home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Tervekben nincs hiány Tordán
Kónya-Kovács Otília
2020.01.29.
LXXV. évf. 4. szám
Tervekben nincs hiány Tordán

Köztudomású, hogy Tordán mindig nagyszabású rendezvényeket szerveznek. Ha ezt mondjuk, akkor gondolhatunk a hamarosan — február 1-jén — kezdődő Tordai Művelődési Napokra, a Kukoricafesztiválra, esetleg a búcsúi rendezvénysorozatra.

Ezek mellett nem hagyhatjuk szó nélkül a szárnyait bontogató újabb eseményt sem, mely a fiatal énekeseket hivatott népszerűsíteni, és említhetnénk a nemrégen megtartott Angyalkert című kiállítást is, mely az óvodáról szólt, s egyúttal fellépési lehetőséget nyújtott a környék legkisebbjeinek.

Dobai Jánossal, a Begaszentgyörgy községhez tartozó Torda település elnökével éppen a fent említett kiállításon beszélgettünk a faluról, a megvalósított projektumokról, tervekről. Elmondta, a helybelieken kívül nagyon sokan látogatják a különféle programokat, így arra a következtetésre jutottak, hogy van igény a tartalmas megmozdulásokra. Büszkén tette hozzá, hogy az események iránt külföldről is érdeklődnek.

— Mindez erőt ad ahhoz, hogy továbbra is tevékenykedjünk, szorgoskodjunk, megszervezzük mindazt, amit eddig is kínáltunk a lakosságnak. Amíg van kinek dolgozni, és lesz közönség, valamint fellépők is, addig mi is tenni fogjuk a dolgunkat. Természetesen nem elegendő csak a lelkesedés és a kitartás, hiszen a műsorainkhoz az elmúlt években is meg kellett szerezni az anyagiakat, hogy méltó rendezvények maradjanak. A továbbiakban is arra törekszünk, hogy ahova csak lehet, benyújtsuk a pályázatainkat, hogy minél zökkenőmentesebben szervezhessük az eseményeinket. Akik eljönnek Tordára, a programokra, jól tudják, hogy mindig színvonalas látnivalókkal állunk elő, és ebből semmiképp sem engedünk. Szorgalmazzuk, hogy a fellépők a lehető legjobb produkciókkal mutatkozzanak be, hogy a vendégeink, nézőink mindig elégedetten és lelkileg feltöltekezve távozzanak egy-egy estről. Ha ezek az események nem gazdagítanák a helyiek mindennapjait, akkor bizonyára ez a kis közösség még jobban széthullana, és a fiatalokat sem lehetne összetartani, bekapcsolni a munkába. Nyugodtan mondhatom, hogy ezeknek a rendezvényeknek megtartóerejük is van, és ezt nem közhelyként kell értelmezni — hallottam Dobai Jánostól.


Kukoricafesztivál

Közben arra is kitért a beszélgetésünk, hogy mint minden közösség, a tordai is fogyatkozik, hiszen munkalehetőség hiányában sokan külföldön próbálkoznak. A legutóbbi népszámláláskor mintegy 1400 lakost tartalmazott a jegyzék, mára ez a szám megcsappant. Az elmúlt két-három évben legalább 250-en kerestek máshol boldogulást, de még mostanság is hétről hétre elhagyja valaki a települést. Súlyosbítja a helyzetet, hogy tavaly csak két gyermek született, és huszonnégyen hunytak el. A polgármester becslése szerint 1000 körüli a lakosság létszáma, de akik még itt vannak, azok helyben is akarnak maradni. Egyszersmind a falu vezetősége is mindent megtesz annak érdekében, hogy az emberek jól érezzék magukat, és a szülőföldjükön is megtalálják a számításukat.


A legkisebbek bemutatkozása

A tordaiak nem mondtak le a nagy terveikről. Ha eddig nem sikerült megvalósítani egy-egy álmot, a jövőben újra és újra megpróbálkoznak vele, hiszen ki tudja, mikor kacsint rájuk a szerencse. Ilyen például a keserűvíz kiaknázása és a termálfürdő.

— Valóban nem mondtunk le a nagy elképzeléseinkről. Ott lebeg előttünk mindaz, amit szeretnénk megvalósítani, és reméljük, lesznek majd olyan pályázatok, amelyekkel élve realizálhatjuk is a terveinket. Látva, hogy a magyar kormány az utóbbi időszakban mind erőteljesebben segíti a vajdasági magyar embereket, bízunk abban, hogy hathatós támogatással a mi álmaink is valóra válhatnak. Van Tordán néhány kút, mely egyedi vízforrásnak számít, az úgynevezett keserűvizet palackozni is lehetne innen. Azért is fontosak ezek a célok, mert a fiataloknak is munkalehetőséget adhatnának, akik talán jobb kedvvel maradnának itthon, ha biztos alapokon nyugodna a jövőjük.


Sok fellépő látható a tordai rendezvényeken (a szerző felvételei)

A múlt év januárjától nincs helyi járulék a faluban, és úgy gondolták, nem is próbálják újra bevezetni, mert a polgároknak így sem könnyű az életük. Ettől eltekintve igyekeznek csinosítani a települést, nemrég fejeződött be a Rákóczi Ferenc utca útburkolatának a javítása, és a középületeken is elvégezték mindazokat a kisebb-nagyobb tatarozásokat, amelyek szükségesek voltak.

— Bízunk abban, hogy a régóta dédelgetett álmunk is megvalósul, ígéretet kaptunk ugyanis, hogy az iskolánknak felépül majd a tornaterme. Ez a beruházás Begaszentgyörgy község támogatásával, illetve a tartományi kormány segítségével valósul meg. A minisztériumi tervvel összhangban, mely szerint ahol csak lehetséges, ott az iskolák álljanak át a délelőtti tanításra, ezt a leendő építkezést arra is kihasználnánk, hogy még néhány tantermet építsünk, és akkor a helyi Ady Endre Általános Iskola is egy váltásban tudna működni. Dobai János azt is elmondta, hogy hozzáfogtak az ifjúsági otthon épületének teljes felújításához, és nemcsak ez az objektum öltözik új köntösbe, hanem a környező épületeket is kicsinosítják. Emellett terveznek egy nagy, szabad teraszt és nyári színpadot, így az egész sportközpont külön kis oázissá alakulhatna át, melyet a fiatalok is használhatnának, és a civil szervezetek is belakhatnák. A tartalmakról is gondoskodnának, hiszen úgy van értelme mindezt megvalósítani, ha a tatarozás után maximálisan ki is tudják használni a felújított épületet és környékét. Az elkövetkező két évben erre összpontosítanak a tordai faluvezetők, ígéretet kaptak ugyanis, hogy a támogatások sem maradnak el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..