home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Tinik, akik csillagként ragyogták be a színpadot
Bacsik Lőrinc Natália
2023.11.02.
LXXVIII. évf. 44. szám
Tinik, akik csillagként ragyogták be a színpadot

Nagykikindán a Kökénd Polgári Egyesület szervezésében valósult meg a Tini Csillag művészeti vetélkedő. A közönség huszonnégy produkciót nézhetett meg az Egység ME színháztermében. A versenyzők Óbecséről, Törökbecséről, Magyarcsernyéről, Szajánból, Udvarnokról, Tóbáról, Tordáról érkeztek, de nagykikindai fellépők is szép számban jelentkeztek.

Voltak, akik szavaltak, mások énekeltek, táncoltak, és néhányan hangszeren, hegedűn, citerán zenéltek. A zsűrinek (Tóth Ramóna, Détári Margit és Jenovay Lajos) nem volt könnyű dolga, hiszen remek előadásokat láthatott. Tóth Ramóna el is mondta, szinte mindenkinek járna jutalom, mert ügyesen szerepelt a színpadon. Viszont ez egy vetélkedő, s dönteniük kellett, kik a legjobbak. Külön megköszönte a szervezőknek a műsor kitűnő lebonyolítását. Arról is beszámolt, hogy ebben az évben megújult a Kökénd Polgári Egyesület elnöksége. A tagok fiatalos lendülettel, nagy izgalommal készültek erre a rendezvényre. Próbáltak mindenre odafigyelni, hogy gördülékenyen folyjon le a vetélkedő. Az egyesület alelnöke, Csíkos Dávid megköszönte a támogatóknak a segítséget, valamint a Magyar Nemzeti Tanácsnak, hogy kiemelt jelentőségű gyermek- és ifjúsági versenynek nyilvánította a nagykikindai Tini Csillag vetélkedőt. Minden résztvevőnek emléklapot nyújtott át, a nyertesek pedig ajándékcsomagot kaptak.


Bacsik Attila és a Kökénd Polgári Egyesület felvételei

A zsűri döntése alapján a következő eredmény született:

Első kategória (legfiatalabb versenyzők): 1. Győri Leóna, versmondás (Udvarnok), 2. Aranyos Tifanni, modern tánc (Tóba), 3. Terzin Staša, modern tánc (Nagykikinda), különdíj: Kanalas Petra és Csőke Filip, versmondás (Nagykikinda).

Második kategória (5—6. osztályosok): 1. Terzin Dominik, hegedű (Nagykikinda), 2. Miller Erik, ének (Szentmihály), 3. Süli Anita, ének (Szaján).

Harmadik kategória (7—8. osztály): 1. Erős Lilla, ének (Törökbecse), 2. Komarek Máté, versmondás (Nagykikinda), 3. Bozsír Dianna, versmondás (Óbecse), különdíj: Sándor Dávid, citerajáték (Torda).  

A műsor után a fellépőket és a felkészítőket friss péksütemény és üdítő várta. Miközben a harapnivalót fogyasztották, néhány győztest megkérdeztem a benyomásokról, az átélt élményről.

Komarek Máté: — Janikovszky Éva A tükör előtt című monológját adtam elő. Mentor nélkül gyakoroltam, a szüleim segítettek a felkészülésben, ezért nagyon hálás vagyok nekik. Tetszett a szöveg, mert rólunk, kamaszokról szól. Sokszor felléptem már, de mindig verset mondtam, most készítettem először monológot. Nehezebb, mert hosszabb a szöveg, és a kéz mozgására is oda kell figyelnem, hogy ne csak egy helyben álljak mozdulatlanul. Nem biztos, hogy máskor is bevállalom. Többek között egérpadot, fülhallgatót nyertem, melyeket használni is fogok.


Komarek Máté

Bozsír Dianna: — Azért szeretek szavalni, mert ezáltal elmondhatom, kiadhatom magamból az érzéseket. Általában én keresgélem a verseket a versenyekre. Most is így történt. Kerestem, olvasgattam, és végül Csík Mónika verse tetszett meg. A felkészülésben Józsa Zsuzsanna magyartanárnőm segített. Sok mindent kaptam, aminek nagyon örülök: füzeteket, édességet, könyvet, ceruzákat, kulacsot. Még sok szavalóversenyre tervezek elmenni ebben a tanévben, de remélem, a középiskolában is sikerül folytatnom a versmondást.


Bozsír Dianna

Erős Lilla: — Egy énekversenyen hallottam ezt a dalt, megtetszett, elhatároztam, hogy én is megtanulom. A nagykikindai vetélkedőt az egyik barátnőm ajánlotta, aki már részt vett ezen a versenyen. Anyukám kísért el, s ő segített a felkészülésben is. A színpadon nem volt lámpalázam. Jól éreztem magam. Már megnéztem az ajándékot: füzeteket, nyakláncot, csokit és táborban való részvételt is kaptam.


Aranyos Tifanni

Aranyos Tifanni: — Egyedül választottam ki a zenét, és én találtam ki a koreográfiát is. Volt, ami nem úgy sikerült, ahogy otthon gyakoroltam, ezért improvizáltam. Otthon a spárgákat is könnyebben meg tudtam csinálni a parketten, mint itt a színpadon. Anya készítette el az arcfestésemet. Szavalni is szoktam, de úgy döntöttem, hogy most modern tánccal lépek fel. Megérte, mert díjazott lettem.

Süli Anita: — Először énekeltem versenyen. Nagy köszönettel tartozom Budai Gyémánt Anitának, a zenetanárnőmnek, aki segített a felkészülésben. Most már úgy érzem, máskor is szívesen fellépnék énekkel.

Győri Leóna: — Tóth Béla Étterem című versét mondtam el, mely nagyon tetszik, mert sokféle étel szerepel benne. A tanítónőm, Sándor Szilvia találta a verset, és ő segített a felkészülésben is. Voltam már többször szavalóversenyen, de eddig még nem nyertem, most meg első lettem. Nagyon örülök!


Győri Leóna

Juhász Tibort, a polgári egyesület elnökét kértem meg, mondjon néhány szót a vetélkedőről, az egyesületről.

— Nyolcadik alkalommal van Tini Csillag Nagykikindán. Örülök, hogy aki tudott, besegített a munkába. Nemcsak az elnökségi tagok vették ki a részüket a szervezésből, hanem az önkéntesek is. Köszönettel tartozom a fénymestereknek is, mert remek volt a látvány. A ballagási műsor megszervezésén kívül a jövőben egy történelemmel kapcsolatos kirándulást is tervezünk, hogy a fiatalok, gyerekek megismerjék itt, Nagykikindán a magyar történelmi vonatkozású helyeket, épületeket.

Az eseményen Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is tiszteletét tette.

— A gyerekek, a mai fiatalok nemcsak a jövőben lesznek fontos szereplői a közösségünknek, hanem a jelenünket is meghatározzák. Fontos meghallanunk őket, és megtanulnunk, hogyan figyeljünk rájuk. A mai rendezvény is ehhez biztosít kiváló alkalmat, lehetőséget. Különösen fontos odafigyelnünk a gyerekek fejlődését támogató rendezvények megtartóerejére a szórványközösségben. Értékesek ezek a pillanatok, a gyerekeknek, a szülőknek és nekünk, a nézőknek is, akik a közösség részei vagyunk. Ügyesek a fellépők, nagyszerű a hangulat, a szervezés. Jóleső érzés a mai napon itt lenni.


Sándor Dávid

Igazán hangulatos, izgalmas est részesei lehettek a fellépők, nézők egyaránt. Jó, hogy ennyi fiatal bátran ki mert állni, megmutatni tehetségét. Biztos, hogy sokukról hallunk még a jövőben. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..