home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tisztelgés az ártatlan áldozatok emléke előtt
(tt.)
2005.01.05.
LX. évf. 1. szám
Tisztelgés az ártatlan áldozatok emléke előtt

Ótos András felvételeA Magyar Nemzeti Tanács december 29-én az Újvidéki Színház kistermében tartotta kilencedik ülését. Pásztor Bálint, az intézőbizottság elnöke az ülés kezdetén bejelentette dr. Gerold Lászlónak, az IB felsőoktatási kérdésekkel megbízott tagjának a lemondását, akinek helyé...

Ótos András felvétele

A Magyar Nemzeti Tanács december 29-én az Újvidéki Színház kistermében tartotta kilencedik ülését. Pásztor Bálint, az intézőbizottság elnöke az ülés kezdetén bejelentette dr. Gerold Lászlónak, az IB felsőoktatási kérdésekkel megbízott tagjának a lemondását, akinek helyére dr. Dujmovics Ferenc egyetemi tanárt választották meg.
A tanács elfogadta az 1944/45-ös magyarellenes megtorlások hatvanadik évfordulója alkalmából hozott nyilatkozatot. A nyilatkozattevők nevében Galambos László elmondta: ezzel a nyilatkozattal tiszteleg a testület az ártatlan áldozatok emléke előtt, ugyanakkor megelégedéssel nyugtázta, hogy a magyar parlament is ezt teszi.
Józsa László a saját múltunkkal való őszinte szembenézés fontosságát emelte ki: el kell fogadnunk a tényt, hogy nemzetünk is követett el bűnöket másokkal szemben, de jogos az elvárásunk, hogy mások is beismerjék, hogy bűnöket követtek el elődeinkkel szemben is.
Böröcz József hozzászólásában nem sok reményt fűzött ahhoz, hogy a többségi nemzet részéről elismerjék a 44/45-ös mészárlások tényét. Mint mondta, pártja, a Vajdasági Magyar Polgári Mozgalom, már kilenc éve tagja a Vajdasági Mozgalomnak, melyben ő személyesen már kilenc éve szorgalmazza az ártatlan áldozatok emlékének állítandó közös emlékmű létrehozását, de még a VM-be tömörült mérsékelt erők sem adtak kedvező választ e felhívására.
Dr. Korhecz Tamás a kérdésben eddig történt jelentős lépésekről beszélt. Hivatalosan is megkezdődtek a bácskai vérengzések feltárásának munkafolyamatai, a Tartományi Képviselőház határozott a kollektív bűnösség elvének tarthatatlanságáról, és a vajdasági szerb politikai vezetők is kegyelettel adóznak az ártatlan magyar áldozatok emlékének.
Ezt követően Józsa László megtartotta elnöki beszámolóját. Felvázolta az MNT legutóbbi ülése, szeptember 10-e óta eltelt időszak történéseit, és elmondta: összesen 65 olyan esemény volt az elmúlt mintegy három és fél hónapban, amelyben az MNT valamilyen formában részt vett.
A Magyar Szó Lapkiadó Kft. terjesztési gondjairól szóló beszámoló váltotta ki a leghevesebb vitát az ülésen, az igazgató beszámolóját azonban végül elfogadta a testület, majd meghozta a Magyar Szó és a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatóbizottsága beltagjainak megválasztásáról szóló végzést. Az ülés végén a 2003. évi zárszámadásról és a 2004. évi költségvetésről hozott határozatot az MNT.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..