home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Térségek, melyek sohasem válhatnak idegenné
Tóth Lívia
2013.12.11.
LXVIII. évf. 50. szám
Térségek, melyek sohasem válhatnak idegenné

Venczel Valentin október 1-jétől foglalta el igazgatói posztját az Újvidéki Színházban. Mint ismeretes, az intézmény új vezetőjének kinevezési folyamata elég nagy vihart kavart, a színházi szakemberek egy csoportja ugyanis a korábbi megbízott igazgatót, a jelenlegi művészeti vezetőt támogatta, és elégedetlenségének nyílt levélben, valamint a sajtóban is hangot adott.

Venczel Valentin több mint két évtizedet töltött a szülőföldjétől távol, sikeresen tevékenykedett az egri Gárdonyi Géza Színházban, megbecsült tagja volt az ottani társulatnak. Miért éppen most döntött a visszatérés mellett, amikor a súlyos gazdasági helyzet, a pénzhiány miatt egyre nehezebb Vajdaságban színházat működtetni?

Az igazgató úr — kérésemre — írásban válaszolt.

— Mindig meg voltam győződve arról, hogy ami a kulturális hovatartozásomat illeti, egyazon térben létezek. Nagybecskerek, Újvidék, Eger, Kaposvár — a térségnek ezek a pontjai számomra soha nem voltak, és nem is lesznek idegenek. Amikor elmentem Vajdaságból, az éppen olyan nagy lehetőségeket nyújtott, mint Magyarország. Most, a visszatérésemkor ugyanazokkal az anyagi, pénzügyi, egzisztenciális gondokkal küszködnek az emberek itt is, mint a határ túloldalán. Amikor színházat kellett választanom, sohasem az anyagiak függvényében döntöttem. Már sokszor elmondtam, hogy az Újvidéki Színház igazgatói posztjára azért jelentkeztem, mert megüresedett, és nyilvános pályázat útján szándékozták betölteni a munkahelyet a fenntartók.

Hogyan definiálná az Újvidéki Színház feladatát és szerepét a vajdasági, a szerbiai, illetve a magyarországi színházi palettán?

— Az Újvidéki Színház (ez már közhelyszámba megy) megkerülhetetlen hídja a szerb és a magyar kultúrának, továbbá jelentős intézménye a szerbiai művelődésnek. Nem feledkezhetünk meg azonban arról sem, hogy a színház a vajdasági magyar kisebbség közösségi intézménye, mely egyben része az egyetemes magyar kulturális, művészeti létnek is. Összmagyar vonatkozásban a színház nyitott kapu a Balkán irányába vagy irányából.

Ebben az évadban nem lesz változás, a következőben azonban nagyobb súlyt helyezünk a nézők igényeire — nyilatkozta. Miért gondolja úgy, hogy a jelenlegi repertoár nem a nézők igényeit tükrözi?

— Erre nagyon egyszerű a válaszom: a színházban megforduló magyar nézők száma utal erre.

Már több interjúban olvashattunk, és a pályázati anyagában is megtalálható, hogy az Újvidéki Színházban gyermek- és bábprogram elindítását tervezi, valamint a színház budapesti színpadának létrehozását. Hogyan kívánja ezeket megvalósítani? Szükség lesz-e például a társulat bővítésére?

— Minden intézményvezetőnek — a reális lehetőségektől függetlenül — törekednie kell az intézmény bővítésére. Hogy ebből mi válik valóra, az sokszor nem az intézményvezetőtől függ. A gyermekprogram a gyermekirodalom remekműveinek bemutatásával valósulhat meg. A jövőben tehát a színház éves programtervének egy-két gyermekeknek szánt produkció is része lesz.

Ön Nagybecskereken született, ahol jelenleg nincs hivatásos magyar színház, de már voltak kezdeményezések a létrehozására. Támogatná-e az efféle törekvéseket, illetve hogyan képzeli el az Újvidéki Színház állandósított nagybecskereki jelenlétét?

— Húsz éve nemcsak támogatom, hanem tevőlegesen is részt vettem néhány próbálkozásban, melyeknek célja a nagybecskereki magyar hivatásos színház létrehozása volt. Mint ismeretes, számos erre irányuló kezdeményezés hamvába holt volt, ezáltal Nagybecskerek és Közép-Bánát magyar ajkú közösségének jogos igénye kielégítetlen maradt.

A programommal összhangban hamarosan megszületik a Toša Jova-nović Népszínházzal kötendő műszaki-logisztikai megállapodás, melynek értelmében az említett színház már a jövő év elejétől „befogadója” lesz előadásaink sorozatának. A megállapodás a gyermekszínházi produkciókra is kiterjed, tekintettel arra, hogy Nagybecskereken egy nagy múltú, magyar nyelvű gyermekszínház működik. A 2014—15-ös műsorán már olyan előadás is szerepel, amely a nagybecskereki színház színpadára készül, de megfelel a közép-bánáti régió tájolási céljainak is.

Két hónapja foglalta el az igazgatói széket. Hogyan ítéli meg a jelenlegi helyzetet: milyen a hangulat a színházban, elfogadták-e Önt?

— Ezt a kérdést talán a színház dolgozóinak kellene feltennie. Megítélésem szerint a művészek, a műszaki szakemberek és az adminisztrációs munkatársak szakszerűen, odaadóan végzik a napi feladataikat. A munkahelyi viszonyokat az együvé tartozás érzése jellemzi. A személyek közötti súrlódásokat, félreértéseket vagy az eltérő véleményekből adódó konfliktusokat teljesen természetesnek, és minden intézményre jellemzőnek tartom. Sajnos nem tudok beszámolni olyan típusú feszültségről vagy a személyemmel kapcsolatos elutasításról, amelyről bizonyos színházon kívüli személyek szívesen hallanának.

 

Pályakép:

Venczel Valentin 1952-ben született Nagybecskereken. 1974-ben, az első nemzedék tagjaként vették fel az Újvidéki Akadémia magyar tannyelvű Színművészeti Tanszékére, és 1978-ban okleveles színészként végzett.

Tanulmányai befejezése után az Újvidéki Színházhoz szerződött, és két év kihagyással — társadalmi-politikai szerepvállalás miatt — 1991-ig dolgozott.

1989-től két évadot töltött Kaposváron — és az Újvidéki Színházban párhuzamosan —, majd az egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött.

Egerben több mint nyolcvan szerepet formált meg, háromszor nyerte el az Évad Művésze címet, több közönség- és szakmai díj birtokosa, megkapta Eger város Művészeti Nívódíját és az Aase-díjat.

Számos előadás rendezett, gyermekszínházat vezetett — felnőtteknek. Fontosnak tartja az értelmileg sérült felnőttek drámapedagógiai foglalkoztatást, valamint tanári tevékenységet is folytatott.

2013. október 1-jétől az Újvidéki Színház igazgatója.

Az Újvidéki Színház idei évadjának új bemutatója Gerhart Hauptmann A patkányok című darabja lesz Alföldi Róbert rendezésében. A premier dátuma december 20-a, az első ismétlést december 21-én láthatja a közönség.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..