home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Testmozgás gyerekkel
Bíró Tímea
2020.06.08.
LXXV. évf. 22. szám
Testmozgás gyerekkel

Már fiatalkorban érdemes elkezdeni sportolni és tenni az egészségért. Bátran kijelenthetjük, hogy nincs olyan a testmozgásban, hogy túl korán. A gyerekek izomzatának és egészséges testképének is jót tesz, ha idejében megismerkednek a mozgás örömével. Vonjuk be őket is az edzésünkbe!

A múlt héten a babakocsis gyakorlatokat mutattuk be, ezúttal pedig nézzünk olyan mozgásformát, amely szintén kivitelezhető a lurkó mellett.

Mivel a jóga nyújtó-, relaxáló- és légzőgyakorlatai lassúak, nem igényelnek eszközöket, kiválóan beiktathatóak a gyerekkel töltött mindennapokba. A gyakorlatokat alvó csemete mellett is végezhetjük, de társunk is lehet a tornaidőben. Az interneten olyan gyakorlatokat találhatunk, mint a páros fatartás, dupla kutya, repülőpóz, becsomagolt pillangó, dupla deszka vagy domborítás-homorítás. Nemcsak jó szórakozás a gyereknek és a szülőnek, hanem erősíti is a kettejük közötti kapcsolatot.

A jógához hasonlóan a pilates is olyan elemeket tartalmaz, amelyek gyermekkel is elvégezhetőek. Jó hatással van a testtartásra és a végtagok fejlődésére, ami nagyon fontos a kicsiknél.

Az aerobic űzői közül sokan bevonják a gyereket az edzésbe, hiszen ezáltal megszerettetik a mozgást, illetve a csontok és az izmok ellenálló képessége is erősíthető. Az egyik legkedveltebb gyakorlat, amikor ugrálás közben mindkét oldalra csavarjuk a gerincünket. Egy másik egyszerű gyakorlat az ugrálás közbeni karfeltolás, mely szépen formálja a karunkat. Ugyanilyen hatékony karformáló edzés, ha helyben járunk, és előre vagy oldalra toljuk a karokat. Fontos, hogy ne lengessük őket, mert az nem tesz jót az ízületeknek.

A kitörésnél ne várjuk el, hogy a gyermekünk is szabályosan végezze el a gyakorlatot, ezért neki inkább azt ajánljuk, hogy tegye kezeit a tarkójára, és egyszerűen csak lépjen előre előbb az egyik, majd a másik lábával.

Abban az esetben, ha pici babáról van szó, úgy is végezhetjük a kitörést, hogy a karunkban tartjuk a kicsit. Népszerű a babával való felülés is, mely úgy működik, hogy hanyatt fekszünk, a babát pedig a lábszárunkra fektetjük, és megtartjuk a kezeinél fogva. Megemeljük a lábunkat, de úgy, hogy 90 fokos szöget zárjon be a talajjal. Nyújtsuk ki a lábunkat, majd emeljük fel újra, hogy dolgozzon a hasizom.

Kardioedzésnek tökéletes, ha sarokemelést végzünk szökdelve, ehhez még társíthatjuk a karok oldalra emelését.

Fontos, hogy ne a tűző napon tornázzunk a kicsivel, és gondoskodjunk a megfelelő ruházatról. Ahogy nekünk, úgy neki sem kényelmes, ha szoros vagy túl bő ruhában kell mozognia. Ügyeljünk a folyadékpótlásra, lehetőleg víz formájában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..