home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tessék szaporodni!
BRENNER János
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám

Amikor a múlt század hetvenes éveiben divatba jött a „családtervezés”, nagyon megharagudtam egy (akkor még) fiatal kollégámra. Nem restellte végigjárni az üzleteket, és feljegyezni, mennyibe kerül a babaholmi a pelenkától egészen a babakocsiig (a gyermekülés akkor még nem volt kötelező a gépkocsiban).

Okkal mondhatjuk: „Drága gyermekünk!”

Amikor a múlt század hetvenes éveiben divatba jött a „családtervezés”, nagyon megharagudtam egy (akkor még) fiatal kollégámra. Nem restellte végigjárni az üzleteket, és feljegyezni, mennyibe kerül a babaholmi a pelenkától egészen a babakocsiig (a gyermekülés akkor még nem volt kötelező a gépkocsiban). Az volt a nézetem, hogy a gyermekvállalást nem szabad kommercializálni, az minden tisztességes házastárs legalapvetőbb emberi, erkölcsi kötelessége. Ezt így ki is mondtam, még aktív újságírókoromban, habár utólag bevallhatom, hogy nem vettem figyelembe Nagykikinda Bödön (téglagyári sárdagasztók lakta) és Baranda (agrárproletárok lakta) városrészek igencsak szegény családjait, amelyekben nem volt ritka a hat-nyolc gyermek — ministránsként gyakran megfordultam náluk pár éves gyermekek temetésén.

Igen, más világ volt az, már csak abban a tekintetben is, hogy nem volt munkátlanság és a különféle egyházak jelszavát: „Isten adta, Isten elvette” az önmagukat vigasztaló emberek — nagy sóhajtások közepette — tudomásul vették.

Most kénytelen vagyok igazat adni azoknak a fiatal pároknak, akik ódzkodnak a gyermekvállalástól, s ezzel egyúttal bírálat tárgyává tehetem az országos politikát is. Megpróbálom sorra venni a tárgyi okokat.

Pár hónappal ezelőtt az állam csökkentette a gyermekholmi árrését, az ezeken megvalósítható jövedelem nagyságát, de azóta visszatáncolás következett. Tehát ami nem is olyan régen dicséretes országos politikának tűnt, az mostanság lekerült napirendről.

És itt következik fiatal barátaim és kollégáim egyre erősödő felzúdulása: gyarapítanánk mi országunk lakosságát, vállalnánk a gyermekáldást, de azt látjuk, hogy minden ezzel járó anyagi kiadás máshol — nemcsak egy-két szomszédos országban, hanem a gazdag Nyugaton is — kisebb. Ezután böngésztem a hazai és a külföldi lapokat, hogy megállapítsam: túloznak-e a barátaim, vagy igazat állítanak. No persze, ezúttal sem maradhatnak el a számszerű tények, habár közlésüktől mindig ódzkodom.

Tehát: a gyermekágy ára nálunk 14 000, Szlovéniában 5000, Németországban pedig 5500 dinár. A babakocsié ugyanezen országokban 17 000, 10 000 és 8500, a fürdetés kellékei pedig 350, 230, illetve 170 dinár. A babatörölközőké 200, 190, 140, a babakrémé 360, 340, 200, a pelenkáé 1400, 990, 700, végül a tejesflaskáé 450, 330, 260 dinár. Az egykor szükségtelen, ám most kötelező autós gyermekülésért 3924, 2691, illetve 2900 dinárt kell fizetni. Itt kell megjegyeznem egy fiatal szerbiai házaspár tapasztalatát is. Mostanság kaptak munkát Németországban, és elmondták, hogy itthon igen szűkösen tudtak eleget tenni a babakomfort követelményeinek, odakint pedig minden szükségeset az itteni áraknak a negyedéért, illetve a harmadáért vásárolhatják meg.

Hogy mi a helyzet az élelmiszerárakkal? Íme egy kis összehasonlítás — ezúttal dollárban számítva. Egy dollárért Ausztriában 6,6, Etiópiában 55, Szerbiában 3,35 kiló banán kapható. Tojás dolgában a következő a helyzet: Svédországban egy dollárért 15, Kínában 57, nálunk 32 darab kapható. 5 dollárért Olaszországban 1,1, Franciaországban 2,2, nálunk 0,5 kiló kávé vásárolható. Végül a legfontosabb: ugyanennyiért Angliában 2,25, az USA-ban 1,5, nálunk 0,71 kiló üszőhús jár.

Végül egy kis helyzetkép. Parasztjaink olcsón kénytelenek eladogatni terményeiket, mert a vásárlóknak nincs pénzük. Mégis úgy látom, hogy nagy kereskedelmi láncainkban az áru csakugyan olcsóbb — a termelőékéhez képest. De hogyan lehet olcsóbb? Úgy, hogy összefogtak, kartellbe tömörültek, és akár 140 százalékos árrést is elérhetnek. Nos, az árrés a boldogabbnak számító országokban legfeljebb 10 százalékos lehet — az élelmiszer és a gyermekholmi esetében.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..