home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Testmozgás hetven év fölött is
Martinek Imre
2020.07.22.
LXXV. évf. 29. szám
Testmozgás hetven év fölött is

Az alábbi cikk ugyancsak a pancsovai Pančevac hetilap június 26-ai számában lett közölve, az újság időközönként magyar nyelven is jelentkező mellékletében. A hertelendyfalvi Mészáros házaspárhoz Lőcsei Ilona és az operatőr/fotós, Idei Sándor kopogtatott be.

A család örömmel fogadta a látogatást. Elmondásuk szerint már több érdeklődő újságíró kereste fel őket, miután tudomást szereztek Mátyás gimnasztikai tehetségéről, aki életkora ellenére jó testi és szellemi egészségnek örvend. Mátyás 1948-ban született, és ifjúkorától végez tornagyakorlatokat, melyeket a mai napig elképesztő könnyedséggel mutat be különféle, saját kezűleg készített tornaszereken.

Mészáros Mátyás és Eszter erős fél évszázada élnek kölcsönös megértésben, boldog házasságban. A 72. életévében levő Mátyás idestova tizenöt éve élvezi a kiérdemelt nyugdíjas éveit, míg Eszter háziasszonyi tevékenykedése mellett virágoskertjének ápolásával tölti szabadidejének jelentős részét. És amíg az udvaron egy kis ideig Eszter virágait csodáljuk, Mátyás már fel is készült a gyakorlatok bemutatására. Afféle mindennapos rutinnal.


Mészáros Mátyás (Idei Sándor felvétele)

A Mészáros család szerény otthonában külön helyet kaptak a tornagyakorlatokhoz szükséges karikák és nyújtók, továbbá a padok és a hinta. A tornaszerek, melyek mindennapos használatban vannak. Az időjárási viszonyoktól függetlenül. Mivel ez alkalommal is eleredt az eső, az első gyakorlatokat az előszobában felszerelt karikákon és nyújtón csodálhatjuk meg. Mátyás egyébként annyira edzett tornász, hogy képes folyamatosan magyarázatokkal kísérni azt, amit éppen csinál, miközben a hangján egyáltalán nem észlelhető, mekkora erőfeszítésnek teszi ki az izomzatát. Az erőnlét titkos receptje pedig egy cseppet sem ördöngösség. Mint mondja, bárki számára elérhető.

— A torna fél egészség. Ha mindennap csinálja az ember, az olyan, mint az orvosság. Aki bírja, amíg nem beteg, addig kellene hogy tornázzon. Egészen fiatal koromban kezdtem, és azóta folytatom ezt az életmódot. Erőst szerettem a tornát az iskolában is, a katonaságban is. Hetente pedig két alkalommal eljárok futballozni.

Az edzésekbe Mátyás egyébként nemcsak az őt felkereső környékbeli fiatalokat, de saját unokáit is bevonja, értékes tartalmi (táplálkozási, egészségi, időbeosztási stb.) és világlátási elemeket építve be mindennapjaikba. Gondosan megtervezett véletlenszerűséggel.

A Mészáros házaspárt, három leánygyermekük lévén, hét unokával és egy dédunokával ajándékozta meg az élet. Annak ellenére, hogy szeretteik közül néhányan az itthontól távol, vagyis külföldön is élnek, a szülők arca már a gyermekeik puszta említésére is felderül. Úgy tartják, aki itt nem tudja feltalálni magát, annak igenis mernie kell elmenni. A lényeg, hogy mindig legyen és maradjon mögöttük egy élő családi fészek, melybe visszavárják a távollevőket.


A tornagyakorlatok egyike

Mészáros Mátyás a postahivatalból vonult nyugdíjba. Tíz éven át sürgönyöket és leveleket kézbesített, aktív szolgálatának további időszakában pedig a postahivatal tulajdonában levő motorkerékpárokat javította. Itt is egyesült a munka a kedvteléssel, hiszen a motorozás ugyancsak nagy szenvedélye volt. Később, nyugdíjazása után is a motorok alkalmi javításával kereste meg a mellékjövedelmet családja számára. A régi motorkerékpárok eltűnésével immár az ő munkájára sincs igény.

Időközben megérkezett az egyik leányunoka, aki készségesen társult nagyapjához a gyakorlatok bemutatásában. Miután már harmadízben is elállt az eső, utolsó közös mutatványuk a láncokra felerősített gumiabroncson való hintázás volt. A nagyapa és unokája, mint két gyermek, élvezte a sajátos hinta repülését.

Mi meg csak néztük őket, és ámultunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..