Tengeri útzár

Tengeri útzár

Az EU lezárná a földközi-tengeri migrációs útvonalat — „Új korszak” kezdődik Kínában — Trump 600 millió dollárral lett szegényebb

Az EU lezárná a földközi-tengeri migrációs útvonalat

Valódi esély van a Földközi-tenger középső térségében húzódó migrációs útvonal lezárására, hiszen az uniós tagállamok vezetői megállapodtak, hogy fokozzák az olasz hatóságoknak és az észak-afrikai országoknak nyújtott támogatásukat — közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli uniós csúcstalálkozón. Arról is beszámolt, hogy az uniós állam- és kormányfők fokozott segítséget ajánlottak fel Olaszország számára a migrációs válság kezeléséhez, a bevándorlóáradat megfékezéséhez, illetve abban is megegyeztek, hogy „elegendő” támogatásban részesítik az észak-afrikai országokat. Ahogyan Tusk fogalmazott, az Európai Bizottság garantálni fogja, hogy az erre a célra Afrikának nyújtott uniós támogatást az illegális bevándorlás felszámolására fordítsák. „Már néhány héten belül konkrét eredmények várhatóak” — vélekedett.

„Új korszak” kezdődik Kínában

Modern, szocialista ország felépítését és egy „új korszak” elindítását ígérte Hszi Csin-ping kínai elnök a kommunista párt ötévenként megrendezett, egyhetes kongresszusát megnyitó beszédében, hozzátéve, hogy Kína soha nem fogja másolni semelyik másik ország politikai rendszerét, mégis nyitott marad a világra. A kongresszuson megválasztották a párt új politikai bizottságát, mely a következő öt évben irányítja majd a nagyjából 1,4 milliárdos lakosságú országot. Hszi több mint három órán át beszélt több mint kétezer küldött előtt. Felszólította a párt tagjait, hogy vegyék fel a küzdelmet minden ellen, ami veszélyeztetheti a párt hatalmát.

Trump 600 millió dollárral lett szegényebb

3,1 milliárd dollárra csökkent Donald Trump vagyona a Forbes pénzügyi magazin legfrissebb összesítése alapján. Az amerikai elnök így egy év alatt 92 helyet csúszott vissza a leggazdagabb amerikaiak listáján, jelenleg a 248. A magazin szerint az ingatlanbefektetésekből, illetve a nevének licencbe adásából meggazdagodott Trump vagyonát egyrészt a költséges kampánya ritkította meg, másrészt pedig a New York-i ingatlanpiacot sújtó válság. A New York-i ingatlanokon kívül a Miamiban található golfpályája értéke is nagyot zuhant az elmúlt egy esztendőben, továbbá a legnagyobb külföldi befektetései, a skóciai golfpályái is hozzájárultak a „lecsúszáshoz”, ezek ugyanis nagyon veszteségesek. Az egyik pályája például tavaly 23 millió dolláros mínuszt hozott.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Tengeri útzár
Világkép
Tengeri útzár
Világkép
  • MTI
  • 2019.12.03.
  • LXXIV. évfolyam 48. szám
Facebook

Támogatóink