home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Temetőgyalázók Hódegyházán
Tóth Lívia
2009.02.11.
LXIV. évf. 6. szám
Temetőgyalázók Hódegyházán

Pozsár Sándor fotójaHódegyháza lakossága nagy megdöbbenéssel és felháborodással vette tudomásul, hogy vandálok jártak a falucska régi temetőjében, amely a katolikus templom mögött található. A rongálás alaposan felborzolta a kedélyeket, hiszen ilyesmi emberemlékezet óta nem történt ezen a c...

Pozsár Sándor fotója

Hódegyháza lakossága nagy megdöbbenéssel és felháborodással vette tudomásul, hogy vandálok jártak a falucska régi temetőjében, amely a katolikus templom mögött található. A rongálás alaposan felborzolta a kedélyeket, hiszen ilyesmi emberemlékezet óta nem történt ezen a csendes, békés településen. Az elkövetők ledöntöttek egypár sírkövet, márvány borítólapokat mozdítottak el, fakereszteket törtek és dobáltak szét, jó néhány rögzített kővázát lerugdostak a helyéről. Nem elhanyagolható a hozzátartozók anyagi vesztesége sem, de az erkölcsi kár minden bizonnyal sokkal nagyobb. A régi temetőbe már csak kivételes esetben temetnek, sírkert azonban nem elhagyatott, látszik a gondoskodó, szerető kezek nyoma. Mivel a közelben nincsenek lakóházak, a kérdéses éjszakán senki nem hallott semmit, pedig a rombolás valószínűleg zajjal járt.
Nagy Emil, a helyi közösség alelnöke, a VMSZ helyi szervezetének elnöke elmondta: a polgárok január 28-án jelentették be, hogy a régi temetőben hívatlan vendégek garázdálkodtak. A helyi közösség elnökével együtt azonnal hivatalos feljelentést tettek a csókai községi rendőrállomáson, és a nyomozás megkezdődött. Beszélgetőtársam úgy véli, a belügy dolgozói lelkiismeretesen végzik a munkájukat, az eset óta szinte mindennap a faluban vannak és remélhetőleg hamarosan kézre kerítik a gyalázatos cselekmény elkövetőit.
A lakosság is ezt várja, s hangsúlyozza, hogy a tetteseknek, legyenek azok bárkik, illetve bármelyik nemzethez tartozzanak is, méltó büntetésben kell részesülniük. Találgatni senki sem akar, de az nyilvánvaló, hogy a súlyos síremlékek ledöntéséhez erő is kellett.
Szokol Csaba, a helyi közösség elnöke sem emlékszik ehhez hasonló esetre. Megtörtént, hogy állatok szabadultak be a temetőbe és okoztak kisebb kárt, de most egyértelműen emberi gonoszságról beszélhetünk. Egyébként az elkövetők után lábnyomok is maradtak a földben. Sokan részeg fiatalok vandál cselekedetének tulajdonítják a történteket. A falu vezetője azt is közölte, hogy a károsult hozzátartozók közül senki sem tett hivatalos bejelentést a helyi irodában.
Pozsár Tibort, aki az újságíró figyelmét felhívta a sajnálatos történésre, számos szál fűzi Hódegyházához. Azon kívül, hogy a falu szülötte, egykor ő volt a VMSZ helyi szervezetének alapító elnöke is. å sem hiszi, hogy a temetőrongálásnak nemzeti színezete lenne, de a gaztett végrehajtóinak mindenképpen lakolniuk kell. A bűnüldöző szerveknek az ügy végére kell járniuk és olyan büntetést kiszabniuk, hogy a jövőben ilyesmi még csak eszébe se jusson senkinek. Tiszteletet érdemlő őseink nyugvóhelyét gyalázták meg és ez az pont, ahol meg kell húzni a határt -- mondja, és hozzáteszi: az eset az értékrend olyan fokú lezüllésére vall, ami erre a közösségre eddig nem volt jellemző. Még pár évvel ezelőtt is elképzelhetetlen volt, hogy a településen ilyesmi megtörténjen.
Szemerédi Ernő, a hitközségi tanács elnöke, a Magyar Szó körkérdése alkalmával megjegyezte: a rendőrség több fiatalt is kihallgatott, akik általában a templom melletti diszkóban szórakoznak. Véleménye szerint a menekült családok beilleszkedtek a környezetbe, ezért nem hiszi, hogy a háttérben nemzeti elvakultság állna. Mivel egyes nyilatkozók arra panaszkodtak, hogy a templom előtti villanykarón nem ég a lámpa és az épület körüli díszkivilágítás is elromlott, hozzátette, a meghibásodást hamarosan elhárítják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..