home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tengeri atomenergia
T. L.
2013.07.17.
LXVIII. évf. 29. szám
Tengeri atomenergia

Akademik Lomonosov, az úszó atomerőmű — Erdő az óceán mélyén — Algamező Kínában — Elhunyt a számítógépes egér feltalálója — A Curiosity a Sharp-hegy felé vette az irányt

Akademik Lomonosov, az úszó atomerőmű

2016-ban bocsáthatják útjára az első úszó atomerőművet. Az Akademik Lomonosov névre keresztelt úszóerőmű  energiával, hővel és ivóvízzel látná el a nehezen elérhető területeket. Építése még 2007-ben elkezdődött, az elmúlt két évben azonban nem volt rá pénz. A hajót az atommeghajtású jégtörők alapján tervezték, a technológia valójában ötven éve adva van, és sikeresen használják sarkvidéki területeken. Az úszó erőmű 21 500 tonna vízkiszorítású, s 69 fős személyzettel járja majd a vizeket. Akár egy 200 ezres városnak is elegendő energiát biztosíthat a jövőben. Ezenkívül képes napi 240 ezer köbméter tiszta vizet előállítani. A vízi jármű iránt rendkívül nagy az érdeklődés. Eddig 15 ország, köztük Kína, Indonézia és Argentína is jelezte, hogy érdekelnék ilyen, nehezen megközelíthető helyekre is eljuttatható energiatermelési megoldások.

Erdő az óceán mélyén

őt találtak a Mexikói-öbölben, a víz alatt. A búvárok Alabama partjai mentén akadtak rá a több mint 50 ezer éves cipruserdőre. A fák maradványai legalább 0,8 kilométeres területet foglalnak el, és 18 méterrel a felszín alatt helyezkednek el. A víz alatti ősi táj feltárására alig néhány év áll rendelkezésre, mielőtt az üregásó tengeri állatok elpusztítanák. Az erdőség mesterséges zátonnyá vált, és halaknak, rákféléknek, illetve más víz alatti élőlényeknek nyújt otthont. A fák némelyike igen masszív, számos törzs megdőlt, mielőtt az óceáni üledék ellepte volna.

Algamező Kínában

Megszokottá vált már szinte, hogy Kínából gyakran érkeznek hírek különféle furcsaságokról, természeti csodákról vagy éppen természeti katasztrófákról. Most több mint húszmillió tonna alga lepte el Kína tengerpartját. A helyiek szerint a jelenség teljesen megszokott a környéken. A zöld algák az évnek ebben az időszakában mindig megjelennek. Általában július közepéig borítja algamező a tengert. Mintegy 2300 munkás dolgozik a tisztításon, 590 járművel. Az összegyűjtött zöld algát kiszárítják, és a műtrágyagyártásban, valamint a haszonállatok etetésére használják majd föl.

Elhunyt a számítógépes egér feltalálója

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Doug Engelbart, a számítógépes egér atyja. A számítástechnikai területen úttörőnek tartott amerikai feltaláló az 1960-as években fejlesztette ki az akkor még faházas, két fémkeréken gördülő egeret. A tudós egy kaliforniai kutatóintézetben dolgozott az e-mail, a szövegszerkesztés és a videokonferencia korai változatain is. A sors fintora, hogy a számítógépes egér feltalálóját sohasem tette gazdaggá találmánya, a szabadalma ugyanis 1987-ben, még az egér elterjedése előtt lejárt.

A Curiosity a Sharp-hegy felé vette az irányt

Elhagyta eddigi tartózkodási helyét a Curiosity amerikai Mars-járó és elindult arra a hosszú útra, amelynek végcélja a Mars Sharp nevű hegyén elhelyezkedő Gale-kráteréből kiemelkedő Aeolis-csúcs lesz. Útja várhatóan kilenc hónaptól egy évig tart, s számos megállót terveznek a NASA szakemberei. A kutatók becslései szerint a haladás attól is függ, hogy mit fedez fel útközben a Curiosity.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..