home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tiszai homokzsákok
o. i.
2006.04.26.
LXI. évf. 17. szám

ÁRVÍZHELYZET. Április 20-án, csütörtökön Zentán szükségállapotot hirdetett ki Juhász Attila polgármester, és a helyzetet elemi csapássá nyilvánította. Magyarkanizsánál még szombaton is töltötték a homokzsákokat. A Tisza vajdasági szakaszán Zsablya és Titel között a legsúlyosabb az árvízhelyzet: buzg...

ÁRVÍZHELYZET. Április 20-án, csütörtökön Zentán szükségállapotot hirdetett ki Juhász Attila polgármester, és a helyzetet elemi csapássá nyilvánította. Magyarkanizsánál még szombaton is töltötték a homokzsákokat. A Tisza vajdasági szakaszán Zsablya és Titel között a legsúlyosabb az árvízhelyzet: buzgárok százai veszélyeztetik a településeket a töltések tövében. Titelre és Erzsébetlakra ötszáz élelmiszercsomagot juttattak: a Magyar Ökomenikus Szeretetszolgálat jóvoltából ötszázezer forint értékű élelmiszer-szállítmány érkezett. A mozsoriak a következő árhullámtól félnek... ,,Velimir Iliæ, a nagyberuházások minisztere többet árt, mint használ!' - jelentette ki múlt kedden Kasza József, a Vajdasági Vizek Közvállalat igazgatóbizottságának elnöke. Veljo, a hanta nagymestere ugyanis kijelentette: személyesen megy ki a Tiszához megmutatni, hogyan kell dolgozni, ehelyett küldött négy munkagépet, melyek azonnal beragadtak a gát előtti sárba, s az emberek - ahelyett, hogy a gátak megerősítésére összpontosíthattak volna - a gépek kiszabadításával voltak elfoglalva!
CSÚROG ÉS SZENTMIHÁLY. Csúrogon ismét összetörték az egykori sintérgödörnél felállított fakeresztet, és szétdobálták a síremlék darabjait. 1994, az első nyilvános halottak napi megemlékezés óta először állt ilyen hosszú ideig - öt és fél hónapig - a kereszt. Húsvét vasárnapján még állt a kereszt, amely a második világháború végén a Csúrogról, Zsablyáról és Mozsorról elhurcolt és a megtorlások idején ártatlanul kivégzett magyaroknak állított emléket. Szerdára már csak a vandál pusztítás nyomai maradtak az emlékhelynél. Az esettel kapcsolatban Teleki Júlia, a megemlékezések és a keresztállítás szervezője napilapunknak nyilatkozva elmondta: ,,A szerbiai parlament hétfőn fogadta el a rehabilitációról szóló törvényt. A megemlékezésünk keresztjét ezt követően törték össze. Szerintünk így akarnak figyelmeztetni, hogy a törvény nem vonatkozhat ránk, a csúrogi vagy zsablyai és mozsori magyarokra, akiket kollektív bűnössé nyilvánítottak. Világos üzenet lenne?'
Múlt szombat reggelre ismeretlen tettesek Szentmihály helységnévtábláján átfirkálták a magyar feliratot. A táblánál pedig, az aszfaltra szerb nyelven azt írták, hogy: ,,Halál a magyarokra'. A rendőrség kint járt a helyszínen, a tettesek (lapzártáig) még nem kerültek meg. Nem hivatalos értesülés szerint az elkövetők jankahídi kiskorúak, akik a pravoszláv nagypénteken elfogyasztott alkohol hatására ,,bátornak és erősnek érezték magukat'. A nagybecskereki önkormányzat vasárnap közleményben ítélte el a gyűlöletszítást.
A MAGYAROK HELYZETE NEM AZONOS AZ ALBÁNOKÉVAL. Kasza József, a VMSZ elnöke a Beta hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette: nem ért egyet a ,,hármak' (VMDP, VMDK, MPSZ) azon kezdeményezésével, hogy a vajdasági magyarok helyzetének a megoldását összekössék a dél-szerbiai albánok státusának a megoldásával. ,,A szerbek és az albánok között véres összetűzések voltak, és még ma is vannak. Meggyőződésem, hogy a szerbek és a magyarok viszonya meghaladja ezt a szintet, és vérontás nélkül megtalálhatjuk azt a megoldást, amellyel mindkét fél elégedett lehet... Ha már úgy hozta a sors, hogy ezen a területen együtt éljünk - és ez már évszázadok óta így van -, miért ne lehetne így a jövőben is? Ezért mindannyiunk közös célja olyan megoldást találni, amely mindkét nép számára kielégítő és elfogadható' - nyilatkozta a VMSZ elnöke. Kasza szerint Ágoston Andrásnak, Páll Sándornak és Rác Szabó Lászlónak joga van levelezni, a címzett ENSZ-megbízott és Szerbia elnöke pedig eldöntik, válaszolnak-e vagy sem.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..