home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tiszaszentmiklós
BERÁK Benitta
2006.01.24.
LXI. évf. 4. szám
Tiszaszentmiklós

Együtt a meccs utánAz idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját a Sloga női kézilabdaklub Beszélgetés Šegan Melindával, az egyesület megbízott elnökével 2005 decemberének végén a tiszaszentmiklósi kézilabda-egyesület elnöksége évzáró gyűlést tartott, ahova meghívta a helyben mű...

Együtt a meccs után

Az idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját a Sloga női kézilabdaklub
Beszélgetés Šegan Melindával, az egyesület megbízott elnökével 
2005 decemberének végén a tiszaszentmiklósi kézilabda-egyesület elnöksége évzáró gyűlést tartott, ahova meghívta a helyben működő szervezetek és a csókai Művelődési és Oktatási Központ képviselőit, valamint a sportoló gyerekeket a szüleikkel együtt.
Az összejövetelen beszámoló hangzott el a múlt év munkájáról, a költségvetésről, az idei év munkatempójáról, anyagi kimutatásáról, a nehézségekről, és körvonalazódtak a jubileummal kapcsolatos tervek. Az eddigi elnök a felmentését kérte tisztsége alól. Krajèo Pavle, aki alapító tagja volt az ötven évvel ezelőtt létrehozott kézilabdaközpontnak, átadta a stafétabotot. Pájó bácsi - akit mi csak így szólítunk - mindkét lánya eredményes kézilabdázónak bizonyult. Bekedi K. Tanja az első ligában országos szinten állt helyt, Danka, a másik lánya, ma is aktívan kiveszi részét a kézilabda-egyesület elnökségének munkájából. A jelen lévő elnökségi tagok megköszönték Pájó bácsi eddigi munkáját, és biztosították róla, hogy ezentúl is számítanak rá, és mindig lesz hely számára a kézilabdázók között.
Ismerve a falu életét, őszintén kimondhatjuk, hogy a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör tevékenységein és a helybeli általános iskola néhány délutáni szakkörén kívül a kézilabda, az asztalitenisz és a futball az, amivel hasznosan tölthetik szabad idejüket a tiszaszentmiklósi gyerekek. Az már más lapra tartozik, hogy többen még ezt se használják ki. Most a kézilabdát helyeznénk előtérbe, ezért Šegan Melindát, az új elnököt faggattuk a klub jelenlegi helyzetéről, valamint a terveikről.
* A szervezet megalakulása óta első alkalommal fordult elő, hogy nő irányítja a kézilabdacsapatot és a munkát. Hogyan került erre sor?
- Egyszerűen úgy éreztem, hogy mint szülő, mint anya másként állok a dolgokhoz, és másképpen is látom őket ebből a szemszögből. Ennyi férfi között kell egy nő is. A lányom, aki tizenegy éves, szintén kézilabdázik, és azt hiszem, van értelme annak, amit csinálunk. Három csoportunk van jelenleg: a kis pionírok (9 kislány), a pionírok (14 kislány) és a szeniorok (9 lány), ők 14 éven felüliek. Az észak-bánáti ligában versenyezünk. Tiszaszentmiklós több híres kézilabdázót adott a sportvilágnak, akik néha hazalátogatnak és rólunk se feledkeznek meg. Meg kell jegyeznem, hogy a 90-es években volt egy kis lappangás, lazítás a klub életében, de mára újra felsorakoztunk.
* Szegényes az eklézsiájuk. Ki támogatja a csapat munkáját?
- Így igaz! Nevetséges pénzből kell fennmaradnunk. Kicsi az öltözőnk is, ami egyszerre iroda és minden más is. Ha ligameccseket játszunk, a helybeli futballcsapat zuhanyozóit használják a játékosok, és a bírók is itt öltöznek át. Olykor a régi kézilabdázók segítenek. A falu egyik szülöttje, Mileva Malenèiæ Velkov, aki Szkopjéban él, a makedón válogatottnak játszik, tőle kaptuk a 2000-es évek elején az új szabadidőruhákat, mezeket. Ezen kívül a lehetőségükhöz mérten támogat bennünket a helyi közösség, a csókai önkormányzat, a MOK, és néhány helybeli magánvállalkozó, mint Mediæ Milan, valamint Vilovski Živa. Kiemelném szoros együttműködésünket az iskolával, télen ugyanis a gyerekek a tornateremben edzenek. A szülők zöme készségesen mellettünk áll. Velük karöltve sikerült az elmúlt nyáron kicsit rendbe hozni a sportpályát, bemeszelni az épületet, levágni a füvet, a padokat átfesteni... Ez mind önkéntes munka volt, még virágokat is ültettünk a lányokkal a kiskertbe. A nehéz anyagi helyet miatt nincs szakképzett káderünk. Míg Popoviæ Rade (Bihaæ) lelkiismeretesen tartotta az edzéseket, addig 1-2 nap kivételével egész héten volt felkészülés. Nagyon nagy figyelmet fordít a lányok helyes életmódjára, sportteljesítményeik elérésére. Az évzáró gyűlésen is szinte minden csapattagról az évi tesztelés alapján dokumentációt állított össze, pontozta az elért teljesítményeket, majd át is nyújtotta minden játékosnak. A szakembereket azonban nem tudjuk rendszeresen fizetni. Jó együttműködésünk van Dragan Pakaški doktor úrral, aki a szívén viseli az egyesület sorsát, tavasszal és ősszel rendszeresen ellenőrzi a kézilabdázók egészségi állapotát.
* Az idén lesz 50 éves a Sloga kézilabdacsapat. Hogyan emlékeznek meg a jeles dátumról?
- Tavaly A kézilabda barátai címmel tornát szerveztünk, ami nagy érdeklődést keltett a környéken. Kilenc településről 11 csapat nevezett be, két korosztályban. Sikeres sportesemény volt. Az idén ezt szeretnénk építő jelleggel folytatni, és beleszőni a hazalátogató kézilabdásaink fogadását is. Szeretnénk, ha a már említett Mileva nyitná meg júniusban a nyári kézilabdatornát. Júliusban Bekedi Tanja vendégeskedne nálunk, folytatódnának a kézilabda-mérkőzések. Augusztusban Uroš Vilovski - helybeli kézilabdás, aki ma Szerbia és Montenegró válogatottjának játszik - társaságában sportolnánk, és ő zárná a versenyt. Az említett három hónapba szeretnénk beiktatni egy nagyobb összejövetelt, ahova minden eddigi tiszaszentmiklósi kézilabdázót szeretettel hazavárunk egy közös beszélgetésre. Addig még sok munka vár ránk: kilincselés, reklámanyag készítése, ajándékok, díszoklevelek gyártása, és edzés, edzés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..