home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Templom van, iskola nincs, az anyanyelvet kevesen őrzik
Tóth Lívia
2015.08.17.
LXX. évf. 32. szám
Templom van, iskola nincs, az anyanyelvet kevesen őrzik

Nagyszered (szerbül Veliko Središte, németül Groß-Sredischte) Versec községhez tartozik. A települést az 1717. évi kamarai jegyzékbe 72 házzal Veliki Szerediste néven vették fel, és ekkor még óhitűek lakták. A XIX. század elején református magyarok telepedtek le a faluban. Római katolikus temploma a rózsafüzér királynője tiszteletére épült 1898-ban.

1910-ben a 2287 lakosból 415 magyar, 380 német, 1057 szerb, 353 cseh volt, 843 római katolikus, 257 református, 1139 görögkeleti ortodox. 2011-ben az 1270 itt élő közül 1044 szerbnek, 99 magyarnak, 32 románnak, 4 németnek stb. vallotta magát. Nagyszereden jelenleg is csaknem harminc magyar nemzetiségű család található, de az anyanyelvüket inkább csak az idősebbek használják, sőt, még közülük sem mindenki.

A helyzet ismeretében nem kell csodálkozni rajta, hogy a néhanapján a faluba tévedő újságírókat Nehéz Rozáliához és családjához kalauzolják. Náluk ugyanis négy generáció él együtt, és Rozálián kívül a lánya, a fia meg az unokája is beszéli a magyar nyelvet.  


Veronka, Rozália és Elvira (Paraczky László fotója)

Vendéglátónk, miközben promencliből (mentából) készült szörppel kínált bennünket, szabadkozott ugyan, hogy már ő sem bírja tökéletesen az anyanyelvét, de ezt szinte észre sem lehetett venni. Inkább az írásra gondolhatott, mert, mint mondta, nem tudja, hol kell hosszú és rövid magán-, illetve mássalhangzókat használni. Amin szintén nem kell meglepődni, hiszen annak idején alig három osztályt fejezhetett be magyarul, a tanító nénije nyugdíjba vonulása után ugyanis már csak szerb tagozaton tanulhatott tovább.

Az adatok alapján a magyar nyelvű oktatás az 1950-es évek elején szűnt meg Nagyszereden. Igaz, később megkísérelték az újraszervezését, de akkor már nem igazán volt kinek. A szülők többsége úgy gondolta, ha már a gyermek szerbül kezdett el tanulni, akkor folytassa is azon a nyelven. 

„Megtettem, ami tőlem tellett”

Nehéz Rozália nagyszülei a szomszédos Nagyzsámról (Jamu Mare, Románia) érkeztek.

— Akkor a magyarok többnyire tanyákon éltek, ott dolgoztak, a jószággal foglalkoztak. Az a birtok, ahol én születtem 1944-ben, a Frisch család tulajdona volt, mi kettesnek hívtuk. Tudják, az úgy volt, hogy a családok vándoroltak, egy évre elszegődtek, aztán mentek tovább ahhoz a gazdához, amelyik jobban fizetett.

1988 óta vagyok pénztáros a hitközségben, és a templomot is én takarítom. A katolikus templomban havonta kétszer tartanak misét, az első vasárnapon magyarul, a harmadikon szerbül. A papunk Versecen lakik, görög katolikus, beszél magyarul, szerbül, románul. Sajnos nagyon kevesen járunk rendszeresen templomba. Karácsonykor, húsvétkor sokan vagyunk, de egyébként nem, és ha gyermeket látnak a misén, azok az én dédunokáim. A fiam fiatalabb lánya Versecen van férjnél, ők általában akkor jönnek hozzánk vasárnapi ebédre, amikor a plébános úr is a faluban van, és együtt megyünk a misére.   

Ebben a házban négy generáció él együtt. Elvira, a lányom, Versecen, a Swisslion gyárban dolgozik. Itt van a fiam, Imre — aki repülőgép-mechanikus — és a menyem meg az egyik unokám, Veronka és az ő kisfia. Mivel az anyja a verseci Fresenius vállalatban kapott munkát, én vigyázok a dédunokámra. 1984-ben hirtelen elvesztettem az uramat, pedig soha nem panaszkodott, hogy beteg volna.

