home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Tiszaalpári est Tordán
Bacsik Lőrinc Natália
2023.03.10.
LXXVIII. évf. 10. szám
Tiszaalpári est Tordán

A XXI. Tordai Művelődési Napok rendezvény keretében egy újabb kiváló estet láthatott a nézőközönség. A magyarországi Tiszaalpár testvértelepülésről érkező vendégek mutattak be egy zenés, verses, jelmezes egyveleget.

A műsorban Petőfi Sándorról is megemlékeztek, elhangzott ugyanis a Jövendölés című verse egy ötödikes kislány előadásában. A nyugdíjas-egyesület tagjai a János vitéz elbeszélő költeményből mutattak be egy részletet nagyon ötletes díszlet és kellékek felhasználásával, remek szereposztással. A Falu végén kurta kocsma verset pedig népdalokkal fűszerezték természetesen népi hangszerek, citera, köcsögduda, hegedű kíséretében. Sőt, a nézőket is meg-megkínálták házi vörösborral. A műsor folytatásában egy kis télbúcsúztatót is bemutattak a farsangi műsorukból. Jelmezbe bújva énekeltek és táncoltak egy-egy slágerre, de a Fogj egy sétapálcát című dalra is remek koreográfiát mutattak be. Emellett Balla Tibor népzenész és tanítványa, Bánfi-Antal Ádám tekerőlantjátékát is megcsodálhatták a tordaiak. A műsorban kvízkérdések is elhangzottak, melyeket a nézők fejthettek meg, és jutalomban részesültek. A kérdések legtöbbje Petőfi életével volt kapcsolatos, de ajándékokat kaptak a Befordultam a konyhára című megzenésített vers éneklésére, valamint a Nemzeti dal és A Tisza vers elszavalására vállalkozók is. A műsor a Kell még egy szó című dallal zárult, melyet kéz a kézben adtak elő a fellépők.

Dr. Vancsura István, Tiszaalpár polgármestere elmondta, 1986-tól indult a testvértelepülési kapcsolat. Ő 2009-től polgármester, s azóta igyekszik fenntartani, megerősíteni és bővíteni az együttműködést.

— Arra törekszünk, hogy a két iskola is egyre jobb, szorosabb kapcsolatba kerüljön egymással. Amikor csak Tordára jövök, mindig csodálom, hogy itt a fiatalok is mennyire őrzik és ápolják a néphagyományt, milyen erős a magyarságtudatuk. Nagyon sokan néptáncolnak, citeracsoport is működik. Nálunk azt tapasztalom, hogy a fiataljaink sajnos ezt már cikinek érzik. Ezen szeretnénk változtatni.

Dobai János kifejezte háláját és köszönetét a tiszaalpáriaknak, amiért rendszeres résztvevői a tordai művelődési napoknak.

— Jó, hogy mindig tudunk egymástól tanulni, hogy számíthatunk a másik településre. Eddig főleg a kultúra területén segítettük egymást, de a jövőben próbáljuk kiszélesíteni ezt a kapcsolatot. A mostani látogatáskor a magyarországi küldöttség az iskolában is járt, találkoztak Kovács Zsuzsanna igazgatónővel, és arról beszélgettünk, hogyan tudnánk a gyerekeinket is bevonni a testvértelepülési programokba. A határokon átnyúló pályázatokon is szeretnénk majd közösen részt venni, s egy programot megnyerni, megvalósítani, hiszen a két település nagyon jól tud együttműködni. Külön örülök annak, hogy a mai műsor is kötődik Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához — emelte ki Torda helyi közösségének elnöke.

A műsorra a belépő önkéntes adomány volt, melyet a muzslyai Páger Anita megsegítésére ajánlottak fel.

Aki a következő hétvégéken Tordára látogat, nem csalódik, hiszen tartalmas előadásokat láthat. A rendezvénysorozatért dicséret illeti a szervezőket, a segítőket, a munkatársakat, s az egész kis közösséget, mely nagy feladatok megvalósítására képes.

Fényképezte: Barna Nóra

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..