt mindenki tudhatja.
A magyar politikai elitnek oroszlánrésze van abban is, hogy Szerbia megindult Európa felé, és csatlakozni kíván. Ez több évtized munkája, persze nem egymaguk tették, de ők igen nehéz körülmények között kezdhették ezt a munkát. Az utca emberét, a rendőrtől a kommunista eszmékkel teletömött értelmiségiig, meg kellett győzni a miloševiæi rezsim káros voltáról, míg végül magukévá tették a demokrácia értékeit a szerb választópolgárok is. Persze, még sok a tennivaló.
Igaz az is, hogy többször összefeküdtek szerb pártokkal, többször is csalódtak. De azért az eredményekért, amit elértek, megérte. Majd talán az unokáink élvezni fogják ezeket az eredményeket.
A vajdasági magyar politikai elit jótékony hatással van azokra is, akik magyar létükre szüntelenül gáncsoskodnak velük. Mert ha nem harcolnának az érdekeinkért a vezetőink, Miloševiænek sem lett volna szüksége, meg a mostani szélsőséges szerb tényezőknek sem lenne szükségük ezekre a gáncsoskodó magyarokra, és akkor azok lehuppanhatnának a többi magyar közé. A szegénységbe.
Hát ezekért gondolom én, hogy káros teret adni az ilyenfajta írásoknak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..