A gyerekeim tudnak magyarul beszélni, írni, olvasni. Itt nincs magyar újság, korábban a televízióban sem láthattunk magyar műsort, de most már nézhetjük a Duna és a Pannon TV-t is. Én akartam, hogy a gyermekeim járjanak hittanra, megkereszteltük őket, elsőáldozók, bérmálkozók voltak, megtettem, ami tőlem tellett.


A Rózsafüzér királynője katolikus templom (Martinek Imre fotója)

* Hány magyar család él a faluban?

— Ezt nem lehet pontosan megmondani. Házszenteléskor 29-32 házat írunk fel, de azokban sem teljesen magyar családok élnek, az egyházi tagságot húsz család fizeti. Én már unalmas vagyok, mert mindig hívogatom az embereket, hogy jöjjenek a templomba, hiszen vasárnap délután háromkor, amikor a plébános úr a misét tartja, nincs más munka a ház körül. Mi, asszonyok azokon a vasárnapokon is elmentünk a templomba, délelőtt egy fél órára, amikor az atya nem volt itt, elmondtunk néhány imát és éneket. Ezt a szokást a télen szakítottuk meg, mert már csak ketten maradtunk.

Egy kicsit odaültem Janković Elvirához és Pavičić Veronkához is, akik a másik szobában várták, hogy az édesanya, illetve a nagymama befejezze a beszélgetést az újságírókkal. Veronka 1986-ban született, a kisfia kétéves. Elmondta, a faluban szeretne maradni, mert így neki is könnyebb, hiszen tudja, hogy amíg dolgozik, a gyermeke jó kezekben van.

Arról is mesélt, hogy az ő idejükben már nem volt diszkó a kastélyban, így inkább házibulikon szórakoztak. A falunak jelenleg mintegy ezer lakosa van, a nyolcosztályos iskolában talán száz diák tanul, az óvodások, vagyis a négy-hat évesek, húszan lehetnek. Sokan dolgoznak a földjükön, tehenet, birkát tartanak, de csak három-négy családról mondható el, hogy jól él, vagyis tehetősebb, mint a többiek.  

A nagyszeredi kúriák


Elhanyagoltan is csodálatos — a kisebb nagyszeredi kúria (Martinek Imre fotója)

A krónikások szerint a Lazarović család 1803-ban Szerbiából érkezett Bánátba. Kevevárán (Kovinban) talált otthonra, majd Golub Lazarović — akinek a nevét a magyar nyelvű szövegekben Lazarovits, Lazarovich és Lazarovics formában is említik — a kincstártól 1823-ban a nagyszeredi, 1839-ben pedig a kisszeredi uradalmat vásárolt. A családalapítót V. Ferdinánd 1841-ben nemesi rangra emelte. A Lazarovićok nevéhez fűződik a két nagyszeredi kúria építtetése, melyekből akár idegenforgalmi látványosság is lehetne, de az egyikben általános iskola működik, a másik pedig — mely még elhagyatottságában is tekintélyt parancsol — rendkívül elhanyagolt állapotban van.

A nagyobb, az úgynevezett régi kastély klasszicista stílusban épült az 1860-as években. Golub akkor már elhunyt, így a munkálatok az özvegyéhez, Ana Milkovićhoz köthetőek. Öt gyermekük közül Vasilije Temes vármegye másodispánja, majd királyi tanácsosa, 1876-ig pedig Temesvár főispánja volt. Az oszlopos bejáratú építményt 1896-ban Frisch Gyula vásárolta meg, majd az örököseié, Klier Károlyé és Rónai Györgyé lett, a háború után pedig államosították.

A kisebbik kastély, melynek sarkait sokszögű gótikus tornyocskák díszítik, a XX. század elején készült el. A következő tulajdonosa Hauser Károly volt, majd erre az objektumra is az államosítás várt. A kapuja jelenleg zárva van, de a kíváncsiskodók az iskola udvarából átjuthatnak, és mivel a bejárati ajtaja már hiányzik, az épületben is gond nélkül bóklászhatnak. Hogy nemrégiben diszkónak használták, arról a falakon lévő graffitik tanúskodnak. Minden szobában sok a szemét, de a fa ablak- és ajtókeretek még a helyükön vannak, nem vitték el őket tüzelőnek, a padlót sem szaggatták fel. Talán furcsán hangzik, de az épület varázsa megmaradt, és még most is el tudjuk képzelni, milyen szép lehetett valamikor!


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..