home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tiszteletadás Törökbecsén
Zséli Ágnes
2021.10.07.
LXXVI. évf. 40. szám
Tiszteletadás Törökbecsén

Csak az képes a világot szeretni, aki képes a hazáját szeretni.” Ezzel az üzenettel emlékeztek Törökbecsén a tizenhárom aradi vértanúra.

A tiszteletadás az Assisi Szent Klára római katolikus templomban megtartott gyászszertartással kezdődött. A koszorúk megszentelése után a rendezvény a templomkertben, a törökbecsei szálakkal bíró gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú emlékére 2009-ben felállított szobornál folytatódott. A 172 évvel ezelőtti esemény üzenetét a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, a Rákóczi Szövetség Törökbecsei Ifjúsági Szervezete és a Teleház Polgárok Egyesülete fiataljainak alkalmi műsora tette meghittebbé, melynek keretében a Himnusz, a Szózat és a történelmi tartalmak mellett Kossuth-dalok is elhangoztak.

— Sokat jelent nekünk, ha tudunk arról, hogy egykor valakik az életüket áldozták fel azért, hogy hazájukat megvédjék, sőt voltak, akik a családjukkal is szembeszálltak annak érdekében, hogy társaiknak a haza védelmében segíthessenek — mondta Takarics Elvira, a Rákóczi Szövetség Törökbecsei Ifjúsági Szervezetének tagja.

— A megemlékezés napja nem más, mint egy nyitott történelemóra, melynek az üzenetét az utókornak is továbbítani kell — emelte ki Báló Bordás Gizella, a Rákóczi Szövetség Törökbecsei Ifjúsági Szervezetének, valamint a helyi Teleház Polgárok Egyesületének vezetője. Hozzáfűzte, a törökbecseiek tizenkét éve a Leiningen-szobornál tisztelegnek, ami alkalom arra, hogy minden évben elmeséljük az újabb generációknak azt, miről szólt a ’48-as forradalom, miért és hogyan tudták vérbe fojtani, illetve miért nem kell ezt szégyennek megélni, sőt miért kell erre büszkének lennünk.

Gróf Leiningen-Westerburg Károly honvédtábornok elszegényedett, német főnemesi családból származott. 1835-ben lépett be a császári és királyi hadseregbe. Később felesége, Sissányi Erzsébet révén törökbecsei nagybirtokos lett. A magyar szabadságharcost 1849-ben kötél általi halálra ítélték. Harmincéves volt.

Korencsi László, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnökségi tagja arra mutatott rá, hogy a törökbecsei templomkertben lévő szobor mindannyiunknak azt sugallja, fontos kiállni az eszménkért, nemzetünkért, nyelvünkért: — Az ő szabadságharcuknak köszönhetjük, hogy még ma is itt vagyunk, beszéljük anyanyelvünket, ápoljuk emlékeinket. Akkor leszünk méltók emlékükhöz és művükhöz, ha mindezeket az értékeket továbbadjuk a következő nemzedékeknek, hogy még sok évszázadon keresztül meg tudjanak emlékezni ezekről a hősökről.

A megemlékezésen kegyeletét rótta le a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, a Rákóczi Szövetség Törökbecsei Ifjúsági Szervezete, a helyi Teleház Polgárok Egyesülete, a Magyar Egység Párt, valamint a Történelmi Vitézi Rend.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..