Thesszaloniki felé félúton

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Thesszaloniki felé félúton

Kobzos Kiss Tamás tanár úrNoha Magyarországon már jóval korábban éltető táptalajra került a népzene oktatása, az Európában is egyedülálló, a magyar zenei anyanyelv iskolájaként is emlegetett Óbudai Népzenei Iskolát ''csak” 1991. január elsején alapította meg fenntartója, Óbuda-...

Kobzos Kiss Tamás tanár úr

Noha Magyarországon már jóval korábban éltető táptalajra került a népzene oktatása, az Európában is egyedülálló, a magyar zenei anyanyelv iskolájaként is emlegetett Óbudai Népzenei Iskolát ''csak” 1991. január elsején alapította meg fenntartója, Óbuda-Békásmegyer önkormányzata. A tanítás módszere a személyes továbbadáson és eredeti hangfelvételek hallgatásán, elemzésén alapul, megfogadva Bartók Béla tanácsát, miszerint ''a parasztzene után vágyódó zenésznek nem szabad azt halott gyűjteményekben múzeumi tárgyként megismernie”. Végeredményben ekképpen tudja a leghatékonyabban sikerre vinni az intézmény, hogy a hangszeres és énekes magyar népzene az új, városi közegben is megtalálja a helyét, sőt az személy- és közösségformáló szerepet is betölthesse. Az intézmény 2008-ban - az oktatási intézmények közül elsőként - elnyerte a Príma-díjat. A tizenhét tanár zömmel országos viszonylatban is (el)ismert előadóművész, és mintegy kétszáz növendéket vontak szárnyaik alá. Az említett óbudai iskolának kiterjedt kapcsolatrendszere van magyarországi és határon túli intézményekkel. Ennek eredménye a moldvai Pusztinában létrehozott tábor is, amelyet sorrendben a negyedik alkalommal rendeztek meg a közelmúltban.
Innen indult útnak július hó derekán az intézet igazgatója, Kobzos Kiss tanár úr, a Népművészet Ifjú Mestere és a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetés, továbbá - a teljesség igénye nélkül - a Magyar Örökség, az Életfa, illetve a Liszt Ferenc-díj tulajdonosa. Székelyföldet is érintve, hogy a franciaországi Miqueo Montanaro zenész kollégájával együtt a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon alkalmi hangversenyt adjon. Turi András tanár kollégájához, illetve a Thesszalonikiben megrendezett Zenei Nevelés Nemzetközi Társaság 30. világkonferenciájára tartó növendékeihez egy nappal később, július 13-án csatlakozott Hertelendyfalván. Félúton.
- Az Óbudai Népzenei Iskola növendékei tanáraink útmutatásával nemcsak a zenei dialektusokat tanulják, hanem a hozzájuk szervesen kapcsolódó emberek kultúráját, nyelvi és egyéb sajátságait is - nyilatkozta lapunknak Kobzos Kiss tanár úr, aki néhány gondolat erejéig a bukovinai székelység és a moldvai csángóság közötti hasonlatosságokat és különbözőségeket is felvázolta. Természetesen személyes kérésre, hiszen a madéfalvi veszedelem után ''kirajzott” csíki székelek leszármazottait némelyek még napjainkban is előszeretettel címkézik csángóknak: a csángál ige negatív jelentését (értsd: tekereg, céltalanul vándorol - a szerző megj.) helyezve előtérbe. Holott - és ezt a tanár úr ugyancsak kiemelte - mindkét, az ''otthoni”, azaz fővárosi magyar nyelvtől szerencsére ELTÉRŐ nyelvjárás megőrzése és továbbéltetése egy misszióval ér fel. Mint mondta, világosan megfogalmazott cél ez, amit nem lehet nem megérteni, legfeljebb csak félremagyarázni!
- Megtett útirányainkról mindeddig nem készítettem ugyan pontos felmérést, de a Felvidéken és Moldván kívül a Vajdaságot is volt szerencsénk bejárni, Borsi Ferenc kollégánk kalauzolásával. Vittük magunkkal az éneket, szóra bírtuk a furulyát, a hegedűt, a kobozt, a tekerőt meg a többi ismert és kevésbé ismert, illetve már-már elfeledett hangszert. És ezt tettük ezúttal is. Köszönjük, hogy fogadtak bennünket. Tapssal, érdeklődéssel, baráti szóval és bátorító kézfogással, a hosszú országutak legmakacsabb göröngyeit is feledtető finom vacsorával. Szívesen térünk ezekre a helyekre vissza, ugyanakkor szívesen fogadjuk az ajtónkon kopogtatókat is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Thesszaloniki felé félúton
Nemzetpolitika
  • (tv.)
  • 2013.11.06.
  • LXVIII. évfolyam 45. szám
Thesszaloniki felé félúton
  • JUHÁSZ Andrea
  • 2013.10.30.
  • LXVIII. évfolyam 44. szám
Facebook

Támogatóink