home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tisztelet a bátraknak
2023.03.15.
LXXVIII. évf. 11. szám
Tisztelet a bátraknak

A fenti címmel tartottak alkalmi műsort Csókán az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére a helyi művelődési és oktatási központ szervezésében.


A Csóka Művelődési és Oktatási Központ felvételei

— Intézményünk évekre visszamenőleg alkalmi műsorral kedveskedik a közönségnek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére. A rendezvény ezúttal is a helyi művelődési egyesületekkel és a csókai Jovan Popović Általános Iskolával együttműködve jött létre — mondta Kobrehel Éva igazgatónő.

Az emlékműsor kezdetén a Himnusz a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusának és a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület férfikórusának előadásában csendült fel. Ünnepi köszöntőt Mészáros Kiss Tibor történelem—földrajz szakos tanár mondott.

A Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Topogó néptánccsoportja magyarbődi karikázót és csárdást, a Kis Topogó néptánccsoport pedig berzencei játékot és táncot adott elő. Citerán kísérte őket Mihók Attila, aki önálló műsorszámmal is fellépett, katona- és Kossuth-dalokat énekelt.

A Rákóczi Szövetség csókai ifjúsági szervezetének képviseletében a padéi Mészáros Evelin Gyulai Pál Hazám című versét mondta el. A csókai Jovan Popović Általános Iskola két tanulója is bemutatkozott. Balunovity Anna rövid történelmi beszámolóját olvasta fel az 1848/49-es forradalom fontosabb történéseiről, Ágoston Ivett pedig Faludy György Tanuld meg ezt a versemet című költeményének részletét tolmácsolta.  

Keresztes Csenge, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szólóénekese Kossuth-dalt énekelt, valamint a Csalogány asszonykórus és a Rákóczi Férfikórus is alkalmi dalcsokrokkal készült. A két énekkar előadásában a Szózat is elhangzott.

Kobrehel Éva igazgatónő arról is beszámolt, hogy a Csóka Művelődési és Oktatási Központ az ünnepi program témájára rajzpályázatot írt ki, melyre 25 gyermekrajz érkezett Csóka község három általános iskolájából. A legsikeresebb munkákat Oláj Ibolya és Savićević Igor választotta ki. 

A rajzok megtekinthetőek a művelődési ház előcsarnokában.

A pályázat nyertesei:

Alsósok:
1.    Piri Hanna, Hódegyháza
2.    Ajdari Una, Tiszaszentmiklós
3.    Ljubanić Márk

Fölsősök:
1.    Balunovity Anna, Csóka
2.    Bezdán Csenge, Padé
3.    Mészáros Kiss Krisztina, Csóka

A művelődési ház előcsarnokában az érdeklődők megtekinthették a Móra Ferenc MME Százszorszép kézimunka-szakosztályának hímzéseit is. Köszönet a szakosztály vezetőjének, Fehér Piroskának, hogy csapatával elkészítette az ünnep jelképét, a kokárdát, melyet minden fellépő és résztvevő megkapott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..