home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Templombúcsú Töröktopolyán
NAGY Erzsébet
2009.08.26.
LXIV. évf. 34. szám
Templombúcsú Töröktopolyán

Szentmise TöröktopolyánBánát egyetlen Mária-kegyhelyén, Töröktopolyán Nagyboldogasszony napján tartották meg a templombúcsút. A zarándokok már előző nap a déli órákban megérkeztek. Nagyon sok hívő jött el ebbe a kis bánáti faluba, több autóbusz érkezett Bánát egész területéről, de még Bácsk...

Szentmise Töröktopolyán

Bánát egyetlen Mária-kegyhelyén, Töröktopolyán Nagyboldogasszony napján tartották meg a templombúcsút. A zarándokok már előző nap a déli órákban megérkeztek. Nagyon sok hívő jött el ebbe a kis bánáti faluba, több autóbusz érkezett Bánát egész területéről, de még Bácskából is voltak látogatók. Sokan gépkocsival tették meg az utat, mostanra ugyanis már kihalt az a régi szokás, hogy gyalog, szekéren vagy traktorral járnak az emberek a búcsúra.
Töröktopolyán kétnapos a búcsú. A Nagyboldogasszony ünnepe előtti napon, a déli órákban már megérkeztek a vendégek, és végigjárták a keresztutat. Pontosan délben kezdődött a búcsúmegnyitó szentmise, majd egész délután gyónási alkalom várta a hívőket. Fél ötkor horvát nyelvű szentmise volt, majd fél hattól a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus mutatkozott be a templomban. Nagy sikerrel adták elő az egyházzenei áhítatot. Az ünnep előesti szabadtéri magyar nyelvű szentmise este hét órakor kezdődött, több százan vettek rajta részt. Éjfélkor ifjúsági misét tartottak, majd egész éjszaka virrasztottak, és éjszakai programok követték egymást: szentségimádás, ifjúsági műsor, rózsafüzér, elmélkedés. Nagyboldogasszony napján tíz órakor tartották az ünnepi szentmisét, majd dél körül befejeződött a zarándoklat.
Az ünnep előesti szentmisén több száz hívő vett részt, akik a környező településekről zarándokoltak ide. A megjelenteket dr. Német László nagybecskereki megyés püspök köszöntötte, majd ünnepi beszédében Nagyboldogasszony napjáról, Mária halálának napjáról és menybemeneteléről beszélt.
- A mi életünknek is van célja, értelme, nemcsak szenvedünk, de örülünk is, építünk is. Minden ember életének egyszer vége lesz, és életünk végén, az ítéletkor Isten a sebeket begyógyítja, az igazságtalanságokat kijavítja, és következik az ítélet. Ez a remény fűtsön minden embert, mert nagyon fontos, hogy minden szenvedés ellenére megőrizzük a hitünket - mondta többek között ünnepei beszédében dr. Német László püspök.
A szentmise, amelyet még ünnepélyesebbé tett a nagybecskereki Emmanuel kórus és a törökbecsei egyházi kórus közös éneklése, a papság és a hívek gyertyás körmenetével fejeződött be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..