Temetőfaltól az urnaligetig

Temetőfaltól az urnaligetig

Méltó megemlékezés a Határok nélkül szombati adásában, a Kossuthon

A halállal és temetéssel kapcsolatos szokások vallásonként és vidékenként különböznek egymástól.  Ám egyetlenegy mégis közös bennük: a földi létet átmenetinek tartják, és hisznek az elhunyt túlvilági üdvözülésében.

A felvidéki, egykori bányavárosi ranggal büszkélkedő Rozsnyó temetőjében szinte minden évszázad temetkezési szokásainak kultúrája fellelhető. A temetőfal mellé a város nevezetes polgárai temetkeztek. A kilencvenes évektől urnaligettel és 2008-tól új temetőrésszel bővült a város köztemetője. A helyszíni tapasztalatokról Palcsó Zsóka riportját hallhatják a rádióhallgatók.

Szilágyerked (Erked) nevét az oklevelek 1368-ban említették először Erked-birtok néven. 1847-ben lakosainak száma százharminc lélek volt, valamennyi református. Sajnos az utóbbi években sokan innen is kivándoroltak a jobb kereset reményében. Ám közel sem olyan arányban, mint máshonnan a környékről. Igyekvő emberek lakják, akiket ma sem riasztanak az állattartás nehézségei, és akik őrzik hagyományaikat a temetőben is.


Adás: 2019. 11. 02., Határok nélkül, Kossuth Rádió (szombat) 18.01—18.30

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink