home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tinédzserek az éjszakában
GRUIK Zsófia pedagógus
2010.05.05.
LXV. évf. 18. szám

A szórakozóhelyek hétvégi nyitvatartási ideje meghosszabbításának kérdését több szempontból is meg lehet vizsgálni. Pedagógusként én magam a fiatalkorúak éjszakai szórakozásával kapcsolatos problémákról mondhatom el a véleményemet és emelhetek ki néhány kulcsfontosságú kérdést, amelyet végig kell go...

A szórakozóhelyek hétvégi nyitvatartási ideje meghosszabbításának kérdését több szempontból is meg lehet vizsgálni. Pedagógusként én magam a fiatalkorúak éjszakai szórakozásával kapcsolatos problémákról mondhatom el a véleményemet és emelhetek ki néhány kulcsfontosságú kérdést, amelyet végig kell gondolnunk, amikor ezt a témát feszegetjük.
Abból indulnék ki, hogy a fiatal korosztály (kiskorúak) szemlátomást igényli az éjszakai bulizást. A szülők kínlódnak, veszekednek és büntetnek, a gyerekek nagy része mégis valamilyen úton-módon eljut abba a szórakozóhelyre és abban az időpontban, ahova és amikor akar. Mert a szülő többnyire a boldogtalan és szomorú, a veszekedő vagy duzzogó gyereke láttán egy idő után úgyis beadja a derekát. És ez szerintem érthető is. Pistitől Anikóig mindenkinek a haverja, barátja mehet hétvégeken, miért épp a mi Petinket ítéljük szobafogságra csak azért, mert arra vágyik, amire a többiek? Mondjuk ki őszintén, a szülő tehetetlen.
Nem hiszem, hogy az éjszakai szórakozóhelyek működtetői azon gondolkodnának, hogy ezentúl csak nagykorúak térhetnek be hozzájuk. Az alapkorlátozás az kellene legyen, hogy tizenéveseket szeszes itallal nem szolgálnak ki. De nem ám az alábbi módon, miként az megesett nemrégiben egy ismert zentai kocsmában:
- Egy sört kérek!
- Sajnálom, fiatalkorúakat nem szolgálhatunk ki!
- De már tizenhét is elmúltam...
- No, egye fene, akkor még belefér...
Igaz, azt is tudjuk, hogy a kiskorú alkoholfogyasztó nagykorú baráttól is hozzájuthat szeszes italhoz. Európa elég sok szórakozóhelyén a bejáratnál személyi igazolvány felmutatását kérik a ,,gyanús' egyénektől, és aki tizennyolc évesnél fiatalabb, azt egyszerűen nem engedik be, annak ellenére sem, hogy elesnek a busás összegű belépődíjtól.
Véleményem szerint a tizenévesek számára a rendszeres éjszakai szórakozás nem megfelelő időtöltés. Úgy gondolom, a házibuli, a majálisozás, a táborozás, néha egy-egy koncert elegendő lehetne, bár azt is hangsúlyoznom kell: egyáltalán nem mindegy, hogy majdnem felnőttről vagy kamaszról van-e szó. Míg a tizenhárom-tizennégy évesek esetében súlyos problémákat von maga után a hajnalig tartó diszkózás, ivászat, addig a tizenhét éveseknek többnyire nem okoz olyan nagy bajt pár pohárka sör elfogyasztása.
Mivel egyelőre a szórakozóhelyek bizony tárt kapukkal fogadják a kiskorúakat (is), kérdés, tehet-e a szülő valamit, hogy csökkentse az ártalom mértékét. Úgy gondolom, a világos beszéd és a határozottság mindig célravezető, azonkívül a szülő-gyerek kapcsolat is fontos: orvosolni is képes ezeket a problémákat, de el is mélyítheti őket.
A diszkókban, koncerteken általában egészségtelenül nagy a hangerő, bár ezt nem pedagógusi feladat eldönteni, de gyerekorvosok és fül-orr-gégészek nagy hányada állítja, hogy káros a hallásra. Egyszerű polgárként állítom, hogy valóban nem nagy élmény kocsma szomszédságában élni, és noha a zajártalom állítólag a megengedett határok között van, zavarja az éjszakai nyugalmat. Azért ismerek olyan (nem helyi) szórakozóhelyeket, amelyekről hogy parti van, mégpedig nem is kicsi, csak akkor derül ki, amikor kinyitják az ajtót. Van ugyanis az épületnek hangszigetelése.
Megemlíteném az iskola feladatát is. Azt hiszem, a mai oktatási rendszer tévúton van, és ennek bizony a kárát látjuk. A lexikális tudás hajszolása, a tanulók büntetésen és szigoron alapuló ,,nevelés"-e közben elveszik a lényeg, a gyerekek hozzásegítése az önismerethez, a sikerélményhez, a tanulás megszeretéséhez. Sokszor említem, és mondom most is az ismert szlogent, hogy az unatkozó gyerek veszélyes gyerek. Ha nem talál olyan konstruktív elfoglaltságot, amelyben megéli önmagát, akkor valószínűleg pótszerhez fog folyamodni. Ez sok minden lehet, például rendszeres korlátlan éjszakai kimaradás, rendszeres lerészegedés. (Azt is hozzáteszem, hogy ez nagyon leegyszerűsítő következtetés.)
Úgy gondolom, ebben a problémakörben mindenkinek megvan a maga szerepe. A lázadó tizenéves gyerek autonóm személyiséget igyekszik kiépíteni, és ha ez nem megy, gyakorta iszik és kimaradozik, mert akkor önmaga lehet. Ezért aztán felelősség hárul a szülőkre, akiknek a gyerek születésétől kezdve az a feladatuk, hogy elfogadják, elismerjék mint önálló, nagyszerű személyiséget. Ez a pozitív önértékelés alapja. Az iskola sikerélményt biztosít, konstruktív elfoglaltságot és példaképet. A kocsmáros nem szolgál ki tizenévest, talán csak a nagykorúak számára nyújt szórakozási lehetőséget. A rendőrség pedig ellenőrzi a kocsmárosok munkáját. A probléma nem szüntethető meg, de bizonyos intézkedésekkel talán mérsékelhető. A levonható konzekvencia, hogy a kiskorúak éjszakai szórakozásával kapcsolatban fölmerülő problémák és a nyitva tartás ideje között nincs kapcsolat. Egy felnőtt pedig miért nem döntheti el maga, hogy éjfélig, kettőig vagy reggel ötig óhajt-e szórakozni? Természetesen a kulturált szórakozás szabályait betartva, mert ebben is az a legfontosabb, hogy az egyéni szabadság addig terjed, ameddig nem zavarunk másokat. Én pedig éjfélkor mostanában leginkább aludnék.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..