home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tiszaszentmiklós felkészült a nyári táborokra
BERÁK Benitta
2005.07.13.
LX. évf. 28. szám
Tiszaszentmiklós felkészült a nyári táborokra

Pontosan ki kell mérni mindent - mesterek munka közbenA tiszaszentmiklósi plébánia körül már június végén megkezdődtek az előkészületek a nyári táborokra. A helybeliek, jó házigazdához méltóan, a lehetőségeikhez mérten igyekeztek mindent rendbe tenni, felfrissíteni az ódon falakat, kigyomlá...

Pontosan ki kell mérni mindent - mesterek munka közben

A tiszaszentmiklósi plébánia körül már június végén megkezdődtek az előkészületek a nyári táborokra. A helybeliek, jó házigazdához méltóan, a lehetőségeikhez mérten igyekeztek mindent rendbe tenni, felfrissíteni az ódon falakat, kigyomlálni a kiskertet, felújítani a hittantermet. Ez utóbbi kimeszelve, új padlóburkolattal várta a vendégeket.
Sajnos, helyben lakó plébánosa nincs az egyre fogyatkozó katolikus lakosságnak, de Istennek hála, a szajáni Pósa Gyula atya minden vasárnap és ünnepnap misét tart, szükség szerint esket, keresztel vagy temet. Ez azt jelenti, hogy mégis van valaki ,,a nyáj terelgetésére'. A templom, amelynek a védőszentje Szent József, 2007-ben lesz százéves, tehát a mellette levő plébánia épülete sem új, állandó tatarozásra szorul. Mivel a magyar lakosságnak nincs más lehetősége, főként itt zajlik a művelődési élet. Az elmúlt tizenegy évben több tevékenységet is próbáltak kezdeményezni, így például a színjátszást. Az István, a király című rockoperával a kilencvenes években még Erdélybe is eljutottak a fiatalok. A címszerepet a rendkívül tehetséges csókai Jegercsik Csaba énekelte, aki azóta már a Pesti Magyar Színház sikeres művésze. Mivel a Hét Nap melléklete, a Bánáti Újság innen indult útjára, nyaranta újságíró-iskolát szerveznek a bánsági középiskolásoknak, az idei a hatodik. A hagyományápolás jegyében augusztus első hetében már tizenegyedik alkalommal gyűlnek össze a nemezelés kedvelői. Az utóbbi időben nagy érdeklődés övezi a pedagógusok táborát, amely az óvónőknek és a tanítónőknek szól, magyarországi előadók részvételével. A szegedi néprajzosok már évek óta visszajárnak minden nyáron néhány napra. A kultúrkör tagjai részt vesznek a környező települések versenyein, kiállításain is. Mindezek színt visznek a falu magyarságának hétköznapjaiba. Szinte már össze sem tudják számolni, hány embernek adott átmeneti szállást és alkalmat a baráti találkozásra ez a kis közösség.
A plébánián könyvtár is működik, amely különféle adományokból állt össze, s már kétezer kötetet számlál, kár azonban, hogy kevés az olvasó. Itt tartja összejöveteleit a Caritas és a KÉK helyi szervezete, valamint itt zajlik a Biblia-iskola is.
Mindezt nem lehetne megszervezni segítőkész emberek nélkül. Közéjük kell sorolni Pósa Gyula plébánost, aki minden megmozdulásban a helybeliek mellett áll, a kultúrkör vezetőségét, az egyházi tanács tagjait, a fiatalok közül Berák Gabriellát, Bálint Angélát, Nagy Mihályt, Molnár Flóriánt, Szeles Gábort. Köszönet jár Piri Irénnek, Miklós Erzsébetnek, Berák Ilonának, Rozgonyi Máriának, Süli Júliannának, Tóth Eszternek, Szeles Rozáliának, Bálint Teréznek, Lőrinc Máriának, Tóth Erzsébetnek, Hajnal Erzsébetnek, Galgóci Rozáliának, Sütő Irénnek, özv. Süli Ilonkának, Süli Ilonának és mindazoknak a jóhiszemű embereknek, akik bármilyen módon hozzájárultak, hogy az idén is sikeresek legyenek a táborok, eredményes a tevékenység.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..