home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Tim Henson sikert csinált egy bukott gitárból
Zvekán Péter
2023.07.14.
LXXVIII. évf. 27. szám
Tim Henson sikert csinált egy bukott gitárból

Egyik délután a szabadidőmben szokás szerint különböző zenéket kezdtem hallgatni az interneten. Egyszer csak egy olyan virtuóz gitáros videójára leltem, hogy a félig már alvó lényem hirtelen teljesen éberen kezdett el figyelni arra, hogy mi is történik.

Amit hallottam, az annyira lenyűgöző volt, hogy rögtön utána is néztem, kit és mit látok. Kiderült, hogy a gitáros nem más, mint Tim Henson, a Polyphia zenekar gitárvirtuóza.

A zenekarról annyit, hogy egy dobos, egy basszusgitáros és két gitáros alkotja, stílusát tekintve főleg progresszív rockot játszik. Alapjában egy instrumentális, texasi zenekarról van szó, mely időnként együttműködik más énekesekkel vagy rapperekkel. Néhány éve viszont egy kicsit beújította a hangzását, és mindez egy igen érdekes gitárral kezdődött.

2020-ban a tagok Németországban turnéztak, és egyik nap a fellépésük előtt volt valamennyi szabadidejük, ezért sétálni indultak az egyik városban. Érdekes, hogy nem hangszerüzletbe tértek be, hanem egy zálogházba, ahol, mint kiderült, igazi kincsre leltek. Az egyik sarokban ugyanis ott lapult egy műanyag húros Ibanez elektromos gitár. Tim megállt előtte, és nem teljesen értette, hogy ez pontosan mi is akar lenni, hiszen a gitároknál ez a kombináció nem megszokott. Úgy döntött, kipróbálja, és az élmény valami egészen elképesztő volt. Főleg azért, mert amikor valaki progresszív rockot ad elő, mint ő, akkor ugyanazzal a technikával kézbe fogni egy akusztikus gitárt, mely teljesen más egy elektromos gitárhoz képest, elképesztően nehéz.

Ennél az Ibaneznél viszont egy olyan hibridre lelt, amelynek vékony a teste, a nyaka igazából szinte teljesen olyan, mint egy elektromos gitáré, csak éppen műanyag húrok vannak rajta, a hangzása pedig megegyezik a klasszikus gitáréval. Nem sokat kérdezett, kifizetett érte 700 eurót, és már vitte is magával.


Akusztikus változat — gitárbemutató

Miután visszatért az Egyesült Államokba, egyre többet játszott a hangszeren, és egyre jobban beleszeretett, de nem igazán értette, mi lehet ez a hangszer, így ráírt a gyártóra, és arra kérte, meséljen neki erről a csodáról. A válaszból kiderült, ez a bizonyos gitár 1998-ban került piacra, és teljes kudarc volt. Egyszerűen rossz volt az időzítés, akkor konkrétan senkinek sem kellett.

Tim viszont gondolt egyet, és az új gitárjával felvette a GOD című dalt — melyet mindenkinek ajánlok —, és annak a demófelvételét elküldte az Ibaneznek azzal a céllal, hogy az ő segítségével és promotálásával újra piacra dobják a hangszert. A gyár belement, közösen több prototípust is készítettek, mire megtalálták a megfelelő kombinációt. Főleg a gitár nyakára fókuszáltak, mely az 1998-beli modellen vékony volt. Tim rájött, hogy hosszú távon ez kényelmetlen, ezért ami a hangszer nyakát illeti, inkább az akusztikus gitár méreteihez igazodtak.

A lényeg, hogy a gitár megszületett, és megtekinthető a gyártó oldalán. Ez az Ibanez TOD10N Tim Henson Signature Nylon Acoustic-electric Guitar. Az újítás pedig abszolút bejött. Érdemes rákeresni a YouTube-on, hogy milyen hangzást értek el vele.


Az eredeti dal, mellyel minden elindult — Polyphia: Playing God  

Nyitókép: ultimate-guitar.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..