home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Testvér-füzet
Talpai Lóránt
2020.07.16.
LXXV. évf. 29. szám
Testvér-füzet

A nagy sikerű Nagyszülő- és Apa-füzetek után a testvéreké is elkészült — 25 éve történt a srebrenicai mészárlás — Észak-Macedóniába is csak negatív teszttel lehet belépni

A nagy sikerű Nagyszülő- és Apa-füzetek után a testvéreké is elkészült

A magyar kormány úgy erősíti meg a családokat, hogy a gyermekszületéseket igyekszik a lehető legkomplexebb módon támogatni — jelentette ki a családpolitikáért felelős államtitkár. Beneda Attila hozzátette: ehhez azonban a kormányzati intézkedések mellett szükség van a civil szervezetek különleges és tartalmas hozzáadott értékeire. Ezért a nagy sikerű Nagyszülő- és Apa-füzetek után a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elkészítette a Testvér-füzetet, melyet a Magyar Védőnői Szolgálat közreműködésével minden, Magyarországon megszülető gyermek szüleihez eljuttatnak.


 

25 éve történt a srebrenicai mészárlás

1995. július 11-én és az azt követő napokban követték el a modern kori európai történelem egyik legsúlyosabb vérengzését: a boszniai polgárháborúban a szerb erők Srebrenica városának környékén több mint 8000 bosnyák férfit és fiút mészároltak le. Ennek előzménye, hogy Jugoszlávia az 1980-as évek második felétől egyre súlyosabb válságba süllyedt, és az országot végül szétfeszítették a gazdasági, a politikai és legfőképpen az etnikai ellentétek. 1991 nyarán Horvátország és Szlovénia kikiáltotta függetlenségét, példájukat 1992. március 3-án Bosznia-Hercegovina is követte. A köztársaságon belüli szerb, horvát és bosnyák közösség konfliktusai miatt egy hónappal később véres polgárháború tört ki, mely csak 1995-ben ért véget. A harcok során mintegy 100 000 ember vesztette életét, és csaknem 2 millió kényszerült elhagyni otthonát. A háború egyik legtragikusabb fejezete a boszniai szerb enklávéba ékelődött, túlnyomórészt muszlimok lakta Srebrenicához kötődik, az itt elkövetett vérengzés a nemzetiségi ellentétek, a háborús szenvedések jelképévé vált.

 

Észak-Macedóniába is csak negatív teszttel lehet belépni

Az észak-macedón kormány döntése értelmében a szerb, a boszniai, a koszovói és a montenegrói állampolgárok kizárólag 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírusteszttel léphetnek be az országba. Szkopje június 26-án törölte el a beutazási korlátozásokat, ám a térség országainak járványügyi mutatóit látva ismét szigorítást vezetett be. Észak-Macedóniában az utóbbi napokban tovább emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt 8-an haltak bele a COVID—19 szövődményeibe, és ezzel 359-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..