home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tisztavató
Talpai Lóránt
2021.09.16.
LXXVI. évf. 37. szám
Tisztavató

139 kadétot avattak tisztté — Sinopharm vakcinagyár épül — Szerbia már nincs a biztonságos országok listáján

139 kadétot avattak tisztté

A Szerb Hadsereg legfiatalabb tisztjeinek avatási ünnepségét tartották meg Belgrád központjában, a parlament épülete előtt. A Katonai Akadémia és a Katonai Orvosi Akadémia Orvostudományi Karának 139 kadétját avatták tisztté, közülük heten a bosznia-hercegovinai fegyveres erők kadétjai. „Büszke vagyok, hogy ilyen emberek lépnek be a hadseregünkbe. Saját gyárainkban készítjük a fegyvereket, és vásároljuk is őket. Többet veszünk, mint valaha, de nem azért, mert háborúzni akarunk, hanem azért, mert másokat el akarunk riasztani a háborútól. A Szerb Hadsereg ma sokkal erősebb, mint néhány évvel ezelőtt volt, és sokkal jobb hadászati eszközei vannak” — hangoztatta a tisztavatón a szerb államfő. Az eseményen több alhadnagy is kitüntetést vehetett át. (Beta)

 

Sinopharm vakcinagyár épül

Szerbiában új vakcinagyár épül, melyben 40 millió oltóanyagot állíthatnak elő. A 30 millió euró értékű beruházás Szerbia, Kína és az Egyesült Arab Emírségek együttműködésével valósul meg, és a várakozások szerint havi 3 millió adag vakcina előállítására lesz alkalmas. Aleksandar Vučić szerb elnök a zimonyi alapkőletételkor kijelentette, hogy a Sinopharm kínai vállalat vakcinagyára kiépítésének projektuma Szerbia polgárainak és az egész régió érdekében valósul meg. „Ez a gyár a termelés mellett arra is képes lesz, hogy tökéletesítse a jövőbeli vakcinákat, és hogy új komponenseket töltsön beléjük. A kapacitása évi szinten 40 millió adag előállítása lesz, de a tervünk az, hogy 30 milliót gyártsunk, mely elegendő Szerbia, a régió és minden érdeklődő számára” — hangoztatta a szerb elnök, hangsúlyozva, hogy a kínai vakcina teljesen biztonságos, és széles körű a hatása. (Blic)

 

Szerbia már nincs a biztonságos országok listáján

Az EU nagyköveteinek döntése után az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is levette Szerbiát a járványügyi szempontból biztonságos harmadik országok listájáról, melyről lekerült még Japán, Albánia, Örményország, Azerbajdzsán és Brunei is. Felkerült viszont, azaz biztonságossá vált Uruguay, Ausztrália, Bosznia-Hercegovina, Kanada, Jordánia, Új-Zéland, Katar, Moldávia, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Dél-Korea, Ukrajna és Kína. A tanács közleménye szerint a listán nem szereplő országokból vagy entitásokból érkezők számára az EU-ba történő beutazáskor ideiglenes korlátozások lépnek érvénybe, viszont a tagországok feloldhatják az ideiglenes korlátozásokat a nélkülözhetetlen utazások esetében a teljesen beoltottak számára. A lista egyébként egy ajánlás a tagországok számára, melyet kéthetente felülvizsgálnak. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..