home 2023. június 08., Medárd napja
Tévés, rádiós pünkösdölés
Csermák Zoltán
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Tévés, rádiós pünkösdölés

Ajánló a magyar közmédia ünnepi műsoraiból — A piros betűs ünnepre a közmédia gazdag programválasztékkal készül. A színes palettáról a hívők és a hagyománytisztelő emberek kedvük szerint választhatnak.

A nézők szombaton lélekben Erdély szívébe látogathatnak. Az ünnepet a Duna csíksomlyói közvetítése nyitja meg. A világ magyarságának legnagyobb zarándoklatához az idén jeles esemény kötődik: a Gyulafehérvári Főegyházmegyében a plébánia évét ünneplik. Az idei búcsú jelmondata: „Boldog a méh, amely Téged hordott.”

A búcsú szentírási szövegei a jeruzsálemi ősegyházra és a Szentlélektől kapott ajándékokra irányítják a figyelmet – teszi hozzá Oláh Dénes, Maros-Küküllő kerületi főesperes, az ünnepi mise szónoka. – Az adományokat azért kapjuk, hogy közösségünk, népünk, egyházunk javára legyünk általa.” (Duna, 11.00)

A fővárosi érdeklődők az Uránia Nemzeti Filmszínházban is figyelemmel kísérhetik a Duna adását (11.00), a rendezvényre ingyenes a belépés.

Az Egy nap című film a tehetséges dán rendezőnő, Lone Scherfig munkáját dicséri. A romantikus történet során húsz esztendő tükrében figyelhetjük meg hőseink – Emma és Dexter – sorsának alakulását, szerelmük szövődését. A bestseller-feldolgozás elsősorban a női nézőknek tartogat könnyes perceket. (M1, 21.20)

A United című angol film a világhírű futballcsapat, a Manchester United 1958. évi tragédiáját dolgozza fel. A Belgrádból hazatérő játékosok gépe lezuhan, a szerencsétlenségben hét játékos életét veszti, többen súlyosan megsérülnek. A BBC 2011-ben készült tévéfilmje maximális hitelességgel, a kor hangulatának megidézésével készült, ezért nem csak a futballrajongók számára lehet megindító ez a hitről és a küzdeni akarásról szóló történet. (M2, 0.37)

A rádióhallgatóknak vasárnap reggel két műsort ajánlunk. A Szentlélek, ihlet, tehetség című adásban Csűrös Csilla szerkesztő az alkotó lélek gyökereit kutatja. A kérdésről – pünkösd tükrében – művészek, tudósok beszélgetnek. (Kossuth rádió, 9.07)

A Musica Sacra másfél órájában Bach Pünkösdi kantátái és magyar középkori gregorián dallamok csendülnek fel. (Bartók rádió, 9.30)

A Református magazint „Mit jelent nekem a pünkösd?” címmel állították össze. A félórás adásban neves református közéleti személyiségek osztják meg az ünnephez fűződő emlékeiket, gondolataikat. (M1, 10.45)

A Mai hitvallások sorozatban Lengyel Anna újságíró, evangélikus országos felügyelőhelyettes szerepel. A neves rádióriporter életéről, illetve a rádióban s az evangélikus egyházban végzett munkájáról beszél. (M1, 11,15) Ezután a nézők a kapolcsi és a hartai evangélikus templom történetével és hitéletével ismerkedhetnek meg. (M1, 11.45)

Az ünnepen a Duna háromórás műsorfolyammal jelentkezik Gyimesbükkről. A Madéfalva gyermekei összeállításban bukovinai, moldvai és gyimesi csángó zenészek, énekesek és táncosok lépnek fel (11.33), később a színpadra a Sebő Zenekart várják (12.30). A szabadtéri ünnepi szentmisén (13.05) Salamon József plébános a madéfalvi veszedelem 250. évfordulójára emlékezik. E tragédia nyomán születtek a bukovinai és a moldvai magyar falvak, s Gyimes története is innentől ered. Sorsuk mindenki számára okulás: a menekülő nép magyarságát hagyományai és hite tartotta meg.

Pünkösd hétfőjén a Bartók rádió az MR Gyermekkórus hangversenyét közvetíti. Felcsendül többek között Hassler Cantate Domino című alkotása, Kocsár Miklós Salve Reginája s Bartók Hét egynemű kara. A műsorszámok egy részét az erdélyi közönség már az együttes csíksomlyói koncertjén is hallhatta (15.05).


Minden kedves nézőjének és hallgatójának áldott ünnepet kíván az MTVA!

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..