home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Tiszavirág Fesztivál — háromszor
Tóth Lívia
2019.06.14.
LXXIV. évf. 24. szám
Tiszavirág Fesztivál — háromszor

A Magyarország és Szerbia között megvalósuló Interreg—IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében — az egyéb rendezvények mellett — három Tiszavirág Fesztivál is létrejött az idén.

A Cultstream — A víz új kultúrája elnevezésű projektum megvalósítói a szegedi Porta Novum Kft., Magyarkanizsa Önkormányzata, valamint a zentai Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ.

 

Az első: Szeged

Az első alkalommal megszervezett szegedi Tiszavirág Fesztivál kísérleti jelleggel jött létre. A Tiszavirág-reflexiók című kerekasztal-beszélgetés környezetfilozófiáról, ökoesztétikáról, a kortárs művészetek és a természet viszonyáról szólt. Résztvevői voltak: Lanczkor Gábor író, Tóth János filozófus, Sághy Miklós filmesztéta és Váraljai Anna művészettörténész. Az eseményt Mikola Gyöngyi irodalomtörténész moderálta. A polémia főként arról folyt, hogy mennyire határozza meg az embert a környezetvédelem, illetve a természethez való viszonya. A jelenlevők az elmondottakat a képzőművészetből és a filmekből vett példákkal támasztották alá.

Emellett az érdeklődők válogatást láthattak a kanizsai CINEMA Filmműhelynek a Tisza virágzását feldolgozó munkáiból, bemutatkoztak azok a szerb írók — Igor Marojević, Maja Solar, Vladislava Vojnović —, akiknek a Forum Könyvkiadó magyar nyelven is kiadta a kötetét, koncertezett a Solis Consort régizenei együttes, a Metanoia Artopédia színház társulata pedig a Nádszállal című performance-át hozta el.

A Tisza magas vízállása és erős sodrása miatt elmaradt a hajókirándulás Szegedről Magyarkanizsára. Felolvasást tartottak volna a kikötőkben és a hajón, de ezt a programot más formában valósították meg. Kollár Árpád, Molnár H. Magor, Orcsik Roland, Szilasi László és mások autóbusszal érkeztek Magyarkanizsára, az irodalmi program helyszíne a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény volt.

Mikola Gyöngyi, az IPA-projektum részeként, itt mutatta be a Tolnai séták című számítógépes applikációt, mely bejelöli a térképen a Tolnai Ottó irodalmi munkásságának szövegkorpuszában megjelenő helyeket. Ezek valójában irodalmi séták Szegeden, Magyarkanizsán, Palicson és Zentán.

 

Második: Magyarkanizsa

A tiszavirágzás semmihez sem fogható látványát teljes szépségében talán csak a film adhatja vissza, éppen ezért ihletett már meg sok rendezőt. A

magyarkanizsai első Tiszavirág Fesztivál egyik fő programja ezeknek az alkotásoknak az egybegyűjtése és bemutatása volt.

Iván Attila, a CINEMA Filmműhely vezetője elmondta, évek óta készítenek filmeket, és több filmes rendezvényt is szerveztek, a többi közt 2012-ben és 2013-ban a Csodakút nemzetközi természetfilm-fesztivált. Ez anyagi okok miatt sajnos abbamaradt, de nem mondtak le a folytatás lehetőségéről.

— Az idén az IPA-projektum keretében lehetőségem nyílt, hogy megszervezzem a Tiszavirág Fesztivált, melyre a Tiszával, illetve a virágzásával foglalkozó filmeket hívtunk meg. Most magyarországi és vajdasági alkotók jöttek el, viszont mások érdeklődését is felkeltheti ez a természeti csoda. Néhány évvel ezelőtt egy belga rendező látta az én filmemet egy fesztiválon, ihletett kapott, pénzt szerzett, és két éven át nyaranta kisjátékfilmet forgatott. Tavaly, ha jól tudom, japán természetfilmesek voltak a városunkban. Ezeket az alkotásokat is be kellene mutatni, ha adódik rá lehetőség.

A nyolc film között akadtak rövidebb, lírai etűdök, valamint hosszabb lélegzetű dokumentumfilmek is. Póth Imre A Tisza virágzása című munkája még a ’70-es években született, valamint Fejős Csilla, Csubrilo Zoltán, Iván Attila, Pap Zsolt, Pap Ferenc és ifj. Apczi Jenő művét is láthattuk. Tóth Zsolt Marcell Egy nap pompa — Tiszavirág című félórás kisfilmjét a délután folyamán a gyermekeknek is levetítették.

Ezzel a fesztivállal lehetőség nyílik arra, hogy a természet védelemét a filmművészet eszközeivel szolgáló alkotók számára létrejöjjön egy szerb—magyar határon átívelő fórum, melyen a természetfilmes szakma képviselői évről évre kicserélhetik tapasztalataikat, illetve filmjeik által a nézőket jövőorientált, a természetes környezetet tudatosan védelmező gondolkodásmódra késztethetik.

A további programok közé tartozott a filmes alkotók és a meghívott fesztiválok képviselőinek beszélgetése a filmművészet és a természet egymásra való hatásáról, a strandon a gyerekek kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, légi felvételek is készültek, majd este az NS Chamber Ensemble koncertje és tábortűz zárta a rendezvényt. Az esemény támogatója volt a Nemzeti Együttműködési Alap is egy sikeres közös pályázatnak köszönhetően, melyet a magyarországi Alapítvány a Közösségi Hálózatokért egyesülettel nyert el a CINEMA Filmműhely.

A természet döntését Magyarkanizsán is kénytelenek voltak tiszteletben tartani, így a Tisza magas vízállása miatt elmaradt a fáklyás, csónakos felvonulás.

 

Harmadik: Zenta

A már hagyományossá vált, a környéken nagy népszerűségnek örvendő zentai Tiszavirág Fesztivál június 14-e és 16-a között ezúttal szintén az IPA-projektum részeként valósul meg. A Tisza-parton a borutca és a kézművessor mellett a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti tagozatának szabadtéri tárlata is megnyílik. Fellép Zenta Város Fúvószenekara, valamint a kis- és a nagyszínpadon különféle koncertek várják az érdeklődőket. Az ehhez hasonló rendezvények ismertetésekor általában megjegyzik, hogy a rendező fenntartja a műsorváltoztatás jogát. Nos, ezúttal a természet, a Tisza és az időjárás írta felül a már kiadott műsortervet, melyben az áradás és az elöntött alsó rakpart miatt változások várhatóak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..