Terrortámadás és tűzijáték

Terrortámadás és tűzijáték

​​​​​​​Államalapító királyukat ünnepelték a magyar közösségek — Terrortámadások Spanyolországban

Államalapító királyukat ünnepelték a magyar közösségek

Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án, az államalapító Szent István királyra emlékeztek az anyaországban és a határokon túli magyar közösségekben. Budapesten — számos rendezvény mellett — megtartották a Szent Jobb-körmenetet, valamint Áder János államfő átadta a Magyar Szent István Rend díjat Erdő Péter bíborosnak és Vásáry Tamás zongoraművésznek.

— Mást jelent ma a biztonság, mint akár csak egy évtizede: ismét védenünk kell határainkat, meg kell védenünk azt a független, szabad és európai országot, amelyet Szent István óta magyarok millióinak áldozata, jelleme és munkája formált — mondta Áder János köztársasági elnök a Kossuth Lajos téren tartott tisztavatáson. Ugyanezen az eseményen Simicskó István honvédelmi miniszter a haza pótolhatatlanságáról beszélt.

Napközben az időjárási viszonyok nem tették lehetővé a fővárosi légi parádé tervezett eseményeinek teljes körű megtartását, de az esti tűzijátékot — amelyet az utóbbi évek leglátványosabbjának neveztek — teljes pompájában csodálhatta meg a helyszínen levő közönség, valamint mindazok, akik a közmédia közvetítését kísérték figyelemmel.

Az országon átvonuló hidegfront miatt több helyen kellett módosítani, illetve lemondani egyes ünnepi programokat.

 

Terrortámadások Spanyolországban

Augusztus 17-én délután kisteherautó hajtott a gyalogosok közé Barcelona központjában, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A rendőrség terrortámadásnak minősítette az esetet, amelyben tizenhárom ember meghalt, és több mint százhúszan megsebesültek, köztük sok külföldi. Néhány órával később az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet magára vállalta a merényletet. Az áldozatok között van egy hétéves brit-ausztrál kisfiú is, akit később azonosítottak, de a hírek szerint egy hároméves fiúcska is a helyszínen lelte halálát.

Nyolc órával a barcelonai merénylet után Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el: hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt.

A merényletek után a rendőrség Cabrils városában lelőtt öt terroristát. Mint kiderült, egyikük, egy bizonyos Moussa Oukabir a barcelonai támadás értelmi szerzője és elkövetője volt. A spanyol média az előzetes nyomozási eredményekre hivatkozva jelentette, hogy egy tizenkét fős, többnyire 17 és 24 év közötti fiatalokból álló terrorista sejt szervezhette meg mindkét gázolásos merényletet.
Közben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet magára vállalta a cambrilsi gázolásos merénylet elkövetését is.

Egy év alatt ez volt a hetedik olyan terrortámadás Európában, amely során járműveket használtak fegyverként a merénylők.


A nyitókép illusztráció: MTI

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Terrortámadás és tűzijáték
Világkép
Terrortámadás és tűzijáték
Világkép
Facebook

Támogatóink