home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tessék leporolni a sakktáblát!
Bíró Tímea
2018.11.26.
LXXIII. évf. 47. szám
Tessék leporolni a sakktáblát!

A sakknak számos előnye ismert, ezért egyre népszerűbb a fiatalok körében.

A nagy érdeklődés miatt működik Szabadkán az Aragóniai Beatrix Sakk-klub, mely nagy szeretettel várja az érdeklődőket. Rózsa Zsomborral a sakk fontosságáról beszélgettünk.

* Mit fejleszt a sakk, miért érdemes megtanulni játszani?

— Ebben a modern korban a gyerekeknek valójában nem lexikális tudásra van szükségük, mellyel az iskola folyamatosan terheli őket. Eljutottunk odáig, hogy a lexikális tudás gombnyomásra elérhető. A mai gyerekeknek képességfejlesztésre van szükségük, hogy a mai dinamikus világban feltalálják magukat, és hogy alkalmazkodni tudjanak a folyamatos változásokhoz. A mi klubunk az alapításától kezdve éppen erre helyezte a hangsúlyt, tehát nemcsak sakkot oktatunk, hanem képességeket fejlesztünk, hiszen a játék bizonyítottan 60 képesség fejlesztésére alkalmas, de továbbmegyek, nálunk 500 sakkváltozatot sajátíthatnak el az érdeklődők, vagyis a gyerek folyamatosan új helyzetben, új szabályrendszerben és új környezetben találja magát. Az őt körülvevő folyamatos változásokkal az életet szimuláljuk számára, hiszen fel kell találnia magát, mivel az, amit egy helyzetben tudott alkalmazni, lehet, hogy egy másikban már nem érvényes, és más módszerre lesz szüksége. Gyorsan kell tanulnia, tudnia kell felismerni a helyzetet, és el kell vonatkoztatnia az előző játéktól, mert egy új környezetben és szabályrendszerben teljesen mást várunk el tőle. Digitális eszközök segítségével tanulják nálunk a sakkot, táblagépekkel, melyeket a Szekeres László Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapítvány közös pályázatán nyertünk, ezeken rengeteg applikáció áll rendelkezésükre. Sokan azt gondolják, hogy a sakk meglehetősen régi és elavult, hogy a mai gyerek ezzel nem tud mit kezdeni. Ahhoz, hogy egy fiatal feltalálja magát a digitális korban, éppen egy olyan eszközre van szüksége, amely ennyire fejleszti őt és az alkalmazkodóképességét. Észrevehető, hogy a sakk jótékonyan hat a mai gyerekekre, hiszen azok, akik hozzánk járnak, gyorsabban gondolkodnak, előbb jönnek rá az összefüggésekre, és könnyebben találják fel magukat az idegen helyzetekben, mint azok, akik nem foglalkoznak ezzel a játékkal. Az Európai Unió néhány évvel ezelőtt deklarációt hozott, hogy a tagállamai vezessék be a sakkot az oktatásba. Nálunk ez éppen fordítva történt, a sakk kikerült az oktatásból, és úgy érzem, hogy a mi klubunk lesz a hiánypótlás ezen a területen azoknak a szülőknek, akiknek fontos, hogy a gyerekük más minőségben élje le az életét.

* Mit foglal magában a 6k oktatási modell?

— Ezt dr. Gyarmathy Éva dolgozta ki, és pontosan arról szól, hogy egy ideális tanórát úgy kell felépíteni, hogy a gyerek hat elem szerint fejlődjön. A neve azért 6k, mert minden eleme k betűvel kezdődik:
1. Kommunikáció, együttműködés, társas helyzetek — nagyon fontos, hogy ezek jól működjenek egy-egy foglalkozáson vagy tanórán. Olyan feladatokról beszélünk, amelyek során a gyerekek közös megoldást kell hogy találjanak.
2. Keretek, közösen kialakított szabályok — ezekbe bele kell férni. Akár klasszikus sakkot vagy valamelyik változatát tanuljuk, a keretek mindig meg vannak szabva.
3. Kavalkád — fontos, hogy sokszínű, érdekes és változatos legyen valami.
4. Kezdeményezés, a választás lehetősége — a sakkban rengeteg variáció van, és csak egy jó megoldás létezik.
5. Kreativitás, alkotótevékenység — a klubban teret nyújtunk arra, hogy a gyerekek alkotótevékenységet végezhessenek, mégpedig az átadott szabályrendszerek alapján. Rendkívül élvezik, hogy létrehozhatnak saját játékokat és karaktereket.
6. Kritikai gondolkodás, értelmezés, saját tudás kialakítása — ez az egyik leglényegesebb elem. A gyerek látja, hogy mi miért történik, és a gondolatait meg tudja osztani a többiekkel.

A 6k elemeire épült modellt Budapesten is alkalmazzuk a sakkoktatásban, óriási sikere van a szülők körében, és nemcsak azért, mert látható, hogy a sakknak mennyi jótékony hatása van, hanem azért is, mert ott a játék ismeretét az általános műveltség részének tartják. Nálunk a sakkra még mindig pusztán játékként tekintenek, és a szülők, a tanítók nem ismerik a benne rejlő lehetőségeket. Mindezt felülírja, hogy Polgár Judit kidolgozta a Sakkpalota programot, amiért BELMA-díjat kapott, ez pedig az Európai Unió oktatási díja, és minden évben a legjobb tananyagnak ítélik oda. Mi a gyerekekkel heti egy alkalommal találkozunk, ami bőven elég, mivel rengeteg impulzust kapnak egy foglalkozáson. Ezenkívül elektronikus digitális felületet adunk nekik, azaz otthon is játszhatnak és alkothatnak, mi pedig ezt követni tudjuk. Így a hét minden napján velük vagyunk. A foglalkozásokat Patócs Endre vezeti, és kezdő-, illetve haladócsoportokba lehet jelentkezni a beatrixkiralyne@gmail.com címen. Korhatár nincs, viszont már hat-hét éves kortól érdemes elkezdeni sakkozni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..