Tisztelet a tanítóknak

Tisztelet a tanítóknak

A KKK az év végi ünnepi ülésén adta át Média Díját — Az MTVA Kós Károly Kollégiuma szerdai összejövetelén harmadik alkalommal adta át média kitüntetését. Az elismerést megosztva két délvidéki filmes-alkotó, Horváth Mihály és Póth Imre kapta.

Immár hagyománnyá vált, hogy a névadó erdélyi polihisztor születési évfordulóján, december 16-án tartja évzáró ülését az MTVA Kós Károly Kollégiuma. Ez alkalommal adják át a testület Média Díját is.


Horváth Mihály és Póth Imre újvidéki filmes szakemberek, miután átvették a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kós Károly Kollégiumának Média Díját a testület évzáró ülésén Budapesten, 2015. december 16-án (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Idén, az elismerést, két délvidéki filmes szakember, Horváth Mihály és Póth Imre újvidéki filmrendezők kapták. Mindketten elévülhetetlen érdemeket szereztek a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium keretében működő Bólyai Filmműhely megalapításában és a fiatalok oktatásában. Az alkotó közösség azon kívül, hogy az oktatási intézmény eseményeit „filmszalagon” őrzi meg az utókornak, riport- és dokumentumfilmekkel, rövid játékfilmekkel, animációs filmekkel gazdagítja a vajdasági filmek tárházát. Egyik fontos feladatuknak tartja a hagyományőrzést és az értékmentést, például a régi, kihalófélben lévő szakmák megörökítését és bemutatását.


Galambos István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) elnöke, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. rádiós médiaszolgáltatásért felelős igazgatója (balról) átadja a testület Média Díját Póth Imre újvidéki filmes szakembernek, középen a másik díjazott, Horváth Mihály újvidéki filmes szakember a kollégium évzáró ülésén Budapesten (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

„A végeken élni nem könnyű: nem elég a tudás, nem elég az elkötelezettség – utal a kisebbségi sorsra laudációjában Klemm József, a Kollégium tagja, az Újvidéki Rádió igazgatója. –  Filmeket készíteni a Délvidéken? Minek? – kérdezhetnék Horváth Mihályt és Póth Imrét is a kishitűek, akik nem ismerik a végvárak lakosainak lelkületét. S e kérdezők aligha értenék meg a választ, amely a végeken élőknek annyira természetes: azért, mert ez a dolgunk... „

Az elismerést korábban Lőrincz Cselesztin, a weben „sugárzó” csíkfalusi Csángó Rádió főszerkesztője, s Balogh Bornemissza Eszter, a Magyar Televízió elhunyt nyugalmazott vezető szerkesztője posztumusz kapta.

A Kós Károly Kollégium 2012-ben alakult, mint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap külhoni magyarsággal kapcsolatos grémiuma, s legfőbb céljaként a nemzetpolitika és a közszolgálati műsorpolitika összehangolását, és a Kárpát-medencei magyar médiatevékenység sokoldalú segítését jelölte meg.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Tisztelet a tanítóknak
Film
Facebook

Támogatóink