home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tervezhető költségvetés
(Tha)
2006.04.04.
LXI. évf. 14. szám
Tervezhető költségvetés

Kisorosz - belvízzel körülvéve - Szabó Attila fotójaAz idei tervekről és a lehetőségekről érdeklődtünk Kisoroszon Kabók Imrétől, a helyi közösség elnökétől. Megtudtuk, hogy a helyi járulékból befolyó eszközökhöz kapcsolódik egy ,,biztos"-nak ígért támogatás, melyet az idei évben a nagykikin...

Kisorosz - belvízzel körülvéve - Szabó Attila fotója

Az idei tervekről és a lehetőségekről érdeklődtünk Kisoroszon Kabók Imrétől, a helyi közösség elnökétől. Megtudtuk, hogy a helyi járulékból befolyó eszközökhöz kapcsolódik egy ,,biztos"-nak ígért támogatás, melyet az idei évben a nagykikindai önkormányzat juttat a község minden falvának. Mivel ezt a pénzt havonta folyósítják, egy kis biztonságot nyújt, hiszen tervezni tudják a szükséges munkálatokat. Az érem másik oldala viszont az, hogy ez a segítség kevésnek bizonyul, hiszen a falvakban a lakosság összességének a negyven százaléka él, a juttatásuk pedig a költségvetésnek csak a három százalékát teszi ki.
Kisorosz kasszájában a legszilárdabb pénzforrás a helyi járulékból eredő összeg, mely a tervek szerint évi szinten eléri a kétmillió dinárt. A pótadót egyébként egyre kevesebb munkás béréből vonják le, a nyugdíjasok viszont önkéntesen bekapcsolódhatnak ebbe az akcióba. Ezt meg is teszik, hiszen a mintegy 400 nyugdíjas közül 270 fizeti a járulékot. A bérletekből származó bevétel és a költségvetési támogatás évente három és fél millió dinárt tesz ki, vagyis a kisorosziak 5,8 millió dinárból gazdálkodhatnak az idén.
- Biztosítanunk kell a helyi közösség munkáját, ami a fizetések mellett a havi kommunális díjakat, a víztisztítás költségeit, az orvosi rendelő működéséhez való hozzájárulást tartalmazza. Segítjük azoknak az intézményeknek és civil szervezeteknek a tevékenységét, amelyek már eddig is bizonyítottak. Ezek közé tartozik a Crvena zvezda futballklub, a Testvériség-Egység Művelődési Egyesület, a Torontál Magyar Művelődési, Oktatási és Ifjúsági Központ, a nyugdíjasok helyi bizottsága, az Önkéntes Tűzoltótestület és a Nőszervezet. Az idei évre tervezzük két halottasház megépítését, a tervek hamarosan elkészülnek, folyamatban vannak a tárgyalások a kivitelezőkkel. Ebbe a sorba tartozik még a templomaink tatarozása, a zöldfelületek rendezése, a magyarcsernyei úton lévő szeméttelep rendezése, a piac lefedése, a Tűzoltó Otthon tetőszerkezetének a javítása és az útburkolat felújítása egy-két utcában. Az új létesítményekhez természetesen szükségünk lesz a nagykikindai önkormányzat támogatására is, amire ígéretet kaptunk - vázolta az eszközök felosztását Kabók Imre.
Arra a kérdésre, hogy javult-e az együttműködésük a községi önkormányzattal, a falubíró azt válaszolta, úgy látszik, kicsit komolyabban veszik a falvak problémáit, hiszen tavaly egyetlen dinárt sem adtak. A helyi közösség elnöke fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy március 12-én, az ünnepi szentmise után megkoszorúzták a temetőben Szabó János honvédszázados sírját, és ebből az alkalomból először használták a vajdasági magyarság lobogóját, amelyet március 15-én kitűztek a helyi közösség épületére is.
A kisoroszi Gligorije Popov Általános Iskolában olyan felújítások történtek a közelmúltban, amelyeket a községi költségvetésből fedeztek. A tornateremben kicserélték a világítótesteket, a bejárat és a szertár fölé új tetőszerkezet került, de megjavították a tetőt az öltöző és az egyik tanterem felett is. A további tervek között szerepel húsz ablak kicserélése, a homlokzat tatarozása és a tornaterem padlózatának a lakkozása.
A helybeli Művelődési Házban a felügyelőség két évvel ezelőtt megtiltotta a színpad használatát, mert az életveszélyessé vált. A munkálatok megkezdésére csak múlt év novemberében került sor. Megújult a színpad deszkázata és a gerendák, a pincét szigetelték és szellőztetővel látták el, újrabetonozták az alagsort, azonkívül a próbaterem csempéit is kicserélték. Mindez 800 ezer dinárba került, amit a községi önkormányzat fedezett a helyi járulékból. Az egyesület amatőrjei meszeltek, festettek, megjavították a székeket, takarítottak. Az épület egy új helyiséggel is bővült, melyet a szövetkezet bocsátott a műkedvelők rendelkezésére - jelenleg itt tárolják a népviseleteket. A kisorosziak az idén Csurka István Markecoló című vígjátékával vettek részt a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XI. Találkozóján Bácsfekehegyen. Ezt az előadást már láthatta a tordai és a magyarittabéi közönség is.
A többi bánsági közösséghez hasonlóan ebben a faluban is lesújtóak azok az adatok, amelyek a lakosság számának az alakulását mutatják. Tavaly a 66 halálesettel szemben csak 22 csecsemő született. A katolikus templomban három házasságkötés és három keresztelés volt, egyházi szertartással 24 elhunytat temettek el. Megfelelő tervezéssel és az életkörülmények javításával talán ezeken a szomorú tényeken is sikerül változtatni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..