home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tengelicen tanácskoznak a külhoni magyar újságírók
2021.10.16.
LXXVI. évf. 41. szám
Tengelicen tanácskoznak a külhoni magyar újságírók

Tizenhat évvel ezelőtt Szegeden tartotta meg alakuló ülését a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója (KMÚEK), az első határokon átívelő szakmai és érdekvédelmi szervezet, amelynek fő célja az elszakított területeken élő és tevékenykedő magyar újságírók felkarolása, a kapcsolatépítés és a közös feladatok kijelölése volt. Az elmúlt másfél évtizedben ez a kezdeményezés rendkívül sikeresnek bizonyult, amit nem csupán a több mint 20 megtartott konferencia, hanem a külhoni magyar közösségekben szervezett közös rendezvények, szakmai tanácskozások, tapasztalatcserével egybekötött nyári táborok és együttes kiadványok is bizonyítanak.

A KMÚEK tavaly akarta megünnepelni fennállásának 15. évfordulóját, a járványhelyzet azonban ezt meghiúsította. Ezen a hétvégén viszont sikerült találkozniuk a Kárpát-medencei újságíróknak. A rendezvényre, amely a magyarországi Tengelicen pénteken este kezdődött, Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Horvátországból, Vajdaságból és az anyaországból érkeztek újságírók. Az esemény fővédnöke Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnökasszonya, aki a KMÚEK tevékenységünk aktív támogatója.

Fotók: Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A megnyitón az egybegyűltekhez szólt Szili Katalin és Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Gáncs István, Tengelic város polgármestere.

A Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója Messzelátó-díjjal tüntette ki Potápi Árpád Jánost, annak a tevékenységének az elismeréseként, amellyel az elmúlt évek során hozzájárult a KMÚEK és a külhoni magyar tájékoztatás ügyének előmozdításáért.

Szombaton Szilágyi Péter miniszteri biztos A magyar nemzetpolitika eredményei, Kalmár Ferenc miniszteri biztos pedig Magyarország szomszédságpolitikája címmel tartott előadást.

A tanácskozás Szili Katalin Harmincból tíz című értekezésével folytatódik, majd a KMÚEK tagszervezeteinek konzultációja következik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..