home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Templom, hitélet, egyházzene
Tóth Lívia
2022.02.14.
LXXVII. évf. 6. szám
Templom, hitélet, egyházzene

A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával, az újvidéki Agapé Kiadó gondozásában jelent meg Tari László 125 éves a zentai Jézus Szentséges Szíve templom című könyve. A kötet sok érdekes információt közöl a templom múltjáról és jelenéről, az összeállítást színes fotók teszik érdekessé és látványossá. A fedőlap Majlend Ferenc festményének felhasználásával készült.

„A 125 éves jubileum alkalmat ad arra, hogy hálát adjunk az Örökkévalónak ezért a drága és szép örökségért. Templomunk fennállása Istenhez, katolikus keresztény hitünkhöz, magyarságunkhoz, ugyanakkor templomépítő őseink emlékéhez való ragaszkodásunknak fényes bizonysága. Ez egyben hívőközösségünk szíve is, ez vallási és lelki-szellemi életünk központja, kultúránk egyik védőbástyája. Számunkra a legszebb, a legkedvesebb, legdrágább, mert bárhova megyünk a nagyvilágban, sok szépséget és értéket fedezhetünk fel, de templomunkhoz hasonlót nem találunk” — írja az előszóban Bankó Nándor, aki 1986 óta a Jézus Szentséges Szíve-templom plébánosa. 

A kiadvány fedőlapján Tari László helytörténész neve van feltüntetve, hiszen az első részt, mely a zentai középkori katolikus szentélyekkel kezdődik, a katolikus egyház újjászervezésével folytatódik, majd a Jézus Szentséges Szíve-templom történetével fejeződik be — kitérve a hitéletre és a politikára 1897 és 1920 között, a Jézus Szt. Szíve-egyházközség életére 1920-tól 1945-ig, valamint 1946-tól napjainkig —, a kutatásai alapján ő írta. A könyv születéséről elmondta, az ötlet már jóval korábban, még a templom 120. évfordulója előtt megfogalmazódott benne, de más elfoglaltságai miatt nem valósíthatta meg. Az időközben zajló külső és belső felújítások, de főleg az újabb jubileum azonban ismét időszerűvé tették az anyag összegyűjtését és megírását.  

A könyv második részének, mely a Hitélet, egyházzene, újító törekvések, szemelvények az egyházközösség életéből címet viseli, társszerzői vannak. A templom és a plébánia felújítási munkálatairól, a kóruséletről, a templom kántorairól, a sekrestyésekről Rácz Szabó István koordinátor írt. A Cor Jesu kamarakórussal Miklós Réka karnagy, az ifjúsági énekes és hangszeres formációkkal Bővíz László foglalkozott. Borbély Zoltán orgonaművész a templom régi és új orgonáját, a koncertéletet és a Cor Jesu Alapítványt mutatja be, az orgonabúcsúztatóról Szakály József címzetes prépost, topolyai plébános szövegéből értesülünk. Emellett találunk még visszaemlékezéseket Széll József kispiaci, Orcsik Károly adorjáni és Szakály József atyáktól.

A templomban megtartott könyvbemutatón, melyre szép számban összegyűltek az érdeklődők, a szerzővel és a társszerzőkkel Miklós Réka, a szöveg gondozója és szerkesztője beszélgetett.

A neogótikus stílust képviselő templomot 1893-ban kezdték építeni, majd 1896-ban Appel Ede plébános megáldotta, és átadták a hívek használatára. Nemrégiben írtunk arról, hogy az objektum teljes felújításának második szakaszában a külseje szépült meg. A 125. évforduló alkalmából változatos programokon vehetnek részt a zentaiak, a többi közt jótékonysági koncertet és gyermekeknek szóló templomlátogatást is tartottak. A Jézus Szentséges Szíve-templom már évtizedek óta a kimagasló színvonalú egyházzenéjéről ismert, a liturgiát élénk kórusélet jellemzi, és itt található Vajdaság legnagyobb működőképes koncertorgonája.

Most már csak rajtunk áll, ránk vár, hogy e csodálatos örökséget megőrizzük, ápoljuk, hogy megtöltsük szeretettel, imádsággal, fohászkodással és keresztény hitünk buzgóságával. Ehhez adjon nekünk a Mindenható erőt, tettrekészséget és kitartást, hogy továbbra is a Jézus Szentséges Szíve templom ég felé mutató tornya hirdesse hitünket és megmaradásunkat a Kárpát-medence déli végein!” — olvashatjuk Tari László zárszójában.

Így legyen!

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..