home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tiltó táblát az utca elejére
(T.T.)
2014.04.29.
LXIX. évf. 18. szám
Tiltó táblát az utca elejére

A közelmúltban már foglalkoztunk a Peščara helyi közösségben lévő Skadarlija utca lakóival, akik az utcában dolgozó autóbontó működésével kapcsolatos gondjaikat mondták el nekünk. Az emberek a hangos kalapácsolásra, a hatalmas tehergépkocsikra, a szennyezett talajra és ivóvízre panaszkodtak.

A problémát eddig senki sem oldotta meg, ezért a lakók szerdán kora délután lakossági fórumot hívtak össze a helyi közösség épületében, a közismert bunkerben. A mintegy kétórás, indulatoktól, érzelmektől, gyakran személyeskedésektől és vádaskodásoktól sem mentes megbeszélésen a lakók elmondták panaszaikat Aleksandar Rankovićnak, a helyi közösség közgyűlése elnökének.

— Tegnap délután (múlt kedden – a szerz. megjegyz.) az egyik teherautó elzárta az utat, és a lakók nem tudtak közlekedni. Az utóbbi hetekben megsokszorozódtak az ehhez hasonló esetek, az elmúlt két hétben három alkalommal is előfordult. Rendőröket is kellett hívni. Ők azt mondták, ha a két jármű nem fér el egymás mellett, akkor inkább mi tolassunk vissza az utca elejére, és ne a teherautó. Csakhogy ehhez több száz métert kell megtennünk. Gyakran szóváltásba keveredünk a sofőrökkel. Szerintem ők provokálnak bennünket, azt várják, hogy fizikai tettlegességre kerüljön sor. Ebben az esetben a mi négyéves harcunk semmibe veszne. Tegnap például délután öt óra után zárták le az utat. Az autóbontó munkaideje 17 óráig tart, így nem értem, mit keresnek a kamionok öt óra után az utcán — mondta Kenyeres Attila, az utca egyik lakója.

Állítása szerint többször kérték az illetékeseket, hogy lépjenek ebben az ügyben, de a válasz mindig az, hogy az autóbontó okmányai rendben vannak. Negyven család írta alá azt a petíciót, amely az autóbontó megszüntetését, akár más területre való áthelyezését irányozza elő.

— Tizenöt kiskorú gyermek él az utcában, akinek naponta kell közlekednie a kamionok között. Ez így rendkívül veszélyes, a múltkor hajszál híján nem történt súlyos baleset. A rendőrség azt mondja, hogy semmit sem tehet, mivel az autóbontónak működési engedélye van. A teherautók pedig azért közlekedhetnek az utcában, mert nincs rájuk vonatkozó tiltó tábla -– ecseteli Kenyeres.

Az utca lakói felrótták a helyi közösség vezetőségének, hogy az autóbontó működhet az utcában. Aleksandar Ranković, a helyi közösség közgyűlésének elnöke kijelentette, hogy nem adhat és nem is adott ki engedélyt a vállalkozás megnyitására, hiszen erre nem ő az illetékes.

— A Peščara helyi közösség az egyik legelmaradottabb a városban, ezért támogatjuk a magánvállalkozások elindítását, legyen az bárki, és kezdjen bele bármibe is. Az előírásokat azonban senki sem kerülheti meg, azokat mindenkinek be kell tartania. A hiányos infrastruktúra nemcsak a Skadarlija utcában, hanem az egész helyi közösségben súlyos gond. A Skadarlija utcát nemrégiben 250 méter hosszan beszórták zúzott kővel, mi viszont kérvényeztük, hogy a maradék 750 métert is szórják le — mondta az elnök.

A polgárok arra kérték a helyi közösség vezetőségét, hogy az utca elejére helyeztessen el egy teherforgalmat tiltó táblát — az ügy érdekében aláírásgyűjtésbe kezdenek —, valamint végeztessen talajvízelemzést is, hogy kiderüljön, a vállalat szennyezi-e a lakók kútját.

Ranković javasolta a polgároknak, hogy az aláírásokat tartalmazó kérvényt vigyék be a helyi közösségbe, ő pedig majd továbbítja az illetékes szerveknek. A talajvízelemzéssel kapcsolatban ígéretet tett, hogy azt megpróbálja elvégeztetni.

Szabó Attila felvétele a lakossági fórumon készült.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..